DSC_0214.jpg (243 KB)

Druh hub, které použijete, není důležitý. Můžete to být mix několika druhů, můžete připravit omáčku z klouzků nebo václavek. To už záleží na vás a ještě více na tom, jaké štěstí jste měli v lese.

Suroviny

  • 600 g hub z lesa
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce sádla
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 500 ml smetany na vaření
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 150 ml studené vody

Postup

Sádlo rozehřejte v hrnci a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky nakrájené houby.

Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Promíchejte a opékejte na mírnou teplotu. Houby pustí trochu vody, hlídejte si je. Když se nebudou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu. Když se vám bude zdát, že se připalují, přidejte deci vody. Až přidáte vodu, zakryjte hrnec poklicí.

Duste houby doměkka, na mírnou teplotu, ideálně 15 - 20 minut. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody. Sundejte poklici a zasypejte moukou a promíchejte znova. 

Nalijte obě smetany, promíchejte a nechejte patnáct minut společně provařit.

Prohřívejte ještě alespoň pět minut, dolaďte tu správnou hustotu a podávejte s takovou přílohou, jakou máte rádi.

My jsme si uvařili brambory ve slupce, které jsme pak ještě dopekli s kapkou oleje na vysokou teplotu dokřupava a potom rozmáčkli. K tomu vařená vejce.

Dobrou chuť přeje Elly.

Recepty, které by se vám mohly líbit

Gratinované smetanové brambory

DSC_0146.jpg (174 KB)

Těstoviny s houbami a pečeným králíkem

testovinyhouby1.jpg (218 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama