Super dýně v kuchyni
Dýně bývá často označována za „superpotravinu“, a i když je tenhle termín tak trochu nadužívaný, něco na něm bude. Dýně totiž obsahují velké množství betakarotenu, který prospívá nejen našemu zraku, ale celkové imunitě. Najdeme v nich také vitaminy C a E, hořčík, draslík, fosfor a zinek. Jsou výborným zdrojem vlákniny a díky vysokému obsahu vody se hodí i jako součást dietního jídelníčku nebo jako první příkrm pro děti. A zapomenout nesmíme ani na dýňová semínka, která jsou výborným zdrojem zdravých tuků i minerálů.

Suroviny
Na perník
- 300 g dýňového pyré (z pečené hokkaido nebo muškátové dýně) - kousek dýně nechejte na ozdobu
- 250 g hladké mouky
- 150 g čekankového sirupu
- 100 g třtinového cukru (nebo hnědého)
- 100 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky mletého skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky hřebíčku
- ¼ lžičky mletého kardamomu
- špetka soli
Na ozdobu
- zbylý kousek syrové dýně
- 2 lžíce čekankového sirupu na polití
- 1 lžíce másla
- trocha skořice
Postup
Připravte si dýňové pyré. Dýni rozřízněte, odstraňte semínka a pečte při 180°C cca 40 minut dozlatova. Nezapomeňte si kousek nechat syrový, na ozdobení.
Vyškrábejte dužinu a rozmixujte na hladké pyré, nechte vychladnout
Ze syrového kousku dýně nakrájejte velmi tenké plátky (ideálně mandolínou). Potřete je rozehřátým máslem a posypte skořicí. Nechejte stranou.
Troubu předehřejte na 175°C. Formu (cca 25 cm) vymažte a vyložte papírem. V míse smíchejte dýňové pyré, čekankový sirup, cukr, olej a vejce. V jiné míse promíchejte mouku, koření, sodu, prášek do pečiva a sůl. Suché ingredience vmíchejte do mokrých, až vznikne hladké těsto. Vlijte do formy. Na povrch dejte plátky dýní. Pečte 50-60 minut (zkouška špejlí).
Nechte perník vychladnout ve formě 10 minut, pak vyklopte na mřížku. Ještě teplý perník potřete čekankovým sirupem (2 lžíce).
Tip: Můžete přidat 50 g nasekaných vlašských ořechů do těsta.


Nový komentář