DSC_0790.jpg (95 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Milujeme vafle! Jestli je na tom vaše rodina stejně, tak vás taky láká vyzkoušet každý nový recept, na který narazíte. A s tímhle mým, dýňovým, určitě neuděláte chybu.

Suroviny

vafle

  • 1 vejce
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 200 g dýňového pyré
  • 80 g másla
  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

slaný karamel

  • 200 g cukru krupice
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 1 lžička soli

hrušky

  • 3 velké hrušky
  • hrudky z karamelu, který jsme připravovali nebo 2 lžíce hotového karamelu
  • 50 g másla

DSC_0764.jpg (128 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Dýňové pyré si můžete připravit těsně před pečením vaflí nebo můžete mít zásobu v mrazničce. Stačí jen upéct doměkka oblíbenou dýni a potom její dužinu rozmačkat nebo rozmixovat. Přesný postup najdete v tomto článku.

Do mísy kuchyňského robota dejte vejce a javorový sirup. Společně prošlehejte. Nepodaří se vám udělat úplně pěna, ale vznikne hladká směs. Přidejte rozpuštěné máslo, dýňové pyré, mouku, prášek do pečiva a špetku soli.

Umíchejte hladké těsto. Ve vaflovači upečte vafle.

Mezitím, co střídáte nové těsto ve vaflovači a vyndáváte upečené vafle, tak si na plotně připravte karamel.
Do širokého nerezového hrnce dejte cukr. Hrncem zatřepejte tak, aby byla všude stejnoměrná vrstva cukru. Začněte zahřívat na lehce více než střední teplotu. Cukr se začne rozpouštět. Až bude velká část rozpuštěná a cukr začne hnědnout, zamíchejte. Míchejte tak dlouho, dokud nebude cukr krásně zlatavý. Sundejte z plotny.

Potom do něj po kouscích přidávejte máslo. Smetanu ohřejte tak, ať je horká a i tu po částech přilévejte do hrnce s karamelem. Pořád míchejte, ideálně metličkou.

Pokud se vám v karamelu udělají hrudky (zřejmě se to stane), vůbec nevadí. Použijete i ty. Připravte si pekáč s víkem. Do něj dejte hrušky nakrájené na čtvrtky a zbavené jadřinců. Přidejte k nim karamelové hrudky. Komu se hrudky neudělaly, přilijte do pekáče dvě až tři lžíce karamelu. Přiklopte víkem a pečte na 200 °C, 10 minut.

Karamelové hrudky se rozpustí, hrušky pustí šťávu. Ta se promíchá s karamelem a vznikne úžasný směs na dýňové vafle.
Podávejte všechno společně.

Dobrou chuť přeje Elly.

Mrkvové vafle

4.jpg (102 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Křupavé čokoládové vafle

5.jpg (111 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama