Znáte ale rozdíly mezi jednotlivými druhý dýní? Rozdíly mezi jednotlivými druhy dýní spočívají hlavně v jejich tvaru, velikosti, barvě a chuťových vlastnostech.

Hokkaido: Tato dýně je populární svou sladkou chutí a jemnou dužinou. Má kulatý tvar a typickou oranžovou barvu. Je oblíbená pro přípravu polévek a pyré, protože její slupka je jedlá a nemusí se loupat.
Máslová dýně (Butternut squash): Tato dýně má hruškovitý tvar a světle oranžovou dužinu. Její chuť je jemně oříšková a máslová. Skvěle se hodí na pečení, grilování a do krémových polévek.
Muškátová dýně (Muscat squash): Velká dýně s tmavě oranžovou dužinou a silnou slupkou. Má intenzivní chuť a je ideální na pečení a do dýňových pyré.
Halloweenová dýně: Velké dýně, které se často používají na dekorace během Halloweenu. Mají méně chutnou dužinu, která je vodnatější, ale lze je použít do polévek a chlebů.
Špagetová dýně: Po uvaření se její dužina rozpadá na vlákna podobná špagetám. Má jemnou chuť a je oblíbená jako zdravá alternativa těstovin.

f63cfb5753476-sladke-dynove-knedlicky-velka-knedlikova-kucharka-knedliky-laznicka-web-vide.jpgFoto:Knedlíky Láznička

Suroviny:

Na knedlíky:

  • 500 g dýně Hokkaido
  • 300 g batátů
  • 150 g dětské krupičky
  • 2 vejce
  • Trocha škrobové moučky pro případné zahuštění
557811fd4573c-ka5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Podzimní dýňový cheesecake

Postup:

  1. Dýni oloupejte a vydlabejte semínka. Takto připravené dýně odvažte požadované množství. Zasyrova ji nastrouhejte najemno. Batáty oloupejte, uvařte nejlépe v páře a rozmačkejte na pyré.
  2. Smíchejte strouhanou dýni a batátové pyré. Přidejte vejce, zahustěte krupičkou a promíchejte. Pokud je těsto víc vodnaté, přidejte malé množství škrobu pro doladění konzistence.
  3. Navlhčenýma rukama vytvarujte menší kulaté knedlíčky. Vařte v páře 20 minut.

Tip šéfkuchaře:

Dýňové knedlíčky servírujte s ovocem, můžete použít čerstvé i podsušené, vynikající jsou meruňky. „Další variantou, jak si na knedlíčcích pochutnat, je povidlová omáčka, která se obvykle podává s makovými knedlíky. Recept na ni najdete ve Velké knedlíkové kuchařce a není složitý – povidla, voda, rum, citronová šťáva a strouhaná citronová kůra,“ doporučuje Petr Kosiner.