DSC_0219.jpg (134 KB)

Suroviny

  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g bílé špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g dýňového pyré (použila jsem pyré z máslové dýně)
  • 250 g rozpuštěného másla

na ořechy

  • 50 g pekanových ořechů
  • 50 g cukru krupice

poleva

  • 100 g cukru krupice
  • 100 g smetany ke šlehání

Postup

Nejprve si připravte karamelové ořechy. Do hrnce si nasypejte cukr krupice a nechejte to zkaramelizovat. Nezapínejte plotnu na nejvyšší teplotu, ať se karamel nespálí. Až začne rozpuštěný cukr hnědnout, sundejte hrnec z plotny a nasypejte do něj ořechy. Promíchejte, ať se ořechy karamelem obalí. Nechejte vychladnout a nasekejte nožem. 

Vejce a třtinový cukr dejte šlehat do robota se šlehací metlou. Vyšlehejte do pěny. Přidejte obě mouky, smíchané s práškem do pečiva, rozpuštěné a mírně vychlazené máslo a dýňové pyré. 

Jak na dýňové pyré? Návod najdete v tomhle článku.

Promíchejte a vytvořte hladké těsto. Nakonec do něj vmíchejte nasekané karamelové pekanové ořechy. 

Pečte v troubě předehřáté na 190 °C, 40 - 45 minut.

Hotovou bábovku vyklopte a nechejte trochu vychladnout. Na závěr ji polijte karamelem.

Karamelová poleva

V hrnci připravte z cukru karamel, jako na začátku receptu. Až má pěknou zlatavou barvu, zalijte karamel vřelou smetanou. Proč vřelou? Aby se karamel a smetana rychleji propojily. Míchejte, dokud se nespojí v hladkou polevu. Můžete zase vrátit na plotnu a na velice mírnou teplotu zahřívat. Tím urychlíte spojení karamelové polevy.

Karamelovou polevou přelijte bábovku a nahoru můžete ještě nasypat nasekané pekanové ořechy

Dobrou chuť přeje Elly.

Tři skvělé bábovky na našem magazínu

Tvarohová bábovka „dvěstěpadesátka“

DSC_2060.jpg (118 KB)

Zebra bábovka

DSC_0001.jpg (111 KB)

Šťavnatá bábovka s horkou čokoládou

DSC_0144.jpg (92 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama