72683904_2129376554034734_3469560734457790464_n.jpg (96 KB)

Když na banánový chlebíček namažete oříškové máslo a doplníte čerstvým ovocem, budete mít výbornou, chutnou a zdravou snídani.

Suroviny

  • 110 g přepuštěného másla 
  • 100 - 120 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 80 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička mleté skořice 
  • 1 lžička koření do perníčků
  • 1 velký zralý banán
  • vlašské ořechy

Postup

Máslo, vejce a jogurt vytáhneme z lednice s dostatečným předstihem. Je nutné, aby tyto suroviny měly pokojovou teplotu.

Nachystáme si formu na chlebíček o rozměru cca 20*12cm. Formu vymažeme máslem (já ještě navíc vysypávám kokosem).
A teď už k samotnému receptu.

Nejprve rozpustíme máslo, které dáme na chvíli stranou. Vejce vyšleháme s cukrem a po částech zašleháme i rozpuštěné zchladlé máslo. Opatrně vmícháme i bílý jogurt.

V druhé míse smícháme obě prosáté mouky, prášek do pečiva, sůl a koření. Promícháme a vmícháme k tekutým surovinám. Zpracujeme hladké těsto.
Na závěr vmícháme hrst nasekaných vlašských ořechů a na kousky nakrájený banán. Ano, banán jsem pouze nakrájela. Nepoužila jsem rozmačkaný banán, tak jak se uvádí ve většině receptů.

Banánový chleba pečeme na 170 - 180 stupňů přibližně hodinu. 

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Banánové dezerty

Bezlepková bábovka s banány a čokoládou

babovkalogo.jpg (171 KB)

Banánové palačinky

ban1.jpg (29 KB)

Banánové mufiny

bananovemuf.jpg (76 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková, archiv redakce

Reklama