Na nápad připravit si domácí čatní jsem přišla tak trochu oklikou. Dostala jsem chuť na domácí paštiku. A není to dlouho, co jsem v jedné skvělé restauraci ochutnala zvěřinovou paštiku s brusinkovým čatní. Tento nápad se mi zalíbil, a tak jsem si k domácí, vepřové paštice, připravila čatní z ovoce, které mi věnovala moje milovaná kamarádka Liduška.
Krásné hrušky a červená sladká jablíčka. Rozhodování a vymýšlení netrvalo dlouho a domem už voněla cibulka. Miluji vůni smažené cibulky. Už je začátek vaření voní tak, že se sbíhají sliny. Není to nádhera? K cibulce postupně přistály další suroviny, vůně se postupně měnila, vonělo to prý jako rajská nebo jako hrušková povidla.
Ale ne, vařilo se čatní. Čatní (chutney) je hustá omáčka z ovoce a koření. Bývá dosladka, může být lehce kyselá, pikantní i velice ostrá a podává se k masovým pokrmům. Stačí jí většinou trocha, protože je chuťově velice výrazná.
Suroviny
400 g jablek
800 g hrušek
3 velké cibule
trocha oleje
250 g hrozinek
300 g třtinového cukru
250 ml červeného vína
200 ml červeného vinného octa
3 stroužky česneku
černý pepř, nové koření a mletá skořice
2 lžíce soli
Postup
Cibuli nakrájíme na hrubé kostky a vhodíme na rozpálený olej. Smažíme naplno asi 2 minuty, za stálého míchání. Poté ztlumíme a smažíme dalších 15 minut, pěkně dozlatova. Občas promícháme, aby se nám cibule nepřipálila.
Přidáme hrozinky, opět mícháme asi dvě minuty a vsypeme cukr, který necháme rozpustit a zkaramelizovat. Rozředíme červeným vínem a mírným varem vaříme asi pět minut.
Přidáme česnek na tenké plátky a rozdrcené koření. Přidáme vinný ocet a úplně nakonec jablka a hrušky nakrájené na drobné kostičky. Kdo chce mít čatní hladké a nevařit ho příliš dlouho, může ovoce rozmixovat v mixéru. Podle chuti přidáme sůl.
Důkladně promícháme a hodinu vaříme. Po hodině varu máme čatní poměrně hrubé, doporučuji ještě několikrát do něj zajet tyčovým mixérem a část hmoty pomixovat. Tak máte v čatní hrubé i jemnější kousky.
Naplníme do důkladně vymytých a vysušených sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Po úplném vychladnutí skladujeme v lednici.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
z osmažené cibule mám strach, většinou mi rozdovádí žlučové cesty, tak ani nebusu zkoušet
Udělala jsem a je dobré
ešte som takého nerobila, neviem či by nám to chutilo
Už mám letos hotové, až se zima zeptá.
Hanyna — #4 funnka — #5 Je to lepší než hořčice nebo kečup.
delfi.na — #15 tajnostii — #16 Všechno je jednou poprvé...
arminka — #19 ekleinovka — #22 ova9 — #23 A proooč?
free — #27 Švestkové, třešňové... A to je jen ovoce, dá se dělat i ze zeleniny.
Dámy, vy nevíte, co je dobré.
Já dělala chutney rjčatové, s rozinkami, jakbkové, se zázvorem.... další už nedám
mnoho lidí to tu na vesnici dělá, to znám
zkusím
Trefa:diky za recept vyskousim.
......moc lakave to neni
Tak do tohle bych nešla
Tyhle věci já nemusím
To mě nijak neláká.Ale já nejim ani marmeládu ,ani moc nemusim "vařený" ovoce.Takže asi pro mě nic.
tak to neznám a asi nebudem dělat...
tajnostii — #16 Já také ne, ale název už jsem slyšela.
Nikdy jsem to nezkoušela ani jíst ani vařit.
To neznám
nedělala a ani nevyzkoušela, tak nevím
Hanula — #9 je to čatní...tam toho na vzhledu moc nenačarujete. To je jako když vyfotíte kečup...
Už jsem ho ochutnala, ale zatím sama nezkoušela udělat...