jablka a hrušky

Na nápad připravit si domácí čatní jsem přišla tak trochu oklikou. Dostala jsem chuť na domácí paštiku. A není to dlouho, co jsem v jedné skvělé restauraci ochutnala zvěřinovou paštiku s brusinkovým čatní. Tento nápad se mi zalíbil, a tak jsem si k domácí, vepřové paštice, připravila čatní z ovoce, které mi věnovala moje milovaná kamarádka Liduška.

Krásné hrušky a červená sladká jablíčka. Rozhodování a vymýšlení netrvalo dlouho a domem už voněla cibulka. Miluji vůni smažené cibulky. Už je začátek vaření voní tak, že se sbíhají sliny. Není to nádhera? K cibulce postupně přistály další suroviny, vůně se postupně měnila, vonělo to prý jako rajská nebo jako hrušková povidla.

Ale ne, vařilo se čatní. Čatní (chutney) je hustá omáčka z ovoce a koření. Bývá dosladka, může být lehce kyselá, pikantní i velice ostrá a podává se k masovým pokrmům. Stačí jí většinou trocha, protože je chuťově velice výrazná.

Suroviny

400 g jablek
800 g hrušek
3 velké cibule
trocha oleje
250 g hrozinek
300 g třtinového cukru
250 ml červeného vína
200 ml červeného vinného octa
3 stroužky česneku
černý pepř, nové koření a mletá skořice
2 lžíce soli

Postup

Cibuli nakrájíme na hrubé kostky a vhodíme na rozpálený olej. Smažíme naplno asi 2 minuty, za stálého míchání. Poté ztlumíme a smažíme dalších 15 minut, pěkně dozlatova. Občas promícháme, aby se nám cibule nepřipálila.
Přidáme hrozinky, opět mícháme asi dvě minuty a vsypeme cukr, který necháme rozpustit a zkaramelizovat. Rozředíme červeným vínem a mírným varem vaříme asi pět minut.

koření a ovoce

Přidáme česnek na tenké plátky a rozdrcené koření. Přidáme vinný ocet a úplně nakonec jablka a hrušky nakrájené na drobné kostičky. Kdo chce mít čatní hladké a nevařit ho příliš dlouho, může ovoce rozmixovat v mixéru. Podle chuti přidáme sůl.

Důkladně promícháme a hodinu vaříme. Po hodině varu máme čatní poměrně hrubé, doporučuji ještě několikrát do něj zajet tyčovým mixérem a část hmoty pomixovat. Tak máte v čatní hrubé i jemnější kousky.

plnění čatní do sklenic

Naplníme do důkladně vymytých a vysušených sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Po úplném vychladnutí skladujeme v lednici.

podzimní čatní

Dobrou chuť přeje elly.