96a43f306a0dc-image.jpgFoto: Nestlé

Hlavní hvězdy tohoto receptu? Mrkev a zázvor – dvě potraviny, které nejen skvěle chutnají, ale navíc pomáhají posílit organismus, a to zejména v chladnějších měsících. Zázvor patří mezi nejpoužívanější bylinky napříč kulturami. Má výrazně protizánětlivé účinky, často se používá jako přírodní pomocník proti nevolnosti a v kuchyni má nespočet využití – od čaje a limonád až po polévky nebo exotická jídla. Zázvor díky své ostré, lehce pálivé chuti dodá každému pokrmu šmrnc a hloubku.  
 
Mrkev je naopak jemná a sladká, krásně vyváží ostrost zázvoru. Je to sezónní zelenina, která se sklízí už od května. Mladá se prodává ve svazcích s natí, ta pozdní už bez. Kromě toho, že dodá jídlu sytou barvu a svěžest, je také plná benefitů – od protizánětlivých účinků až po vysoký obsah vitamínu A, C a K3.  
 
„V podzimním období je velmi důležité preventivní posilování imunity nejen u dětí. A právě výživa nás v tomto ohledu může efektivně podpořit. Třeba právě taková chutná kombinace zázvoru a mrkve díky obsahu antioxidantů, vitamínů, minerálních a protizánětlivých látek přirozeně podporuje obranyschopnost a zároveň dodá tělu potřebnou energii a teplo,“ říká Markéta Veverková, výživová specialistka v Nestlé a vedoucí projektu Nestlé pro zdraví dětí. 
 
Mrkev navíc obsahuje i betakaroten, který prospívá očím, a karotenoidy, které přirozeně podporují imunitu a chrání buňky.4 Skvěle ladí třeba s hráškem, brokolicí nebo dýní. Díky své jemné chuti a nutričním hodnotám je oblíbenou složkou i v dětské stravě. 
 
Suroviny: 

  • 500 g mrkve  
  • 400 ml plnotučného mléka  
  • 20 g čerstvého zázvoru  
  • 1 lžička citrónové šťávy  
  • 1 šalotka  
  • sůl  
  • čerstvý pepř  

Postup:   

Šalotku nakrájejte najemno a krátce osmažte na pánvi. Přidejte mrkev nakrájenou na menší kousky, zalijte mlékem a nechte ji vařit, dokud nezměkne. Uvařenou směs přelijte do mixéru, přidejte zázvor, dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou. Mixujte, dokud nezískáte jemnou konzistenci polévky. Můžete dozdobit čerstvě namletým pepřem, čerstvými bylinkami či smetanou.