
Hlavní hvězdy tohoto receptu? Mrkev a zázvor – dvě potraviny, které nejen skvěle chutnají, ale navíc pomáhají posílit organismus, a to zejména v chladnějších měsících. Zázvor patří mezi nejpoužívanější bylinky napříč kulturami. Má výrazně protizánětlivé účinky, často se používá jako přírodní pomocník proti nevolnosti a v kuchyni má nespočet využití – od čaje a limonád až po polévky nebo exotická jídla. Zázvor díky své ostré, lehce pálivé chuti dodá každému pokrmu šmrnc a hloubku.
Mrkev je naopak jemná a sladká, krásně vyváží ostrost zázvoru. Je to sezónní zelenina, která se sklízí už od května. Mladá se prodává ve svazcích s natí, ta pozdní už bez. Kromě toho, že dodá jídlu sytou barvu a svěžest, je také plná benefitů – od protizánětlivých účinků až po vysoký obsah vitamínu A, C a K3.
„V podzimním období je velmi důležité preventivní posilování imunity nejen u dětí. A právě výživa nás v tomto ohledu může efektivně podpořit. Třeba právě taková chutná kombinace zázvoru a mrkve díky obsahu antioxidantů, vitamínů, minerálních a protizánětlivých látek přirozeně podporuje obranyschopnost a zároveň dodá tělu potřebnou energii a teplo,“ říká Markéta Veverková, výživová specialistka v Nestlé a vedoucí projektu Nestlé pro zdraví dětí.
Mrkev navíc obsahuje i betakaroten, který prospívá očím, a karotenoidy, které přirozeně podporují imunitu a chrání buňky.4 Skvěle ladí třeba s hráškem, brokolicí nebo dýní. Díky své jemné chuti a nutričním hodnotám je oblíbenou složkou i v dětské stravě.
Suroviny:
- 500 g mrkve
- 400 ml plnotučného mléka
- 20 g čerstvého zázvoru
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 šalotka
- sůl
- čerstvý pepř
Postup:
Šalotku nakrájejte najemno a krátce osmažte na pánvi. Přidejte mrkev nakrájenou na menší kousky, zalijte mlékem a nechte ji vařit, dokud nezměkne. Uvařenou směs přelijte do mixéru, přidejte zázvor, dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou. Mixujte, dokud nezískáte jemnou konzistenci polévky. Můžete dozdobit čerstvě namletým pepřem, čerstvými bylinkami či smetanou.

Nový komentář
Komentáře
Ukládám si a vyzkouším v sobotu.
Nedávno jsem přišla k malé domů a tatínek strouhal mrkev. Říkám si, nebudu se ptát, co dělá, když vidím, že strouhá mrkev, tak jsem se zeptala, co budeme mít. Prý mrkvový salát s ananasem. Tak jsem se zeptala, z těchto čtyř mrkví? Kdybych mu řekla, že je blbý, nenaštval by se tak jak z tohoto nevinného dotazu. Prý po kom to to děcko má, obul se, lapl kabát a práskl dveřma. Říkám, co je zase, aspoň to dostrouhám. Děcko nebylo doma, tak jsem si řekla, že půjdu asi dom, vyskládala jsem co jsem přinesla a vrátil se tatínek. Pochopila jsem, že šel do obchodu pro mrkev, ještěže jsem neumyla robota. Tak jsem začala loupat ty mrkve a začal o ananasu, říkám, že děcka mají radši z konzervy a já čerstvý. Zase zavrčel, lapl kabát, obul se a zmizel. Říkám, ó matko Krista, co mu zase šibe, ale strouhala jsem tu mrkev. Došla malá, jé, teto, aspoň ty máš rozum a neděláš nám salát ze čtyř mrkví. Musela jsem se smát, tak proto byl tak nakrklý. Dělaly jsme ten salát a vypadlo z ní, že si pozvala kámošku a kluka na svačinu. Ptám se jí, proč to nedělá sama, prý jí tatínek řekl, že to pořádně neumí. Vrátil se s tím čerstvým ananasem. Byl dobrý, ten salát.