Podzim má spoustu půvabů, je zahalený do pestrých barev, stejně jako my se postupně zahalujeme do teplejších a teplejších kabátů, které také hrají všemi barvami. Utíkáme před nepříznivým počasím do vyhřátých místností a setkáváme se s přáteli u dobrého jídla a pití. Nastává tedy rušné období a s ním i příležitost předvést naše nejlepší kuchařské umění Podívejte se s námi na podzimní menu od našich expertů, které využívá sezónních potravin.

Doporučení výživového poradce:
„S nadcházejícím podzimem přichází ideální čas, jak se začít starat o své zdravější zažívaní. S podzimem nastává doba, kdy zavařujeme, fermentujeme, kvasíme a nakládáme zeleninu a ovoce, které jsme během léta nasbírali na svých zahrádkách. Mimochodem fermentace je jeden z nejstarších způsobů, jak uchovat potraviny přes zimní období a v nich zdraví prospěšné látky. Nacházíme se stále v době postcovidové a řešíme fungování našeho imunitního systému. Jedna z věcí, která výrazně ovlivňuje fungování imunitního systému, je schovaná v tlustém střevě – náš střevní mikrobiom, a o ten se musíme správně starat. Pro správné fungování střev a trávení je důležitá bakteriální diverzita a rovnováha. Čím víc druhů bakterií ve střevech máme, tím víc benefitů to přináší našemu zdraví, a naopak. Jak zvýšit počet prospěšných bakterií ve střevech? Nejjednodušší a nejúčinnější je zaměřit se na pestrou stravu bohatou na vlákninu, vitamíny a minerály, a k ní přidat prebiotika a probiotika. Fermentované potraviny, jako jsou například jogurty, kysané zelí nebo kefír, obsahují střevu prospěšné baterie zvané laktobacily. Tyto „zdravé“ bakterie snižují množství jejich choroboplodných brášků v našich střevech, a tím chrání naši trávicí soustavu před záněty či chronickými onemocněními. Jak podpořit střevní mikrobiom? Návod je jednoduchý. Přidejte do svého jídelníčku více vlákniny tedy ovoce a zeleniny, dále potravin bohatých na probiotika jako jsou kefíry a jogurty a nezapomeňte na zvlášť zdraví prospěšné fermentované potraviny,“ doporučuje výživový specialista Petr Havlíček.

Den s Tefalem @Zuzkapudil
Podzim milujeme doma úplně všichni. Přesto ani v těchto sychravějších dnech nepostrádáme naši rodinnou rutinu. Snídáme nejradši slané snídaně, milujeme vajíčka na všechny způsoby. Mezitím, co si děti hrají, já se dám trošku do pucu. Dopoledne jsme většinou doma nebo na zahradě, pak začínám pomalu chystat oběd. Vývar, maso s přílohou a něco sladkého k odpolednímu kafíčku. Od covidu, co má manžel home office mi přijde, že většinu dne trávím v kuchyni a pořád jen vymýšlím, co budu vařit. Naštěstí si právě v kuchyni můžu dělat spoustu radosti s novinkami – teď zrovna zkouším nové pánvičky od Tefalu, na kterých je smažení jedna radost. Mimo to, mám od nich i rychlovarnou konev, tlakový hrnec, nože a formu na pečení. Po obědě chodí Zuzanka spát. Tenhle čas věnuji práci, většinou fotím, točím nebo vyřizuji maily. Po odpoledním spaní jdeme ven. Když přijdeme domů, děti si pohrají, já jdu nachystat večeři, pak následuje koupání, uložení do postýlek a pro nás s manželem začíná společný večer. Konečně a zítra nanovo... ale stejně bych neměnila 

Podzimní menu podle šéfkuchaře Ondry Slaniny

Pečený kozí sýr s rukolovým salátem s jablky a červenou řepou – recept od Ondřeje Slaniny

t4.jpg

  • 400 g kozího sýra
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 100 g rukoly
  • 1 ks jablka
  • 1 ks vařená červená řepa
  • 10 ml citrónové šťávy
  • 10 ml olivového oleje
  • 10 ml medu
  • sůl
  • pepř

Postup:
Nejdříve si připravíme zálivku na salát.

Ke šťávě z půlky citronu přidáme med, olivový olej, sůl, pepř a metlou vyšleháme až budeme mít lehkou zálivku. Řepu a jablko nakrájíme na plátky, přidáme hrst rukoly a promícháme společně s připravenou zálivkou v misce. Na rozehřátou pánev vložíme kozí sýr, opepříme a pomalu ho opečeme z obou stran.

Na připravený talíř dáme promíchaný a ochucený salát a na něj položíme opečený kozí sýr.

Tipy a triky:

„Červenou řepu si předem uvaříme nebo upečeme, má pak lepší a výraznější chuť“.

„Citron před krájením poválíme na prkénku je měkčí a lépe se z něho vymačká šťáva“.

Pomalu pečené kačeří prso s dýňovým pyré s restovanou červenou řepou a omáčkou z portského vína – recept od Ondřeje Slaniny

t5.jpg

  • 2 ks kačeří prsa
  • hrst nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, oregano)
  • sůl
  • pepř
  • 2 cl koňaku
  • 600 g dýně hokaido
  • 300 ml bílého vína
  • 80 g másla
  • sůl
  • 200 g vařené červené řepy
  • 20 g másla
  • sůl
  • hrst strouhaného křenu
  • 300 ml portského červeného vína
  • 100 g másla
  • sůl

Dýňové pyré – recept od Ondřeje Slaniny

t3.jpg

Dýni rozkrájíme na čtvrtky, lžící odstraníme vnitřní jádra a pak nakrájíme na kostičky. Do rozpáleného hrnce Ingenio vložíme na kostičky nakrájenou dýni, zalijeme bílým vínem, osolíme, promícháme a podusíme.

Mezitím si najemno nakrájíme bylinky (rozmarýn, tymián, oregano).

Kačeří (kachní) prsa si položíme na prkénko a kůži si nožem nařežeme. Takto připravená prsa ochutíme bylinkami, osolíme, opepříme, zakápneme trochou koňaku a zabalíme do pečícího papíru. Takto připravená kachní prsa vložíme do pánve Ingenio a dáme do trouby. Pečeme v troubě na 100 stupňů zhruba 25 minut.

K uvařené dýni přidáme trochu másla, pokud je potřeba ještě přisolíme a rozmixujeme na pyré. V pánvi necháme rozpustit máslo. V mezičase si nakrájíme červenou řepu na špalíčky nebo plátky, přidáme do pánve k máslu, osolíme a restujeme. Přidáme křen a promícháme.

Omáčku si připravíme tak, že portské vino nalejeme do pánve a svaříme, necháme zredukovat, následně přidáme na zjemnění máslo, osolíme a metlou vymícháme.

Maso vyndáme z trouby, vybalíme z pečícího papíru, vložíme do pánve, nejprve kůží dolů a opečeme. Opečené prso nakrájíme na plátky uvnitř by mělo být krásně růžové.

Servírování:

Na talíř dáme dýňové pyré, přidáme červenou řepu s křenem a navrch položíme plátky nakrájených kachních prsou a přelijeme omáčkou z portského vína.

Dozdobíme čerstvými bylinkami v našem případě pažitkou.

Tipy a triky:

“Tím, že pečeme kachní prsa v troubě a zabalené v pečícím papíru, maso zůstává krásně růžové a šťavnaté!”

Karamelizované hrušky s brusinkovo – skořicovým Cottage – recept od Ondřeje Slaniny

t2.jpg

  • 400 g hrušek
  • 80 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • půl deci bílého vína
  • 3 snítky máty
  • 200 g Cottage
  • 50 g brusinek
  • 2 skořicové cukry

Nejdříve si připravíme karamel. Do pánve dáme cukr a trochu másla, promícháme a necháme rozpouštět. Mezitím si nadrobno nasekáme lístky máty.

Hrušky zbavíme jádřince nakrájíme na čtvrtky, a přidáme do pánve ke karamelu. Přisypeme vlašské ořechy, promícháme a zalijeme bílým vínem. Povaříme, a nakonec zasypeme nakrájenou mátou, odstavíme. Do cottage sýru přidáme brusinky a skořici, vše důkladně promícháme. Na talíř naservírujeme čtvrtky hrušek, navrch dáme brusinkovo-skořicový cottage a přelijeme karamelem s ořechy. Dozdobíme snítkou máty.

TEFAL TIP

t1.jpg
Nikdo z nás si nedovede představit svoji domácnost bez sady kvalitních pánví. Revoluční řada pánví TEFAL Unlimited vašemu vaření dodají skutečně nový rozměr. Nový nepřilnavý povrch Titanium Anti–Scratch, v porovnání s ostatními nepřilnavými povrchy značky Tefal, je až šestkrát odolnější proti poškrábání* a dno je kompatibilní se všemi varnými deskami. Když pánev dosáhne ideální teploty pro smažení, indikátor Thermo–Signal, známé červené kolečko uprostřed pánve, nově v designu přesýpacích hodin, změní barvu a hodiny zmizí. Tím značí, že pánev dosáhla dokonalé teploty pro smažení. Dno Thermo–Fusion se extrémně rychle ohřívá a tím zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla k perfektnímu smažení. Díky nepřilnavému povrchu je vaření pohodlné a čištění velmi rychlé.

Nové řady pánví obsahují celou škálu velikostí a druhů: od palačinkové pánve pro skvělé snídaně, pánve pro přípravu steaků, až po pánev wok pro přípravu asijských delikates. Šikovní pomocníci, kteří by neměli chybět v žádné kuchyni. Nepřilnavé hrnce a pánve vám umožní vařit s minimálním množstvím tuku nebo úplně bez, aniž by se jídlo na pánvi přichytilo.
*Interní test opotřebení
Doporučená cena od 999 – 1 699 Kč

Více na www.tefal.cz nebo  www.homeandcook.cz

61499bb4631b8obrazek.png

Reklama