A co s ním? Naše babičky ovoce sušily a schovávaly na zimu. A proč bychom měly sušit ovoce dnes, když si můžeme dopřát kompoty, džemy a nejrůznější protlaky?
Sušení ovoce je jedním z velmi mála způsobů úprav, kdy se k ovoci nepřidává žádný cukr, což je velice důležité zejména pro ty z nás, kdo si musí přísun cukru hlídat. Současně v ovoci zůstává i vláknina - sušeného ovoce sníte pár kousků a bude vám to stačit na celý večer. Mluvím teď ovšem o ovoci opravdu sušeném na způsob křížal - o voňavé pochoutce z dob mého dětství, nikoliv o ovoci proslazovaném, které můžete koupit v obchodech.
A jak na to? Začneme tím nejjednodušším - jablky a hruškami. Ovoce na sušení musí být velice dobré jakosti. Omyjeme ho, očistíme a nakrájíme na velmi jemné plátky. Pokud chceme, aby si plátky zachovaly původní barvu, musíme je krájet přímo do kyselého roztoku - stačí pár kapek citrónové šťávy rozpuštěné ve vodě, která zabrání hnědnutí dužniny. Pak ovoce rozložíme na síťku nebo na plech a pomalu sušíme. Ideální je, když máme troubu rozpálenou po předchozím pečení - plech necháme asi půl hodiny ve vyšší teplotě, pak teplotu zmírníme a dosoušíme při asi šedesáti stupních. Je jasné, že jablíčka i hrušky přehazujeme a přeskládáváme - a také zkoušíme, jak jsou plody usušené. Hotové křížaly jsou
Švestky - odstopkujeme, vypeckujeme a pak necháme v jedné vrstvě dva až tři dny na sluníčku „zavadnout“. Následně je sušíme při vyšší teplotě (kolem 90°C) asi 12 hodin a pak ještě dosoušíme při nižší teplotě. Můžeme je i naplnit - někdy se dovnitř dávala rozinka, jindy kandované ovoce, dokonce i oříšek. Skvělé jsou s mandlemi… Pecka se vytahuje z předsušených švestek.
Meruňky - rozčtvrtíme a pak sušíme na slunci čtyři až pět dní řeznou plochou vzhůru.
Šípky - to už je trošku složitější. Naše babičky tvrdily, že šípek musí přejít mrazem, aby měl chuť a sílu. Není to pravda, ale šípky dozrávají dlouho poté, co už chytily svoji krásnou červenou barvu. Sklízíme je ještě tvrdé, ale zralé. Abychom zachránily v šípcích aspoň nějaký vitamín C, musíme je dát sušit hned po natrhání - a při teplotě asi 70 °C je sušíme až do úplného ztvrdnutí. Nečekáme na žádné zavadnutí a ani nedosoušíme.
A co zelenina? Natě petržele a celeru můžeme nasušit lehce - svazečky přivážeme do průvanu a necháme schnout. V dnešní době se ale doporučuje spíš zmrazování, které je o něco šetrnější a zároveň zachová chuť a vůni natí v plné síle. Při zmrazování se vyplatí do petrželové nati přidat kousíček natě celerové - v polévce je pak vůně mnohem výraznější.
A teď už víte, jak pořizujeme zásoby na zimu… Přiznám se ale, že sama postupuji odhadem - po letech už mám docela slušnou zkušenost, bohužel nesdělitelnou, takže jsem si při zpracování článku musela vzít na pomoc knížku Konzervace a ukládání potravin v domácnosti od Karla Půhoného.
Nový komentář
Komentáře
Dnes jdu na šípky a černý bez. Šípky budu sušit a z bezu udělám šťávu a z její části likér
Landriel: Mě chutnají nejvíc sušené banány, ostatní ovoce ani ne, to pojídají v naší rodince jiní.
sušené ovoce miluju a taky oříšky. A taky se mi hrozně líbí takové ty sušené pomeranče a citrony, navěšené na stromku nebo jako dekorace u dárku. Máma má tuším i sušičku, ale moc to nepoužívá, radši taky suší v troubě.
Sušené ovoce mám moc ráda. Minulý rok jsem si ho koupila asi kilo na Vánoce, abych ho jedla místo cukroví a neztloustla jako každý rok 3 kg. Cukroví jsem sice nejedla,ale po sušeným ovoci jsem přibrala 5kg
Sušené ovoce mi nechutná
Ale sušíme hrušky na frgály(valašské koláče)a ty jsou
Kopicka: Tak je vyfoť a pochlub se. A třeba dej i návod, jak na to
Já suším kytičky a pak z nich dělám nádherné suché vazby...
Dala bych si! Ale sušit letos nějak není co. Snad jen pár hrušek. Ale ty spíš sníme jen tak.
Pipka: Nam teda kvetou salaty a brokolice, ale to by ucitelka Tvoje deti moc nepochvalila
Urcite jenom podzimni jsou ty chryzantemy a ocuny, jak uz tu zaznelo. A pak to, co kvete od jara do podzimu - zminovany rebricek (pak neco podobnyho se velkymi zlutymi kvitky, ale nevim, jak se to jmenuje), kopriva take kvete celorocne, ruze, jiriny, macesky, zvonky a z bylinek temer vsechny co u nas vubec kvetou - levandule, oregano (pro pi ucitelku dobromysl), majoranka, bazalka (uz nekvete fenykl, kmin, kopr, tem uz jenom dozravaji tobolky)...
Letos tedy moc ovoce diky velkym suchum nebylo a tak se ani nesusilo. Loni jsem si sice koupila susicku na ovoce, ale moc jsem toho nenasusila a zase je doma o kram vice. Ale slysela jsem, ze jsou dobre susene tresne. Delaji se podobne jako svestky, musi se vypeckovat a pak dat susit.
pipka: A snad taky ocůny, ne?
Budu si muset koupit sušičku ovoce, neboť je přímo miluji.
Ušáček: a myslíš jako prdelko že jabka a hrušky jsou teda co ? Kořenová zelenina ?
Me se zda taky 2-3 hodiny malo na susicku i na troubu a tech 60 celsiu (a predtim jeste vic) se me zda zase hodne...porad patram po nekom kdo susi v horkovzdusny troube vic plechu najednou a porad mi nikdo neradi, tak se ptam znova, susite nekdo v horkovzduchu ? Na kolik ? Nehctae otevreny dvirka (vzduch pak fouka samozrejme z velky casti ven...)
Aja: v sušičce suší tchyně jabka
a suší přes noc. V 10 večer zapne a v 6 když vstává tak to vypíná. Ty 2-3 hodiny, jak je ve článečku, se mi zdá málo. Ale vlastní zkušenost nemám.
.
A je to
Nejlepší jsou sušené švestky a jablka. To je z dob našich babiček.
Fakt by mě zajímalo, jak jsou na tom ostatní s jablky. Nám na stromech zůstalo téměř jenom listí...
Už se chystám na šípky.
Jediný sušený ovoce, které jím jsou sušené jablka
no a pak samozřejmě různý druhy oříšků