Pomocníkem mohou být nápoje, při jejichž přípravě použijete koření. Mnoho druhů tradičního, exotického i běžně dostupného koření má totiž čistící, protizánětlivé a léčebné účinky, a tedy i blahodárný vliv na obranyschopnost organismu. Pokud vyberete koření s vysokým obsahem silic, můžete si nápojem nejen zpestřit pitný režim, ale i šetrně posilovat imunitu. Máme pro vás inspiraci hned na tři domácí nápoje plné vůně z nejrůznějšího koření.
zdroj:vseokoreni.cz
Červená s kořením
Ingredience:
- 3 ks červené řepy
- 5 ks červeného pomeranče
- 2 ks červeného jablka
- hrst čerstvých brusinek (pokud nemáte, lze vynechat)
- 1 ks granátového jablka
- 1 čajová lžička kurkumy Vitana
- 1 čajová lžička mletého zázvoru Vitana
- špetka černého mletého pepře Vitana
Postup:
Připravíme si odšťavňovač. Granátové jablko rozkrojímea semínka vyklepeme do misky. Řepu a zbytek ovoce pokrájíme na kusy, které postupně přidáváme do odšťavňovače. Všechny suroviny odšťavíme. Nakonec do nápoje dobře rozmícháme kurkumu, zázvor a špetku pepře. Ihned podáváme.
Foto: Shutterstock
S vůní levandule
Ingredience:
- 500 ml voda
- 1 citron, nastrouhaná kůra a šťáva
- 1 limeta, nastrouhaná kůra a šťáva
- 2 pomeranče, nastrouhaná kůra a šťáva
- 2 lžíce sušené pomerančové kůry Vitana
- 2 lžíce sušených levandulových květů
- 3 svitky skořice (rozlámané) Vitana
- 3 hvězdičky badyánu Vitana
- špetka mletého muškátového oříšku Vitana
- 500 ml odvar ze stévie
- 100 g tmavého třtinového cukru
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme citronovou, limetovou a pomerančovou kůru, skořici, koriandrová semínka, muškátový oříšek, hvězdičky badyánu a levandulové květy a pořádně promícháme.
Přilijeme stéviový odvar a vaříme za stálého mícháni zhruba minutu. Odstavíme, vmícháme citronovou, limetovou a pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt. Přisypeme třtinový cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Necháme zchladnout a poté přecedíme. Sirup vydrží v lednici až 2 týdny. Do sklenice nalijeme 100 ml uvařeného sirupu, dolijeme bublinkovanou vodou, přidáme led a můžeme podávat.
Foto: Shutterstock
Zázvoru není nikdy dost
Ingredience:
- 50 g kokosového cukru
- 1 lžičky mletého zázvoru Vitana
- 50 g oloupaného nastrouhaného zázvoru
- 1 litr vody
Postup:
Kokosový cukr smícháme se zázvorem a vodou. Směs necháme v pokojové teplotě odležet dva dny. Hotovou šťávu přelijeme do sklenice s uzávěrem. V lednici vydrží čerstvá asi týden.
Pokud nechcete sirup uchovávat dlouho, zavaříme ho ve sklenici při 80 stupních po dobu alespoň 15 minut. Po otevření uchováme v lednici a brzy spotřebujeme. Do hotového sirupu můžeme přidat vanilku a obohatit nápoj o další rozměr.
Nový komentář