Pomocníkem mohou být nápoje, při jejichž přípravě použijete koření. Mnoho druhů tradičního, exotického i běžně dostupného koření má totiž čistící, protizánětlivé a léčebné účinky, a tedy i blahodárný vliv na obranyschopnost organismu. Pokud vyberete koření s vysokým obsahem silic, můžete si nápojem nejen zpestřit pitný režim, ale i šetrně posilovat imunitu. Máme pro vás inspiraci hned na tři domácí nápoje plné vůně z nejrůznějšího koření. 


zdroj:vseokoreni.cz

Červená s kořením

Ingredience:

  • 3 ks červené řepy
  • 5 ks červeného pomeranče
  • 2 ks červeného jablka
  • hrst čerstvých brusinek (pokud nemáte, lze vynechat)
  • 1 ks granátového jablka
  • 1 čajová lžička kurkumy Vitana
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru Vitana
  • špetka černého mletého pepře Vitana

Postup:

Připravíme si odšťavňovač. Granátové jablko rozkrojímea semínka vyklepeme do misky. Řepu a zbytek ovoce pokrájíme na kusy, které postupně přidáváme do odšťavňovače. Všechny suroviny odšťavíme. Nakonec do nápoje dobře rozmícháme kurkumu, zázvor a špetku pepře. Ihned podáváme. 


Foto: Shutterstock

S vůní levandule

Ingredience: 

  • 500 ml voda
  • 1 citron, nastrouhaná kůra a šťáva
  • 1 limeta, nastrouhaná kůra a šťáva
  • 2 pomeranče, nastrouhaná kůra a šťáva
  • 2 lžíce sušené pomerančové kůry Vitana
  • 2 lžíce sušených levandulových květů
  • 3 svitky skořice (rozlámané) Vitana
  • 3 hvězdičky badyánu Vitana
  • špetka mletého muškátového oříšku Vitana
  • 500 ml odvar ze stévie
  • 100 g tmavého třtinového cukru
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme citronovou, limetovou a pomerančovou kůru, skořici, koriandrová semínka, muškátový oříšek, hvězdičky badyánu a levandulové květy a pořádně promícháme. 

Přilijeme stéviový odvar a vaříme za stálého mícháni zhruba minutu. Odstavíme, vmícháme citronovou, limetovou a pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt. Přisypeme třtinový cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Necháme zchladnout a poté přecedíme. Sirup vydrží v lednici až 2 týdny. Do sklenice nalijeme 100 ml uvařeného sirupu, dolijeme bublinkovanou vodou, přidáme led a můžeme podávat.

Foto: Shutterstock

Zázvoru není nikdy dost

Ingredience:

  • 50 g kokosového cukru
  • 1 lžičky mletého zázvoru Vitana
  • 50 g oloupaného nastrouhaného zázvoru
  • 1 litr vody

Postup:

Kokosový cukr smícháme se zázvorem a vodou. Směs necháme v pokojové teplotě odležet dva dny. Hotovou šťávu přelijeme do sklenice s uzávěrem. V lednici vydrží čerstvá asi týden.
Pokud nechcete sirup uchovávat dlouho, zavaříme ho ve sklenici při 80 stupních po dobu alespoň 15 minut. Po otevření uchováme v lednici a brzy spotřebujeme. Do hotového sirupu můžeme přidat vanilku a obohatit nápoj o další rozměr. 

Reklama