bublanina

Receptů na rychlé koláče na plech není nikdy dost. Pár minut a koláč je v troubě. Žádné velké vymýšlení, složité kuchařské postupy a zdlouhavá příprava surovin. Jaké ovoce se do dnešního koláče hodí? Drobné plody - jahody, maliny, borůvky, rybíz, ostružiny, angrešt. Co máte po ruce a na co máte chuť. A klidně mražené!

Já jsem do koláče zvolila mraženou lesní směs a už jsem ji dodatečně necukrovala. Ovoce bylo příjemně nakyslé, což vůbec nevadí, protože těsto je sladké dost a navíc je cukrem posypaný i povrch koláče.

My jsme si tenhle koláč oblíbili k nedělním snídaním a školním svačinkám.

bublanina

Suroviny

  • 2 vejce
  • 100 g Hery máslová příchuť
  • 150 g cukru krupice
  • vanilková semínka z jednoho lusku (nebo půl lžičky mleté vanilky)
  • 150 g podmáslí
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 250 g ovoce (čerstvé nebo mražené)
  • 3 lžíce polohrubé mouky na obalení ovoce
  • 3 lžíce cukru krupice na posypání koláče

Postup

Změklou Heru dejte šlehat do kuchyňského robota, spolu c cukrem, až se obě suroviny spojí a vytvoří krém. Cukr nemusí být úplně rozpuštěný. Přidejte postupně obě vejce. Nakonec vanilku a důkladně prošlehejte.

Do mísy přidejte podmáslí a opět šlehejte, dokud se všechny suroviny nespojí.

V menší misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Sypkou směs vmíchejte do tekuté směsi v míse robota. Vymíchejte hladké těsto bez hrudek.

Ovoce můžete použít mražené. Já jsem použila lesní směs a vůbec jsem ji nerozmražovala. Dejte ovoce do misky po mouce, pokud se vám zdá kyselé, můžete přidat dvě lžíce moučkového cukru. Přisypejte polohrubou mouku a promíchejte. Opatrně, aby se ovoce nerozpadlo. Ale tak, aby bylo pěkně obalené. Cukrem i moukou.

Teď můžete ovoce přidat do těsta a promíchat. Nebo můžete použít druhý způsob. Těsto vylijte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech (já jsem pekla ve větším pekáči) a ovocem posypejte povrch. Oba dva způsoby jsou dobré. Vyberte si ten svůj.

Těsto je trochu tužší, rozetřete ho ve formě a posypejte krupicovým cukrem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Pečte 40 - 45 minut. Povrch by měl pěkně zezlátnout.

bublanina

Dobrou chuť přeje Elly.

Ovocné koláče můžete péct i v zimě... použijte mražené ovoce!

Chrobčina bublanina

hrnmp;ccaron;kovč

snadnohovč

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama