Receptů na rychlé koláče na plech není nikdy dost. Pár minut a koláč je v troubě. Žádné velké vymýšlení, složité kuchařské postupy a zdlouhavá příprava surovin. Jaké ovoce se do dnešního koláče hodí? Drobné plody - jahody, maliny, borůvky, rybíz, ostružiny, angrešt. Co máte po ruce a na co máte chuť. A klidně mražené!
Já jsem do koláče zvolila mraženou lesní směs a už jsem ji dodatečně necukrovala. Ovoce bylo příjemně nakyslé, což vůbec nevadí, protože těsto je sladké dost a navíc je cukrem posypaný i povrch koláče.
My jsme si tenhle koláč oblíbili k nedělním snídaním a školním svačinkám.
Suroviny
- 2 vejce
- 100 g Hery máslová příchuť
- 150 g cukru krupice
- vanilková semínka z jednoho lusku (nebo půl lžičky mleté vanilky)
- 150 g podmáslí
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 250 g ovoce (čerstvé nebo mražené)
- 3 lžíce polohrubé mouky na obalení ovoce
- 3 lžíce cukru krupice na posypání koláče
Postup
Změklou Heru dejte šlehat do kuchyňského robota, spolu c cukrem, až se obě suroviny spojí a vytvoří krém. Cukr nemusí být úplně rozpuštěný. Přidejte postupně obě vejce. Nakonec vanilku a důkladně prošlehejte.
Do mísy přidejte podmáslí a opět šlehejte, dokud se všechny suroviny nespojí.
V menší misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Sypkou směs vmíchejte do tekuté směsi v míse robota. Vymíchejte hladké těsto bez hrudek.
Ovoce můžete použít mražené. Já jsem použila lesní směs a vůbec jsem ji nerozmražovala. Dejte ovoce do misky po mouce, pokud se vám zdá kyselé, můžete přidat dvě lžíce moučkového cukru. Přisypejte polohrubou mouku a promíchejte. Opatrně, aby se ovoce nerozpadlo. Ale tak, aby bylo pěkně obalené. Cukrem i moukou.
Teď můžete ovoce přidat do těsta a promíchat. Nebo můžete použít druhý způsob. Těsto vylijte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech (já jsem pekla ve větším pekáči) a ovocem posypejte povrch. Oba dva způsoby jsou dobré. Vyberte si ten svůj.
Těsto je trochu tužší, rozetřete ho ve formě a posypejte krupicovým cukrem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
Pečte 40 - 45 minut. Povrch by měl pěkně zezlátnout.
Dobrou chuť přeje Elly.
Ovocné koláče můžete péct i v zimě... použijte mražené ovoce!
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Klasika, díky za připomenutí.
Dala bych si ten tvarohový s malinami
.
Stará dobrá klasika
Pekla jsem včera s perníkovou posypkou ...
ten tvarohový s malinami
dala bych si
taky máme rádi
pomáslový koláč dělám je fakt dobrý
vypadají dobře