Obrátili jsme se tedy s prosbou o radu na výživovou poradkyni KetoDiet na Martinu Dvořákovou, se kterou se můžete v našich článcích pravidelně setkávat. Zajímalo nás také, jak skloubit zimní jídelníček, potřebu zahřátí a to, abychom v zimě zbytečně nepřibrali kila, která budeme chtít na jaře shodit.
Jakou snídaní se zahřát hned po ránu v chladném počasí?
Proteinovou kaši navíc zvládnete připravit během chvilky – stačí ji pořádně rozmíchat ve studené vodě nebo v mléce (ideálně bez laktózy, tj. mléčného cukru) a ohřát v mikrovlnce. Do hotové kaše si můžete sami podle vlastní chuti přidat další zdravé ingredience. Poradíme vám, které jsou za nás naprosto bezkonkurenční. Mrkněte na naše dietní tipy.
Jak se během dne, kdy nemáte po ruce horkou vanu, pocitově zahřát?
Pocit zahřátí je příjemný a důležitý. Zahřát se můžete správným jídlem a zároveň s ním udělat něco i pro své tělo a imunitu. „Třeba takové chilli, pepř, skořice, kurkuma nebo zázvor dokáží skvěle ochutit masité a zeleninové pokrmy. Přidejte si je do jídla a uvidíte, jak se v břiše za chvíli rozlije příjemný pocit tepla. Obsahují často také aromatické silice, které bojují proti nachlazení,“ radí výživová poradkyně KetoDiet Martina Dvořáková.
Určitě dobrým pokrmem pro zahřátí jsou zeleninové polévky. Jaké byste našim čtenářkám doporučila?
„Kořenová zelenina je vhodná i při redukci váhy. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, vlákniny a vody, má nízkou kalorickou hodnotu a je velmi lehce stravitelná,“ říká Martina Dvořáková.
Do podzimního jídelníčku zařaďte běžně dostupný celer, zelí (čerstvé i kysané – ale to nedoslazované), dýni, květák, kapustu, pórek, ale i tak trochu netradiční čekanku a mangold. Uchystat si zeleninovou polévku je snadné i pro kuchaře začátečníka. Stačí pár ingrediencí, půl hodinky času a výborná polévka je na světě. Zeleninovou polévku pak můžete zjemnit mlékem, smetanou, posypat čerstvými bylinkami a obohatit semínky.
Martina radí nezahušťovat polévku moukou. „Není to nutné. Jestli neodhadnete poměr vody a zeleniny, raději ještě před mixováním odeberte trochu vývaru, ať má polévka odpovídající konzistenci. Vývar použijte příště,“ doporučuje. Pokud si chcete hmotnost udržet nebo shodit nechtěná kila, doporučuji vyzkoušet některý z těchto zdravých receptů na polévky.
A co polévky, ve kterých je základem vývar?
Čistý vývar zahřeje a není kalorický – když sáhnete po proteinové variantě, dodáte tělu i kvalitní bílkoviny, můžete vyzkoušet proteinovou kuřecí polévku nebo proteinovou hovězí polévku.
O Martině Dvořákové
Věnuje se také vlastnímu blogu o zdravém vaření pro celou rodinu. Začtete se do jejích článků www.ketomartina.cz nebo ji sledujte na Instagramu @ketomartina.
Nový komentář
Komentáře
Foto s talířem polévky je dokonalé, jenom už ty kapustičky mne dostávají