Máte rádi hamburgery ze stánků s rychlým občerstvením? My už ne, na nějaké náhražky a mleté maso z bůhvíčeho nejsme zvědaví. Ale když si takový dobrý hamburger připravíte doma, koupíte (nebo třeba i upečete) výborné pečivo a hranolky k „hambáči“ hodíte do trouby, máte téměř zdravé jídlo.
Základem je kvalitní směs mletého hovězího a vepřového masa. Bulky jsme koupili menší, máme oblíbené v jednom pekařství. Ale kdyby bylo více času, byla bych pro upéct si vlastní. Důležitá je nasládlá zkaramelizovaná cibule, a to všechno můžete doplnit o oblíbenou zeleninu. My jsme si dali plátky rajčat a ledový salát.
Suroviny
800 g směsi vepřového a hovězího masa
sůl a čerstvě mletý černý pepř
2 cibule
česnek podle chuti
4 hamburgerové housky
kečup a majonéza
listový salát, rajčata nebo jiná oblíbená zelenina
cibule podle chuti (hromada!)
červený vinný ocet
trochu třtinového cukru
tymián
kousek másla
Postup
Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí a česnekem. Ochutíme solí, pepřem a tymiánem. Masovou směs důkladně propracujeme a tvoříme z ní kolečka o stejném průměru, jako máme pečivo. Grilujeme po obou stranách.
Cibuli (klidně celé kilo) nakrájíme na půlkolečka nebo hrubší kostičky. Restujeme na másle a přidáme tymián na dochucení. Zastříkneme vinným octem a necháme podusit doměkka. Asi v polovině dušení přidáme cukr, který potom zkaramelizuje. Dochutíme solí a pepřem.
Hotové hamburgery podáváme v housce (my jsme si ji trošku rozpekli, aby byla křupavá), spolu s kečupem a majonézou. Doplníme o oblíbenou zeleninu.
K hamburgeru podáváme hranolky. My jsme si koupili hranolky do trouby, byly výborné!
Za inspiraci opět můžeme poděkovat receptům Zdeňka Pohlreicha a u nás doma tentokrát vařil můj manžel. :-)
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
hmm ani ty hranolky k tomu hambáči bych nemusela... a nebo jen ty hranole
bez hambáče
Lákavé...
, mňam...
jo syn má rád hamburgry - já ne
Jo, tak tohle je receptík podle mého gusta. Grilování miluju na všechny způsoby, hamburgery už jsme také zkoušeli, loni jsme se nechali inspirovat panem Pohlreichem, ale tenhle recept vypadá jednodušší. Ježišmarjá, já už se nemůžu dočkat, až ten náš gril vytáhnu ze sklepa
Zkusím to
no občas si hambáče dopřeji,ale hranolky moc nemusím
Já osobně hamburgery v obchodech nemusím (vadí mi na nich právě ta houska, která mi připadá, jako když je 3 dny v sáčku). Syn je ale má v oblibě.
Za vyskoušení to stojí
Až přijedou mladí na víkend tak udělám,tímhle je určitě potěším,hamburgery mají rádi a tyhle budou přímo od maminky.
PBD — #17 Ale,tak tento recept je ještě zajímavější,ten zkusím
A hlavně,aby to maso bylo libové,jinak bych recept dala!!!!
PBD — #17 Podle tohoto receptu bych si určitě pochutnala, moc díky a vyzkouším.
Hambáče si nedávám, ale tenhle bych zkusila
Celý den se snažím držet dietu a nyní takový receptík. Mám hlad jako vlk. Hamburgry neděláme, ale myslím,že by vnouček byl rád,kdybych ho také udělala. Zkusím to, díky za recept.
Máš hambáč:))
Ingredience:
500 g mletého masa (mix)
sůl,pepř
bulky na burgry
čínské zelí
rajčata
sterilizované okurky
cibule
hořčice plnotučná
kečup
plátkový sýr
hermelín
olej
Postup:
Cibuli a okurky nakrájíme na drobno a smícháme s horčicí a trochou láku z okurek.Dáme stranou. Maso osolíme,opepříme a zpracuje na placičky.Z ledového salátu odstraníme zdřevnatělé časti a natrháme na přiměřené kousky. Rajčata a hermelín pokrájíme na plátky.Bulky si rozkrájíme.
Maso opečeme na pánvi ( s kapkou oleje) nebo na grilu. Opečeme obě časti bulky. Na spodní stranu natřeme směs okurek,cibule,horčice a láku.Na to dáme platek sýru a kousek hermelínu.Pak přijde maso.Na něj kečup,ledový salát,rajče a vrchní část bulky.
Hamburger nekupuji a ani ho nedělám,doma nikomu nechutná,radši udělám karbanátky s bramborem
Chjo, a co můj cholesterol_
hambáč děláme, ale bez hranolek ... a musím říct, že to stojí za to
Suzanne — #12 protoze hamburger je z hoveziho. Pokud udelam smes jinych mas, bude to nejakej karbos a ne hambac.
Uplne stejne jako neudelam koprovou z fazoli - to jsou potom fazole na smetane a ne koprova.
Ale do housky si samozrejme strc, co chces. Jen tomu pak nerikej hamburger.
Altamora — #9 mňam
Ještě že jsem právě dobře pojedla, snad bych šla znovu vařit
Eva_Fl — #11 Evajs, u tebe je to jasné
Na druhou stranu nevidím důvod, proč hovězí nenamíchat s vepřovým, lidi prostě rádi experimentují a bylo by zbytečné sem házet klasický recept, když ten si můžu nají kdekoli - vítám změnu.