86272433_3418819318192449_8492315809337573376_n.jpg (36 KB)

Základní čirou polévku můžete použít jako klasický vývar s nudlemi. Častěji se do ní však přidávají kroupy. Výborná bude také s vařeným bramborem a vařenou zeleninou z polévky a kousky masa. Kdo chce, můžete experimentovat a čirý vývar zahustit nebo do něj zašlehat vejce.

Uzená polévka je prostě super základ...

Potřebujete

  • 1 kg uzených žeber nebo 500 g uzeného masa s kostí (například křížová kost)
  • 2 cibule se slupkou
  • 10 celých pepřů
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 2 mrkve 
  • 2 petržele
  • kousek celeru

na dokončení

  • několik vařených brambor
  • zelená petrželová nať 
  • kus masa z polévky

Postup

Uzené maso omyjte a dejte do hrnce se studenou vodou. Přidejte celé cibule, celý neloupaný česnek, pepř, bobkový list a nové koření. Přidejte očištěnou mrkev, celer, petržel - vcelku. Můžete ještě malinko osolit, ale vývar bývá většinou dost slaný od uzeného masa.

Nechejte vařit asi 45 minut, záleží na druhu masa. Maso musí jít pěkně od kosti.

Polévku podávejte tak, jak máte rádi.

Dobrou chuť přeje Elly.

Co s masem z polévky?

Uzená žebra s fazolemi a rajčaty

DSC_0030.jpg (85 KB)

Mufiny s uzeným masem

1_1.jpg (54 KB)

Klasické šunkofleky

fleky11.jpg (86 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Vítková

Reklama