Suroviny
půl pytlíku čočky (cca 200 - 250 g)
trochu oleje
1 velká cibule
2 klobásky nebo párky
pár snítek saturejky
sůl a pepř
1 stroužek česneku
Postup
Čočku si namočíme den dopředu. Na druhý den rozehřejeme v hrnci trochu oleje, na kterém osmahneme cibuli nakrájenou najemno a kolečka nebo půlkolečka klobásy. Přidáme čočku i s vodou, dochutíme solí, pepřem a přihodíme i stroužek česneku rozkrojený napůl. Nezapomeneme na pár snítek saturejky, která brání nadýmání po konzumaci luštěnin.
Vaříme do změknutí čočky.
TIP: Moje maminka dává do polévky ještě jednu mrkev a jednu petržel nastrouhané na širší nudličky.
Dorou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Bez majoránky si klasickou čočkovku neumím představit - a ta má taky skvělé účinky na lepší trávení :) Dělám ji takhle - párky nebo klobásy dávám podle strávníků, masožroutům jo, nemasožroutům ne :) Je rychlá a dobrá
Milala — #7 taky davam brambor a zeleninu ale parek ne
babicka11 — #13 delam trochu jinak polevku obrazek me prijde jak klasicka cocka
čočku na kyselo, zapraženou a kus uzenýho -
to ano, ale polévku ne
kolik kilo těch snítek saturejky, aby to nenadýmalo?
Tak jsem na ni dostala takovou chuť, a na zítra nápad, co k večeři
čočkovou polívku dělám zásadně, když mě z minulého dne zbyde klasická čočka
Dělám ji jen tak, žádné výmysly
..i když věřím, že to může být také dobré.
čočkovku miluju
do talíře si ještě prsknu poctivou dávku zakysané smetany
Já zas dávám jíšku a taky tam pinknu vajíčko! A majoránku. Uzeninu když mám dám ,když nemám nedám
Taky uzeninu nedávám,přidávám navíc brambory se zeleninou a když chci opravdu vydatnou,tak zavářím nočky.
karym — #5 to zní zajímavě...příště zkusím
Se zeleninou ji nedělám. Uvařím čočku, zvlášť sterilované zelí, dám dohromady, zahustím jíškou, dochutím solí, cukrem popř. octem, povařím a zjemním smetanou.
Ahoj, A jak se dělá čočková se zelím a zeleninou. To by mi určitě chutnalo.
Eva_Fl — #1 Dělám stejně a chutná
Čočkovou vařím s kyselým zelím a se smetanou.
Moje maminka davala a ja davam mrkev vcelku vyvarit ( pak vyvarenou vyhodim ) a v zadnem pripade zadnou uzeninu. Davam do ni vyvar a cibulovou jisku ( tu hodinu provarim ) a cesnek ( ten tam strouham ) a majoranku a tak.