Večer 12. dubna 1682 v Londýně okusili členové Královské společnosti jídlo uvařené pozvaným hostem, pětatřicetiletým Denisem Papinem. Pokrm večera byl připraven posledním francouzským zázrakem - takzvaným tlakovým hrncem. "Díky tomu hrnci se to nejstarší a tuhé hovězí mohlo stát měkkým a chutným jako mladé maso první jakosti," napsal architekt Christopher Wren poté, co se zúčastnil této historické večeře.
Hrnec, který byl tehdy vyhrazen pouze pro prominenty, se o tři století později stává běžnou součástí domácnosti. Vaření v papiňáku je zhruba o poloviční dobu kratší než v obyčejném hrnci. Šetříte tak peníze za elektřinu nebo plyn. Díky rychlejšímu vaření zůstává v potravinách také zachováno více vitaminů a dalších stopových látek.
První tlakové hrnce se vyráběly z litiny. A ještě v mnoha domácnostech by se našly papiňáky hliníkové, které se běžně prodávaly před dvaceti třiceti lety. Pokud si dneska pořídíte nový tlakový hrnec, bude velice pravděpodobně vyroben z nerezové oceli s třívrstvým dnem. Díky němu se teplo mnohem lépe rozvádí po celém hrnci a voda začne rychleji vařit. Stejně tak v hrnci zůstávají potraviny déle teplé, i když máte sporák vypnutý.
Tlakové hrnce se vyrábějí v mnoha velikostech, nejčastěji od 2,5 až do 12 litrů. Kupujete je buď samostatně, ale je-li vaření vašim koníčkem, pohlédněte se po sadách dvou až tří hrnců různého objemu, na které však pasuje jedna poklice. A právě poklice je na tlakovém hrnci to nejdůležitější a také nejdražší. Přitom sada často bývá jen o málo dražší než jeden hrnec. Má i další výhodu - menší nádobu, která bývá nižší, snadno využijete v kuchyni třeba jako hlubokou pánev. Zatímco jeden hrnec vás přijde na částku od 800 korun výše, za sadu zaplatíte přes tisíc korun.
Některé tlakové hrnce koupíte přímo s pařáčky a můžete je tedy používat ke stále oblíbenějšímu vaření v páře. Při přípravě například zeleniny, brambor nebo masa tímto způsobem, dáváte pouze jeden centimetr vody. Opět tím dosáhnete toho, že v nich zůstane zachováno co nejvíce vitaminů a dalších živin. Pokud však chcete vývar použít na polévku, samozřejmě dovnitř nalijete vody mnohem více.
Máte k tlakovému hrnci nedůvěru, protože jste slyšeli vyprávět, jak vypadá kuchyně po jeho výbuchu? To už by se dnes nemělo stát, protože tyto nádoby jsou chráněné minimálně dvěma, ale také pěti pojistnými ventily. Takzvaný pracovní ventil neustále při vaření "odfukuje", upouští páru. Díky tomu nevznikne v nádobě přetlak. Kdyby se s tímto ventilem cokoli stalo, zastoupí ho bezpečnostní ventily. Skrz ně může v případě přetlaku pára odejít. Dokonalejší a dražší hrnce bývají vybaveny ještě havarijním ventilem. V boční části poklice se nachází malý otvor, který je utěsněný gumou. Při havarijním stavu tlak gumu vytlačí a pára odejde tímto otvorem. Proto riziko, že tlakový hrnec bouchne, je opravdu minimální.
ilustrační foto Tescoma a Tefal
Nový komentář
Komentáře
No přsně takový, jaký je uprostřed článku
Ták "děvčata", včera jsem ten papiňák dostala od manžílka pod stromek.Od TESCOMY za 35000,-,ale je super
Šupitopresto: ... máš pravdu ... váhám ... jelikož skoro 20 let vařím v kuktách vel. 3 a 5 l, jako např. polévky, maso, brambory, rýži ..., ale pro stále nedožranou rodinku je to málo. Potřebuji zvětšit sortiment.
Ale nové papiňáky jsou dnes jiné, zavírají se buď zezhora nebo tak, jak kukta - však víte. A to jsem potřebovala vědět ... který z nových výrobků je ten pravý, jedinečný, nenahraditelný ... protože, kurňa, když už za to vyvalím tolik peněz, tak ať mi ta velká kráva potom doma někde jen neleží a nezabírá hodně místa.
Takže pokud někdo má dobré zkušenosti s novými papiňáky, prosím, napište mi do vzkazíku ... dík.
Agnes X: no jo, tak to jseš se svým názorem první, já pročítala jen příspěvky a reagovala na ně a nenapadlo mě, že to čte také někdo, komu je to jedno
Karolina*: z mikrošky mi jídlo také nechutná, v tom jsem zase konzerva já, ale na ohřev skvělá
Vivian: mimochodem, konzervy nemusím, ale ta úspora času...
Šupitopresto 30: Zapoměla jsi ještě na jedno rozdělení... na nás, kterým to je úplně jedno
Mne jidlo z papinaku a mikrovlnky nechutna. Asi ty zachovane ziviny a vitaminy
Vivian: No u papiňáku se stát nemusí, jinak mi vždycky všechno vykypí na sporák a mám zas co drhnout
Šupitopresto: když já jsem prostě konzerva
Vivian: Mně prostě vyhovuje, že si nastavím minutku na půl hoďky a vím, že tam celou tu dobu nemusím, a ani nemusím přemýšlet, jestli už bych to měla jít podlít nebo míchnout. Já také stíhám plno jiných věcí během vaření, a právě když je uvařeno za několik minut, můžu to vaření vynechat a myslet na další věci, které mám během dne a okolo rodinky stihnout
Ať si každý vaří jak chce, to už jsem psala. Howgh
Šupitopresto: podlití je (pro mě) otázkou několika vteřin a načuhování pod pokličku mi kupodivu nevadí
během vaření (které probíhá samosebou bez mé asistence
) stihnu udělat spoustu jiných věcí, takže mi prostě nevadí, že není během několika minut uvařeno. Na nedostatek času si zkrátka nemůžu stěžovat (na rozdíl od některých mých známých v přístrojově vybavenějších domácnostech).
Jeremi: s tím výbuchem mi to také není jasné
přece slyším, že syčí, a také má pojistný ventil, a také když v něm vařím nenechávám plotýnku zapnutou na maximum, ale stačí i vařit na "trojku"
Šupitopresto: Přesně tak - vařím-li guláš v papiňáku, tak prostě zaklapnu a mám na hoďku klid. Když ho dělám v normálním hrnci, tak abych s tím chodila každou chvíli míchat.
Tak nějak laicky mám pořád dojem, že když slyším, jak pěkně pára uniká a ventilek se otáčí, tak by mělo být všechno OK.
MMCH - taky patřím k těm, co papiňák používají často, rádi a bez problémů. O tom, že může vybuchnout jsem prvně slyšela asi tak předloni a furt si to nedovedu v praxi moc představit. To jako neupouští přebytečnou páru ventilem a pak buchne anebo upoští a přesto buchne?
Vivian: úspora času např. v tom, že zaklapnu víko, nechám syčet, nemusím podlévat a načuhovat pod pokličku, a také u toho nemusím stát, a místo toho si tady přečtu článeček popř. vyšiluju s vysavačem, či s dítětem nad úkolem. Např.
A také když přijdu v sedm večer z práce tak v osm může rodina baštit guláš. Např.
Vivian: já právě šidím co se dá, abych nějaký
získala.Např. teď právě večeřím u PC. A budu asi večeřet hodně dlouho
Šupitopresto: mimochodem, jakápak úspora času? Copak u vaření se musí stát? Teď zrovna se mi na sporáku vaří večeře a já, světe div se, trávím svůj čas tady
Šupitopresto: nepotřebuju spořit čas, mám ho spoustu
tyto skvosty se s mým starým papinem nedají srovnat.Rozhodně si nemůžu papiňák vynachválit.
No dyk, já věděla proč se stěhuju
Šupitopresto: Myčka je další pekelný stroj, kvůli kterému bych se musela přestěhovat do většího bytu
Meander: Pekelný stroj
strčím do myčky (je-li přismahnut u dna, lehce předmyju) a je to