Večer 12. dubna 1682 v Londýně okusili členové Královské společnosti jídlo uvařené pozvaným hostem, pětatřicetiletým Denisem Papinem. Pokrm večera byl připraven posledním francouzským zázrakem - takzvaným tlakovým hrncem. "Díky tomu hrnci se to nejstarší a tuhé hovězí mohlo stát měkkým a chutným jako mladé maso první jakosti," napsal architekt Christopher Wren poté, co se zúčastnil této historické večeře.

Hrnec, který byl tehdy vyhrazen pouze pro prominenty, se o tři století později stává běžnou součástí domácnosti. Vaření v papiňáku je zhruba o poloviční dobu kratší než v obyčejném hrnci. Šetříte tak peníze za elektřinu nebo plyn. Díky rychlejšímu vaření zůstává v potravinách také zachováno více vitaminů a dalších stopových látek.


První tlakové hrnce se vyráběly z litiny. A ještě v mnoha domácnostech by se našly papiňáky hliníkové, které se běžně prodávaly před dvaceti třiceti lety. Pokud si dneska pořídíte nový  tlakový hrnec, bude velice pravděpodobně vyroben z nerezové oceli s třívrstvým dnem. Díky němu se teplo mnohem lépe rozvádí po celém hrnci a voda začne rychleji vařit. Stejně tak v hrnci zůstávají  potraviny déle teplé, i když máte sporák vypnutý.

Tlakové hrnce se vyrábějí v mnoha velikostech, nejčastěji od 2,5 až do 12 litrů. Kupujete je buď samostatně, ale je-li vaření vašim koníčkem, pohlédněte se po sadách dvou až tří hrnců různého objemu, na které však pasuje jedna poklice. A právě poklice je na tlakovém hrnci to nejdůležitější a také nejdražší. Přitom sada často bývá jen o málo dražší než jeden hrnec. Má i další výhodu - menší nádobu, která bývá nižší, snadno využijete v kuchyni třeba jako hlubokou pánev. Zatímco jeden hrnec vás přijde na částku od 800 korun výše, za sadu zaplatíte přes tisíc korun.

Některé tlakové hrnce koupíte přímo s pařáčky a můžete je tedy používat ke stále oblíbenějšímu vaření v páře. Při přípravě například zeleniny, brambor nebo masa tímto způsobem, dáváte pouze jeden centimetr vody. Opět tím dosáhnete toho, že v nich zůstane zachováno co nejvíce vitaminů a dalších živin. Pokud však chcete vývar použít na polévku, samozřejmě dovnitř nalijete vody mnohem více.

 

 

 

 

 



Máte k tlakovému hrnci nedůvěru, protože jste slyšeli vyprávět, jak vypadá kuchyně po jeho výbuchu? To už by se dnes nemělo stát, protože tyto nádoby jsou chráněné minimálně dvěma, ale také pěti pojistnými ventily.  Takzvaný pracovní ventil neustále při vaření "odfukuje", upouští páru. Díky tomu nevznikne v nádobě přetlak. Kdyby se s tímto ventilem cokoli stalo, zastoupí ho bezpečnostní ventily. Skrz ně může v případě přetlaku pára odejít. Dokonalejší a dražší hrnce bývají vybaveny ještě havarijním ventilem. V boční části poklice se nachází malý otvor, který je utěsněný gumou. Při havarijním stavu tlak gumu vytlačí a pára odejde tímto otvorem. Proto riziko, že tlakový hrnec bouchne, je opravdu minimální.


ilustrační foto Tescoma a Tefal