Na své si přijde i ten, kdo má rád ke kávě něco sladkého. Věnečky se žloutkovým krémem budou chutnat jako z cukrárny. Sejděte se s rodinou u krásně prostřeného stolu a vychutnejte si společně strávené chvíle i dobré jídlo. Pro své recepty vybírejte kvalitní suroviny, které gastronomický zážitek jen umocní. Při jejich výběru vám pomůžou i značky kvality, např. Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“.
HOUBOVÝ KRÉM SE SÝROVO-ŠUNKOVÝMI KNEDLÍČKY
Houbový krém s knedlíčky? Že jste ještě tuto kombinaci nevyzkoušeli? Teď je ta správná chvíle. Houbové aroma a kuřecí vývar k sobě perfektně ladí. Sýrovo-šunkové knedlíčky jsou pak pomyslnou třešinkou polévky.
4 porce, 40 min., náročnost střední
Ingredience na polévku:
- 400 g hub (hříbky, žampiony nebo podobné druhy hub)
- 1 cibule
- 50 g másla
- olej
- 2 lžíce hladké mouky
- 600 ml vývaru
- 250 ml 30% smetany
- sůl, pepř
- 1 lžička drceného kmínu
- hladkolistá petržel
Ingredience na knedlíčky:
- 1 šalotka
- 25 g másla
- 2 lžíce smetany
- 1 rohlík
- 1 vejce
- 50 g eidamu v celku
- 2 plátky šunky
- lžička nasekané petržele
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- 2 lžíce strouhanky
Postup:
1. Houby očistěte a nakrájejte na čtvrtky.
2. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Nechte ji zesklovatět na rozpuštěném másle, do kterého vmíchejte trochu oleje.
3. Do hrnce přidejte houby, kmín a vše orestujte.
4. Zaprašte houby moukou, promíchejte a po chvilce vlijte do hrnce vývar.
5. Osolte, opepřete a vařte asi 20 minut. Poté vše rozmixujte.
6. Do rozmixované polévky přidejte smetanu a ještě 10 minut provařte.
7. Vmíchejte nasekanou petržel.
8. Připravte knedlíčky: šalotku oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na rozpuštěném másle.
9. Rohlík nakrájejte nadrobno a zalijte ho smetanou a rozšlehaným vejcem.
10. Nastrouhejte sýr a šunku nakrájejte na malé kousky. Vše vmíchejte k rohlíku.
11. Osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a přidejte nasekanou petržel.
12. Vmíchejte strouhanku a nechte těsto pár minut odstát. V případě potřeby jej můžete naředit smetanou, nebo zahustit další strouhankou.
13. Z těsta tvarujte knedlíčky a ty 3–5 minut provařte ve vroucí vodě. Poté je podávejte v krémové polévce.
VĚNEČKY SE ŽLOUTKOVÝM KRÉMEM
Věnečky jak z cukrárny si podle receptu zvládnete udělat i doma. Příprava je sice trošku časově náročná, ale za ten výsledek to stojí. Zvlášť pokud hotové věnečky doplníte lahodným žloutkovým krémem s vanilkou a čerstvým ovocem.
Cca 15 věnečků, 2 hodiny příprava, náročnost vysoká
Ingredience na těsto:
- 375 ml mléka
- 100 g másla
- 220 g hladké mouky
- špetka soli
- 5 vajec
Ingredience na krém:
- 500 ml 30% smetany
- 6 žloutků
- 1 vanilkový lusk
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový pudink
- 30 ml rumu
TIP: Krém můžete připravovat na vodní lázni, abyste měli jistotu, že se nesrazí. Nezapomeňte moučkový cukr na ozdobu.
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Mléko nalijte do hrnce a přidejte máslo. Přiveďte k varu.
3. Vsypte mouku a sůl a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud nevznikne kompaktní hmota, která se lehce přichytává ke dnu.
4. Základ těsta odstavte a nechte vychladnout. Během chladnutí těsto občas promíchejte.
5. Do vychladlého základu na těsto postupně zapracujte žloutky.
6. Těstem naplňte pevný cukrářský sáček se zdobicí špičkou a na pečicím papírem vyložený plech kreslete malé věnečky s dostatečnými rozestupy.
7. Pečte dozlatova, asi 25 minut. Během pečení neotevírejte troubu.
8. Upečené věnečky nechte zcela vychladnout a poté je podélně rozkrojte.
9. Připravte si krém. Do kastrůlku nalijte smetanu a do ní vyškrábněte obsah vanilkového lusku a vmíchejte pudink. Zbytek vanilkového lusku také vložte do smetany.
10. Přidejte cukr a rozšlehané žloutky a za stálého míchání pomalu vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud směs nebude opravdu hustá.
11. Krém odstavte a nechte zcela vychladnout, poté vmíchejte rum.
12. Věnečky plňte krémem ze zdobicího sáčku. Můžete přidat své oblíbené ovoce, nejlépe chutnají s čerstvým. Každý věneček poprašte moučkovým cukrem.
Více receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.
Nový komentář
Komentáře
houbová by chutnala manželovi
musim brzy vyzkouset, hribu mam v mrazaku dost:)
Samé dobroty.
Knedlíčkové polévky u nás mají velikou oblibu. Tyto knedlíčky 100% vyzkouším