Na své si přijde i ten, kdo má rád ke kávě něco sladkého. Věnečky se žloutkovým krémem budou chutnat jako z cukrárny. Sejděte se s rodinou u krásně prostřeného stolu a vychutnejte si společně strávené chvíle i dobré jídlo. Pro své recepty vybírejte kvalitní suroviny, které gastronomický zážitek jen umocní. Při jejich výběru vám pomůžou i značky kvality, např. Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“.
 
HOUBOVÝ KRÉM SE SÝROVO-ŠUNKOVÝMI KNEDLÍČKY
5a9ff9cf7497fblobid0.jpg

Houbový krém s knedlíčky? Že jste ještě tuto kombinaci nevyzkoušeli? Teď je ta správná chvíle. Houbové aroma a kuřecí vývar k sobě perfektně ladí. Sýrovo-šunkové knedlíčky jsou pak pomyslnou třešinkou polévky.
4 porce, 40 min., náročnost střední

Ingredience na polévku:

  • 400 g hub (hříbky, žampiony nebo podobné druhy hub)
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • olej
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 600 ml vývaru
  • 250 ml 30% smetany
  • sůl, pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • hladkolistá petržel

Ingredience na knedlíčky:

  • 1 šalotka
  • 25 g másla
  • 2 lžíce smetany
  • 1 rohlík
  • 1 vejce
  • 50 g eidamu v celku
  • 2 plátky šunky
  • lžička nasekané petržele
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce strouhanky

Postup:
1.       Houby očistěte a nakrájejte na čtvrtky.
2.       Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Nechte ji zesklovatět na rozpuštěném másle, do kterého vmíchejte trochu oleje.
3.       Do hrnce přidejte houby, kmín a vše orestujte.
4.       Zaprašte houby moukou, promíchejte a po chvilce vlijte do hrnce vývar.
5.       Osolte, opepřete a vařte asi 20 minut. Poté vše rozmixujte.
6.       Do rozmixované polévky přidejte smetanu a ještě 10 minut provařte.
7.       Vmíchejte nasekanou petržel.
8.       Připravte knedlíčky: šalotku oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na rozpuštěném másle.
9.       Rohlík nakrájejte nadrobno a zalijte ho smetanou a rozšlehaným vejcem.
10.   Nastrouhejte sýr a šunku nakrájejte na malé kousky. Vše vmíchejte k rohlíku.
11.   Osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a přidejte nasekanou petržel.
12.   Vmíchejte strouhanku a nechte těsto pár minut odstát. V případě potřeby jej můžete naředit smetanou, nebo zahustit další strouhankou.
13.   Z těsta tvarujte knedlíčky a ty 3–5 minut provařte ve vroucí vodě. Poté je podávejte v krémové polévce.
 
VĚNEČKY SE ŽLOUTKOVÝM KRÉMEM
recp2.jpg

Věnečky jak z cukrárny si podle receptu zvládnete udělat i doma. Příprava je sice trošku časově náročná, ale za ten výsledek to stojí. Zvlášť pokud hotové věnečky doplníte lahodným žloutkovým krémem s vanilkou a čerstvým ovocem.
Cca 15 věnečků, 2 hodiny příprava, náročnost vysoká

Ingredience na těsto:

  • 375 ml mléka
  • 100 g másla
  • 220 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 5 vajec

Ingredience na krém:

  • 500 ml 30% smetany
  • 6 žloutků
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový pudink
  • 30 ml rumu

TIP: Krém můžete připravovat na vodní lázni, abyste měli jistotu, že se nesrazí.  Nezapomeňte moučkový cukr na ozdobu.

Postup:
1.       Předehřejte troubu na 180 °C.
2.       Mléko nalijte do hrnce a přidejte máslo. Přiveďte k varu.
3.       Vsypte mouku a sůl a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud nevznikne kompaktní hmota, která se lehce přichytává ke dnu.
4.       Základ těsta odstavte a nechte vychladnout. Během chladnutí těsto občas promíchejte.
5.       Do vychladlého základu na těsto postupně zapracujte žloutky.
6.       Těstem naplňte pevný cukrářský sáček se zdobicí špičkou a na pečicím papírem vyložený plech kreslete malé věnečky s dostatečnými rozestupy.
7.       Pečte dozlatova, asi 25 minut. Během pečení neotevírejte troubu.
8.       Upečené věnečky nechte zcela vychladnout a poté je podélně rozkrojte.
9.       Připravte si krém. Do kastrůlku nalijte smetanu a do ní vyškrábněte obsah vanilkového lusku a vmíchejte pudink. Zbytek vanilkového lusku také vložte do smetany.
10.   Přidejte cukr a rozšlehané žloutky a za stálého míchání pomalu vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud směs nebude opravdu hustá.
11.   Krém odstavte a nechte zcela vychladnout, poté vmíchejte rum.
12.   Věnečky plňte krémem ze zdobicího sáčku. Můžete přidat své oblíbené ovoce, nejlépe chutnají s čerstvým. Každý věneček poprašte moučkovým cukrem.
 
Více receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.

Reklama