Také jste o vánočních svátcích hřešili? Dáváte si každý rok novoroční předsevzetí, že zhubnete, začnete pravidelně cvičit a budete se krotit v jídle? Lehce se slibuje, těžko se plní. I když se donutíte a začnete navštěvovat třeba fitness centrum nebo chodit na pravidelné procházky, pokud neupravíte také svůj jídelníček a stravovací návyky, nemusíte dojít k úspěchu. Máme pro vás tip, zařaďte do svého menu alespoň dvakrát týdně ryby. Ryby jsou zdravé a navíc při správném výběru neohrozíte svoji linii a ještě si pochutnáte.
O tom, že bychom měli ryby pravidelně zařadit do svého jídelníčku, sice nepochybujeme, jaká je ale realita? Ryb se v Čechách jí stále málo, k Vánocům si dáme kapra, v létě možná pstruha a tím to pomalu končí. V jídelníčku by se přitom ryby měly objevovat častěji, a to zejména ty mořské. Přestože 60 % obyvatel uvádí, že jí mořské ryby několikrát měsíčně, spotřeba mořských ryb v České republice je v porovnání se zeměmi západní Evropy stále nízká. 6,4 % Čechů dokonce mořské ryby nejí vůbec.
My, co máme lososi, sardinky a tuňáky rádi, na nich oceňujeme hlavně jejich specifickou chuť a zdravotní benefity. A protože jsme národ suchozemský, nezbývá nám než sáhnout po konzervě. Což může být ale velmi často lepší volba než tzv. ryba čerstvá, která leží na ledové tříšti v supermarketu a o jejím původu, transportu k nám a skladování se můžete jen dohadovat. Rybí konzerva přitom může plnohodnotně nahradit výživové hodnoty čerstvých ryb, pokud je maso kvalitní a šetrně zpracované.
Jak to vidí výživový poradce
Petr Havlíček vysvětluje: „Mořské ryby bychom měli konzumovat několikrát do týdne, protože jejich maso obsahuje plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny, vitaminy A a D, vápník, železo, fosfor a především jód. Navíc je bohaté na „zdravé“ tuky, které obsahují n-3 nenasycené mastné kyseliny, které získávají mořské ryby do těla z planktonu. Je ale třeba pečlivě vybírat. Domnívám se, že je často lepší vybrat opravdu kvalitní konzervované rybí maso, než zvolit čerstvé ryby z farmového chovu, kde jsou ryby krmeny nekvalitní potravou. Stejně tak není dobré konzumovat mražené ryby s přidanou vodou, která tvoří až 30 % hmotnosti. V některých případech tyto mražené ryby obsahují dokonce aditiva, která vodu v rybě udržují.“
Tuňák Rio Mare Natura - pravá chuť moře s méně než 1 % tuku
Pochutnejte si bez výčitek!
Maso z tuňáka je báječným pomocníkem při cestě ke štíhlé linii, tuňák Rio Mare ve vlastní šťávě má pouze jedno procento tuku! Přitom nabízí maso té nejvyšší kvality. Steaky z tuňáka Rio Mare jsou připraveny zcela bez konzervačních látek - pouze přidáním vody se zrnky mořské soli. Díky úpravě v páře si maso zachovává svou charakteristickou jemnou chuť, výživové hodnoty i vysoký obsah minerálů a vitamínů.
Tuňák ve vlastní šťávě Natura je lehce stravitelné a chutné jídlo, které vám dovolí jíst zdravě, aniž byste museli slevit z výtečné chuti. Právě u varianty ve vlastní šťávě totiž vynikne autentická chuť vybraného tuňákového masa. Kromě jiného vám ušetří i spoustu času, který byste jinak strávili v kuchyni. Můžete si ho dopřát jen tak, skvěle chutná třeba pokapaný citronem, připravíte z něj i výborný zeleninový salát nebo omáčku na těstoviny.
Tuňák Rio Mare Natura ve vlastní šťávě je bohatý na bílkoviny, které jsou ideální pro vyváženou, lehkou a správnou stravu. Je zvlášť vhodný pro malé děti a seniory, protože se velice snadno tráví. V porovnání s ostatními rybami je maso z tuňáka nejbohatší na fosfor, který hraje významnou roli v udržování rovnováhy nervového systému, a současně má i zásadní význam pro zdraví zubů a kostí. Tuňák je i je významným zdrojem vitamínů. 100 g tohoto masa obsahuje polovinu denní dávky vitamínu PP (niacin), který řídí metabolismus nasycených kyselin a cholesterolu. Zároveň pokrývá více než 100% denní dávky vitamínu B12, který napomáhá růstu buněk.
Tuňák Rio Mare Natura
Průměrné výživové hodnoty na 100 g pevné potraviny:
ENERGETICKÁ HODNOTA 107 kcal
BÍLKOVINY 25,00 g
SACHARIDY 0,00 g
TUKY 0,80 g
Z TOHO NASYCENÉ 0 g
Rodina Rio Mare
Rybí produkty Rio Mare, které nabízejí širokou nabídku kvalitních konzervovaných ryb - tuňáka, sardinky a lososa. Značka Rio Mare si zakládá na výběru nejkvalitnějšího masa, které šetrně zpracovává. Stejně přísný je výběr i ostatních surovin (rostlinné oleje, obilniny, luštěniny, zelenina) používaných při výrobě konzerv Rio Mare.
V portfoliu Rio Mare najdete klasické steaky v oleji, vlastní šťávě či tomatě. Skvělou svačinkou či malým obědem mohou být rybí saláty Insalatissime v obalu s jednoduchým otvíráním. Hlavně děti si oblíbily rybí krémy v tubě tzv. Paté. Uzávěr je navíc ve tvaru hvězdičky, takže funguje i jako „zdobítko", což oceníte při přípravě party pohoštění. Rio Mare má chytré řešení i pro všechny notorické nestíhače nebo ty, které vaření moc nebaví. S výrobkem Per Pasta (it. Na těstoviny) připravíte večeři velmi snadno. Tato chytrá konzerva kombinuje chuť tuňáka s typickými ingrediencemi středomořské kuchyně. Obsah stačí zamíchat do oblíbených čerstvě uvařených těstovin, získáte rychlé a zdravé jídlo s autentickou chutí pravé Itálie.
Skvělé jsou také filety z lososa. Jemné lososové maso bez kostí a kůže je určeno k přípravě rychlých a zdravých delikates studené i teplé kuchyně, aniž bychom museli rybu rozmrazovat, čistit nebo vykosťovat. Sardinky Rio Mare jsou mimořádné svou velikostí a kvalitou masa. Olivový olej přispívá k výraznému zjemnění chuti i vůně a současně zvyšuje obsah zdravých Omega 3 nenasycených mastných kyselin. Sardinky Rio Mare jsou baleny do konzerv s praktickým rychlootevíráním. Každé balení obsahuje 3 velké kusy kompaktních ryb nejvyšší kvality.
Více inspirace najdete na stránkách www.riomare.cz.
Nový komentář
Komentáře
ryby mám ráda, takže problém nemám, ale často to doma nevařím, protože to nemusí manžel, občas něco bez kostí
Ryby miluji mohu jíst každý .
Mám takový problém, že když jím ryby, tak mi pak výtok hrozně páchne rybinou, někdy je mi z toho pachu zle a připadám si, že to musí každý ucítit. Proto jím ryby jen když vím, že nepůjdu druhý den mezi lidi. Máte některá stejný problém?
ryby to my můžem,máme je rádi,jen ne ty kosti tak místo kapra raději lososa
Myškomedvídek — #1 já taky, denně můžu jíst ryby
jakékoli ryby mám ráda