Grilovat se dá téměř všechno! Masem počínaje a nejrůznějším ovocem konče. Co grilujeme a jak potraviny před grilováním upravíme, jak dlouho grilujeme a čím si můžeme hotové jídlo zpestřit? To se dozvíte z dnešního článku.

Co grilujeme?
RYBY - sladkovodní i mořské. Nejoblíbenější je pstruh, losos a makrela, ale i úhoř, kapr, platýs nebo cejn.
DRŮBEŽ - steaky, špízy i játra. Nejčastěji se grilují kuřecí stehna a křidélka.
VEPŘOVÉ - kotleta, kýta, bůček, pečeně, žebra.
HOVĚZÍ - plátky z kýty, roštěná, svíčková, volná žebra, t-bone steak, pečeně.
TELECÍ - kýta, pečeně, kotlety.
UZENINA - i když ji lékaři nemají příliš rádi, pořád patří mezi velice oblíbená jídla připravovaná na roštu.
MLETÉ MASO - připravujeme z něj karbanátky, čevapčiči nebo masové kuličky.
ZVĚŘINA - především srnčí maso.
HOUBY - můžeme je kombinovat na špízech se zeleninou i masem. Jsou dobré marinované i plněné.
OVOCE - grilujeme jablka, banány, ananas, meruňky, broskve, hrušky, pomeranče. Můžeme je dochutit alkoholem, vanilkovým či skořicovým cukrem, medem, kokosem, sýrem.
ZELENINA - kombinujeme třeba s masem, ale chutná i samotná. Oblíbená je cibule, paprika, cuketa, lilek, česnek, kukuřice, rajčata, brambory.

Ani příloha ke grilovanému pokrmu nemusí být jednotvárná. Samozřejmostí by měla být hojnost čerstvé zeleniny doplněné studenými dipy (omáčkami). Brambory se dají připravit také na mnoho způsobů, ať už přímo na roštu nebo vařené.
Vynikající přílohou je také pečivo. Nejrůznější bagety nebo chleby můžou být jak čerstvé, tak upravené na grilu, mazané bylinkovými másly, obložené slaninou, potřené česnekem. Oblíbený je také arabský chléb - pita.

Ke grilovaným pokrmům můžeme také podávat nejrůznější ochucená másla, která zakoupíme v obchodě nebo si je bez problémů vyrobíme sami doma. Dodají pokrmům pikantní chuť.
Pokud připravujeme máslo doma, hotové jej dáme na alobal, vytvarujeme váleček a zabalíme. Uložíme do chladničky a před podáváním nakrájíme na plátky.

Nezapomeňte si připravit také vhodné nápoje. Pro milovníky piva mějte přichystáno dobře vychlazené pivo, ale také nealko nápoje a samozřejmě víno. K červenému masu (hovězí, vepřové, zvěřina) se lépe hodí víno červené, které by mělo mít teplotu 16 - 18 °C. K masu bílému (ryby, drůbež, telecí) je vhodné víno bílé, o teplotě 11 - 13 °C.

Jak dlouho grilujeme?
Máme-li hovězí biftek, o tloušťce asi 2,5 cm, grilujeme jej 13 minut (propečený). Chceme jej krvavý? Grilujeme pouze 5 minut.
Karbanátky z mletého masa grilujeme asi 6 - 8 minut.
Délka grilování špízů se liší podle toho, z jakého masa je máme připraveny. Hovězí špízy grilujeme 6 - 8 minut, vepřové 12 - 15 minut a kuřecí 6 - 10 minut.
Ugrilovat celé kuře trvá asi 60 - 90 minut a grilujeme jej na otočné rožni. Čtvrtky grilujeme 30 - 35 minut, prsa bez kosti 10 - 15 minut, stehna 25 - 30 minut.
Vepřovou kotletu ponecháme na grilu 15 - 18 minut, žebra 6 - 15 minut.
U ryb se doba grilování řídí jejich velikostí a tloušťkou. Středně velkou rybu grilujeme 10 - 20 minut.

Správně ugrilované maso je na povrchu hnědé, křupavé a uvnitř růžové a šťavnaté. Krvavý steak grilujeme z každé strany minutu, středně propečený 2 - 3 minuty z každé strany a chceme-li jej dobře propečený, necháme jej na grilu z každé strany 4 - 6 minut.
Středně propečený steak je na dotek mírně pružný, dobře propečený je pevný.

Chcete, aby vaše maso bylo krásně provoněné? Nasypejte na žhavé uhlíky nejrůznější bylinky. Oblíbený je tymián, šalvěj, jalovec, rozmarýn, nebo cokoliv máte rádi.

Maso bychom před grilováním měli mít alespoň na 12 hodin naložené v jakékoliv marinádě. Získá tak výraznější chuť i vůni. Ale nakládat nemusíme jen maso, ale i zeleninu nebo houby.
Marinádu si připravíme v uzavíratelné nádobě z nerezu, skla, keramiky nebo plastu a maso necháme marinovat nejlépe v lednici.

Recepty na marinády, másla, zeleninové saláty i nejrůznější grilované pochoutky najdete v rubrice VAŘENÍ nebo v letním speciálu Ženy-in LETNÍ GRILOVÁNÍ                       
TÉMATA:
SEZONA