Dalším častým případem otravy bývá pečárka zápašná neboli žampion zápašný. Ta je velmi podobná jedlým žampionům. Pro zopakování rozdílů mezi houbami si přečtěte tento článek: Vypadají jako jedlé, jsou ale jedovaté. Záměna oblíbených hub může být fatální!
Foto: Shutterstock
Sezóna začíná
„Osobně mám pocit, že letošní sezona je oproti té loňské malinko posunutá. V loňském roce už na začátku června bylo možné nasbírat košík hřibů dubových nebo holubinek. V letošním roce podobný vývoj očekávám až v následujících dnech,“ uvedl Petr Souček z České mykologické společnosti pro Českou televizi. Podle počasí můžeme tedy v následujících dnech a týdnech očekávat hojnost. Tak pozor na otravy!
Jak postupovat při akutní otravě
|
Nový komentář
Komentáře
Můj muž si stáhl do telefonu aplikaci na určování hub, nemusí mi chodit pořád za zadkem a taky jsme našli nějaké helmičky nebo co to bylo, které jsem neznala. Ale nevýhoda je, že mě potom zkouší, ale u nás nic extra neroste, tak procházím se ctí, díky rodičům, brali nás na houby odmalička.
Chodím na houby již více než půl století, a zatím jsem nikdy neotrávila ani sebe ani bližní, přestože sbírám i houby, které pro hodně lidí vypadají divně. Jednou se mi stalo, že po pohledu do mého košíku mě obvinila neznámá houbařka, že chci otrávit svou rodinu, zejména pak nevinné děti, které byly se mnou, a ječela na celý les, že to mám okamžitě vysypat. Nevinné děti se dusily smíchy. Ještě že tenkrát nebyly mobily, kdo ví, jestli by dotyčná nevolala hasiče, policii a lesní stráž. Nicméně - zásadní věc, kterou doporučuju každému - když nevím, co to je, tak tam tu houbu nechám. Buď pro někoho, kdo to vědět bude, nebo prostě jen tak. Nebudu neznámou houbu vyviklávat ze země, protože tím stejně žádnou jistotu nezískám. Nebudu ji zkoumat, opižlávat a ochutnávat, jestli je hořká nebo ne. Nebudu ji ani rozkopávat, fuj, hnusná muchomůrka a to má za to. Jednoduše odejdu a budu hledat jiné houby, které znát budu. Dneska má mobil skoro každý, tak si tu houbu může vyfotit a doma najít v atlasu, ale rozhodně ji nemusí zničit jen proto, že ji neznal.
Minutka z masáka je naprostá pochoutka. Nejjedovatější je muchomůrka zelená a ta roste z "kalichu smrti". Proto se musí houba vyviklat ze země vcelku, aby bylo vidět, z čeho roste. Ten, kdo otravu muchomůrkou přežil tvrdil, že si dlouho tak nepochutnal. Ta potvora je opravdu výtečné chuti a krom kalicha vespod ničím nevaruje.
Růžovku, poučovala mne matka, která směla prodávat houby na trhu, musíš vytáhnout ze země celou. To, co je v zemi (nevím,jak se té části houby správně říká, ale na konci nožky takové to rozšířené), je růžové jako maso, proto se té houbě říká masák a bývá to červivé. Co neznám stoprocentně, to nepozřu.
U nás je to zatím bída, byli jsme včera. V lese bylo krásně, jahody, borůvky, ale po 2 hodinách v košíku pár hřibů hnědých, kovář, lišky, nějaký hřib žlutomasý, bedla a růžovky. Doma po očištění polovina červivá, zbylo na smaženici a dnes na omáčku. Minulý víkend taky žádná sláva, ale našla jsem pěkné kozáky. Možná příští víkend.
Houby jsou pro mě velkou lahůdkou. Sbírám jen ty, které poznám a mezi ně nepatří, jak já říkám "ty zespodu pruhované"