Foto: Shutterstock
Kolébka aromatického nápoje
Afrika, konkrétně Etiopie, je původním domovem kávovníku, odkud se rozšířilo pěstování kávy do celého světa. Pěstitelé z Etiopie se řadí mezi největší producenty kávy na světě, umístili se dokonce na pátém místě celosvětově. K dalším důležitým producentům kávy v Africe patří třeba Uganda, Pobřeží slonoviny, Keňa, Tanzanie, Rwanda a další.
Tyto země mají různorodé podmínky pro pěstování kávy. Najdete zde chladné horské oblasti i nížiny s tropickým podnebím. Oblast, podnebí, jedinečné složení půdy a v neposlední řadě i adekvátní péče zemědělců, to vše má významný vliv na chuť, aroma a kvalitu kávy.
Arabika vs. Robusta
V Africe se pěstují dva hlavní druhy kávy, tedy arabika (70 %) a robusta (30 %). Arabika je považována za kvalitnější s rozmanitější chutí s vyšší kyselostí, která dodává kávě svěžest a komplexnost s nižším obsahem kofeinu. Má bohatší a rozmanitější chuťové profily, které zahrnují ovocné, čokoládové, květinové nebo kořeněné tóny. Robusta je odolnější proti chorobám a škůdcům. Má silnější hořkou a dřevitou chuť, více kofeinu, nízkou nebo žádnou kyselost.
Foto: Se souhlasem L’OR
Jak chutná káva ve Rwandě
Rwanda se stala v posledních letech významným hráčem na trhu s kávou. Země je známá svou speciální arabikou s bohatou chutí. Káva se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách, s půdou sopečného původu, která je velmi úrodná. Společně s podnebím tak Rwanda poskytuje kávovníkům ideální podmínky pro pěstování výběrové kávy vysoké kvality a také zajímavých chuťových vlastností.
Káva jako symbol kulturního dědictví
Káva je pro Afriku nejen důležitým zdrojem příjmů a pracovních příležitostí, ale také symbolem kulturní identity a společenského života. Jak se liší chutě kávy, tak se i odlišují zvyky a tradice v pití kávy v jednotlivých krajinách. Někde je pití kávy moderním a kosmopolitním zvykem, tedy součástí každodenního života, jinde je i nadále spojeno s tradicí a duchovností. Někde se stále používá jako platidlo nebo dar.
Foto: Se souhlasem L’OR
Zdroje: Tiskové materiály L’OR Espresso Limited Creations Arabica Bourbon, Homegrounds
Nový komentář