Na jedné straně světa se plýtvá, na druhé hladoví
Čísla hovoří jasně a neúprosně. Každý rok se ve světě vyhodí 1,3 miliardy tun jídla. V České republice to potom dělá 80 kilo jídla ročně na osobu. Informace, že přitom přes 800 milionů lidí ve světě hladoví, působí v tomto kontextu skutečně děsivě. A to rozhodně není jediným negativem plýtvání. Mezi další patří například emise skleníkových plynů.
Každému, komu záleží na planetě i na bližních, by potom nemělo být plýtvání jídlem lhostejné. Malou změnu jistě může udělat skoro každý z nás. Obecně totiž stále nakupujeme víc jídla, než ve skutečnosti potřebujeme. V lednici se nám potom potraviny kazí a výsledkem je, že se domácnosti na plýtvání jídlem podílejí z 25 %. Přitom stačí několik poměrně jednoduchých kroků k tomu, aby se plýtvání omezilo.
Společnost Tesco svým zákazníkům mimo jiné radí:
Základem je nákupy potravin dopředu plánovat. Když si před návštěvou obchodu uděláte alespoň přibližný jídelníček na následující dny, nejenže zkrátíte dobu, kterou strávíte mezi regály v obchodě, ale také snížíte riziko plýtvání. Na nákup tedy ideálně vyrážejte se seznamem.
Ovoce a zeleninu je dále vhodné nevybírat jen podle vzhledu. Nemusíte sahat jen po tom, které vypadá dokonale. I méně vizuálně krásné kusy mohou dobře chutnat nebo se dají zpracovat do vaření či pečení.
Zbytečné vyhazování potravin často pramení i z toho, že si lidé pletou datum minimální trvanlivosti s datem spotřeby. Jídlo, které má prošlé minimální datum spotřeby, bychom po daném datu už konzumovat neměli, protože může být zdraví nebezpečné. Potraviny s minimálním datem trvanlivost je možné jíst i nějakou dobu po jeho uplynutí, ale je třeba tyto potraviny před jídlem zkontrolovat.
Životnímu prostředí prospěje také to, když budete odpad z jídla kompostovat. To se díky nejrůznějším druhům domácích kompostérů dá dělat i v bytě.
A když toho uvaříte příliš mnoho, zeptejte se, jestli by si nedal někdo z vašich přátel, rodinných příslušníků nebo sousedů. Přebytky můžete věnovat i lidem v nouzi.
Než něco vyhodíte, zamyslete se také nad tím, jestli pro to nenajdete nějaký jiný účel:
- Starší ztvrdlé pečivo lze použít k výrobě krutonů nebo strouhanky.
- Příliš zralé hnědé banány se zase skvěle hodí k přípravě banánového chlebíčku, zmrzliny nebo kaše. A vyhazovat dokonce nemusíte ani slupky, se kterými se dají čistit boty nebo se dají použít jako hnojivo.
- Do mrazáku si můžete dávat omyté slupky z mrkve, celeru či petržele, a vytvořit tak skvělý základ na zeleninový vývar.
Brožuru, kterou vydala společnost Tesco s radami, jak omezit plýtvání a vařit bez přebytků si můžete prohlédnout zde.
Naše články:
Nový komentář
Komentáře
"Jídlo, které má prošlé minimální datum spotřeby, bychom po daném datu už konzumovat neměli, protože může být zdraví nebezpečné. Potraviny s?minimálním datem trvanlivost je možné jíst i nějakou dobu po jeho uplynutí, ale je třeba tyto potraviny před jídlem zkontrolovat." - Nic proti omezení plýtvání potravinami, ale opravdu byste měli články po sobě kontrolovat. Překlepy a chyby jsou skoro v každém článku.