Mnoho šéfkuchařů i obyčejných kuchařek sice dává přednost vaření na plynu, více zajímavostí a novinek však nabízejí elektrické varné desky. Jen málokdo se však při jejich nákupu rozhoduje podle posledních novinek. Odborníci však tvrdí, že jde spíš o zvyk.

Kdo se učil u maminky vařit na plynu, nedá na něj dopustit ani v dospělosti. O elektřině platí to samé. Ale dneska už máte situaci jednodušší. I do malé kuchyně si totiž můžete pořídit obojí. Stačí si jen vybrat.
U elektrických varných desek patří ke klasice litinové plotny, kde teplo vydává klasická spirála, kterou již možná někteří odepsali. Lidé si je však stále hodně kupují, především kvůli nízké ceně. Ta se pohybuje od 2 500 do 3 000 korun.  Naopak na okraji zájmu zůstaly takzvané halogenové varné desky. Vydávaly sice teplo během vteřiny a vaření na nich bylo rychlé, ale stály tolik peněz, že je skoro nikdo nechtěl. Proto přišli jejich výrobci s kompromisem a začali dělat desky, kdy je pod sklokeramickou deskou umístěn plochý drát ve tvaru hada, který se zahřeje do pěti vteřin. Cena těch nejlevnějších začíná na 8 000 Kč. Na první pohled vlastně vypadají jako obyčejné sklokeramické desky. Jen jsou rychlejší. U klasických sklokeramických desek, které stojí od 4 000 korun výše, vydává teplo obyčejná topná spirála.



Ještě o stupínek výš na žebříčku dokonalosti jsou indukční varné desky. Na rozdíl od všech předchozích typů nevydávají teplo, ale předávají do dna hrnce přímo energii. Jsou proto mnohem rychlejší a šetřivější než klasické. Jeden litr vody přivedou do varu zhruba za dvě minuty, což je stejná doba jako ve varné konvici. Indukční vaření navíc splňuje i veškeré bezpečnostní nároky. Plotýnky nevydávají teplo, proto nejsou horké. Zahřívají se pouze od teplých potravin v hrnci, ne však natolik, aby se o ně člověk popálil.

K dalším výhodám patří i přesná a rychlá regulace. Samozřejmě že i tento výrobek má svou vadu, vlastně dvě. První je vyšší cena, která se pohybuje kolem 30 000 korun, druhou je nutnost vařit ve speciálním nádobí. I když i na jejich odstranění už se pracuje. Koupit si proto můžete varnou desku, která má indukční pouze dvě plotýnky a zbytek je normální. Jejich cena je tak mnohem přijatelnější. Podobně se ukázalo, že není nezbytné speciální nádobí. Stačí, aby mělo feromagnetické dno, tedy aby obsahovalo železo. Zjistíte to jednoduše. Vezmete obyčejný magnet, přiložíte ho ke dnu hrnce a pokud se udrží, můžete nádoby použít na indukční varnou desku.



I  přes dokonalost stále nejvíce lidí vaří na plynu. Má podobné vlastnosti jako indukční vaření - je rychlý a jednoduše si regulujete velikost plamene. Jenže ty nejlevnější plynové desky vás přijdou na čtvrtinovou cenu. Také u nich se firmy snaží zdokonalovat vzhled, a proto hořáky umisťují na podkladovou desku z nerezu, bezpečnostního skla nebo na sklokeramiku. Že jste ještě neviděli hořáky na skleněné desce? Určitě ano, jen  jste ji nepoznali.Také skleněná deska bývá většinou černá. Jistě jste si všimli, že si můžete vybírat i ze dvou základních typů podpěr - mříží nebo křížů. Mříže se vyrábějí kvůli jednodušší údržbě a manipulaci půlené, tedy před dvě plotýnky. Hodně lidí je má rádo, protože vypadají stabilně a nebojíte se, že vám horký hrnec sklouzne jako u jednotlivých křížů. Ty však milují designéři - lépe totiž vypadají. Při nákupu plynové desky se nezapomeňte zajímat také o bezpečnost. Kupujte pouze výrobky s pojistkou, které automaticky vypnou plyn, když vám třeba přeteče voda a nebo průvan sfoukne plamen.


Nemůžete se rozhodnout, jestli bude pro vás lepší plynová, nebo elektrická varná deska? Pořiďte si oboje! Výrobci elektrospotřebičů totiž nabízejí takzvané domino - tedy desky široké pouze 30 cm. Vedle sebe si tak můžete vyskládat nejen elektrické a plynové plotýnky, ale také hořák na pánev wok, gril, fritézu a podobně. Záleží pouze na tom, kolik máte místa a peněz. 

ilustrační foto Miele

Reklama