Na trhu se mi podařilo koupit krásné velké žampiony. Smály se na mě z košíku a úplně prosily o naplnění. Takové obry prostě bylo škoda krájet na plátky. S rychlým a chutným receptem mi pomohla sestra, která už plněné žampiony připravovala.
Potřebujete
několik velkých žampionů (2 až 3 kousky na osobu)
200 g kvalitní šunky
100-200 g ementálu
2 kelímky smetany (1 kelímek 200 g)
1 velká cibule
sůl a pepř
kousek másla
Postup
Žampiony očistíme, vyloupneme nožičku a můžeme i trošičku vydlabat. Ale jen maličko, aby nám větší část žampionu zůstala vcelku. Nožičky a vydlabané kousky nasekáme najemno.
Zapékací misku nebo hlubší plech vymažeme lehce olejem nebo máslem a naskládáme do ní žampiony, vydlabanou stranou nahoru. Předehřejeme si troubu na 200 °C a připravíme náplň.
Cibuli oloupeme a polovinu nakrájíme nadrobno. Osmahneme na trošce másla nebo oleje. Přidáme na malé kostičky nakrájenou šunku a dvě hrsti najemno nasekaných žampionových nožiček. Trošku podusíme a zalijeme asi polovinou jedné smetany. Můžeme dochutit solí a pepřem. Důkladně promícháme a odstavíme z plotny. Nastrouháme sýr a přidáme ho do směsi.
Sýrem nám směs zhoustne a můžeme ji pohodlně plnit do žampionů, nešetříme, pěkně do kopečku. Malinko žampiony podlijeme vodou a strčíme do vyhřáté trouby.
Připravíme si omáčku. Nakrájíme najemno druhou polovinu cibule a opět osmahneme na kousíčku másla. Přidáme zbytek nakrájených žampionových nožiček a podusíme. Dochutíme solí a pepřem. Zalijeme zbylou smetanou, promícháme a touto omáčkou podlijeme asi v polovině pečení žampiony.
Celková doba zapékání je asi 20 až 30 minut.
Podáváme s opečenou bagetou nebo vařenými brambory.
Plnit do žampionů můžete cokoliv. Jako náhradní sýr jsem měla připravenou nivu, použít můžete i hermelín. Šunku můžete podle chuti nahradit anglickou slaninou nebo kuřecím masem. Velice chutná bude směs doplněná kukuřicí nebo hráškem, případně jarní cibulkou či čerstvými bylinkami.
Máte další nápady na plněné žampiony?
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
šupdo oblíbených
žampiony prosící o naplnění, úplně živě si to představuji jo a dobrý recept
To bych si dala.
já dělám plněné žampiony s mletým masem a pak obalím v trojobalu, ale to je bašta
Dělám trochu dietnější verzi: směs - lehce osmažená - nasekané žamp. nožky, žlutá paprika, rajče, strouhaný sýr, podle chuti česnek, sůl a pepř. Naplním hlavičky, posypu strouhaným parmezánem (nebo jen eidamem či Nivou - při ní nesolím směs). Naskládám do zapékací misky s trochou oliv. oleje a citr. šťávy, podle potřeby podliju vodou. Podávám s bagetou a ledovým salátem se zálivkou z hořčice a oliv. oleje.
Tak anglická s nivou by mohly být luxusní:) k tomu pěkně tatarku (u nás jedině Hellmanns)a sobotní obídek bude jak vyšitý.
Jooo,tak tohle udělám.
selinka — #3 já to pořád odkládám :-))) Ale slibuju, že tento týden to dám dohromady a pošlu do redakce :-)
miluju žampiony
super
já dělám žampiony plněné mletým mase jsou také dobré,někdy je ještě obalím do trojbalu
Elly,to muselo být výborné.Úplně se mi sbíhají sliny.Dneska jdu na trh a budu se pídit po žampiónech.
Elly, a uvidíme i někdy foto nevěsty nebo aspoň něco ze svatebného stolu?
Já dělám žampióny plněné strouhanou nivou. Jen naplnim a šup s tím do trouby. Je to za chvilku a je to výborné.
Občas dělám a už dlouho jsem je nedělala a nedávno viděla u svého trhovce takové pěkné - díky za tip. No, já moc uzeninu nepoužívám, ale mám tip - sušená rajčata v oleji - ty miluju a dávám do všeho - od salátu po maso, tak proč ne naplnit jimi žampiony. V tom případě bych zkusila asi mozzarelu coby sýr a okořenila bazalkou - no a máme žampiony po italsku (ještě jsem nezkoušela, improvizuju).