plněné papriky

Suroviny

1 kg mletého vepřového masa (nebo směs hovězí a vepřové)
papriky (asi 1–1,5 kg – záleží na velikosti a tvaru)
koření a sůl podle chuti (dala jsem chilli, majoránku, černý pepř a směs aztécké koření)
2–3 vejce
česnek
4 kousky toastového chleba
asi 1–2 dcl mléka
rajčatové pyré (krabička 500 g)
trocha smetany na zjemnění
trocha hladké mouky na zahuštění
muškátový oříšek

Postup

Mleté maso důkladně promícháme, až nedrží ani trochu pohromadě. Přidáme koření, sůl, vajíčka, podle chuti česnek. Můžeme přidat i zbytky nastrouhaného sýra. Toastový chleba zalijeme mlékem a necháme pořádně nasáknout, až se pečivo rozpadá. Přidáme do masa. Náplň paprik je potom mnohem jemnější a nadýchanější.
Paprikám odkrojíme vršek, vyčistíme a naplníme masovou směsí.
Naskládáme na pekáček, podlijeme vodou a pečeme na 200250 °C asi 1 hodinu.
Papriky vyndáme z výpeku, ten nalijeme do hrnce, přisypeme trochu mouky a důkladně rozšleháme. Přidáme rajčatové pyré. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Povaříme asi 15 minut.
Podáváme s houskovým knedlíkem, rýží nebo bramborem. Všechny způsoby jsou výborné.

Dobrou chuť přeje elly.