DSC_0580.jpg (80 KB)

Suroviny

  • 125 g tuku 
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • 50 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce kakaa

na plnění

  • 250 g opražených lískových oříšků
  • 4 lžíce medu
  • 3 lžíce tuku
  • 1 lžíce smetany

Postup

Ze všeho nejdříve si vyrobte krém, který dejte trochu ztuhnout do lednice. Ořechy rozmixujte ve výkonném mixéru. Mixujte dlouho, až vznikne krémovitá hmota. Přidejte med, tuk a smetanu. Ještě promixujte. Hladký krém nechejte odpočívat v lednici.

Všechny suroviny na těsto, kromě kakaa, smíchejte a vypracujte nelepivé těsto. To rozdělte na poloviny. Jednu polovinu dejte stranou, do krabičky. Druhou polovinu obarvěte kakaem a dejte také do krabičky. Obě těsta nechejte minimálně dvě hodiny, ale klidně i do druhého dne, odpočívat v lednici.

Z těsta odlupujte kousky, ze kterých uválejte kuličku, kterou vmáčknete do formy na ořechy. Větší, menší, kovovou, silikonovou. Použijte takovou formu, jakou máte. Se silikonovými formami se velice dobře pracuje, navíc je dobré koupit si celý plát důlků na ořechy. Je to praktičtější, než jednotlivé formičky.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, 12 minut.

Po upečení vyklopte, nechejte vychladnout a naplňte krémem. Můžete vytvářet jednobarevné, světlé nebo tmavé, ale také dvoubarevné. Je to na vás.

Krásné Vánoce přeje Elly.

Plněné vánoční cukroví

Ořechové košíčky se slaným karamelem a čokoládovou polevou

kok1.jpg (150 KB)

Košíčky s čokoládovým krémem a pomerančovým džemem

kosickyzin.jpg (83 KB)

Skořicové hvězdičky s karamelovým krémem

hvezdicky.jpg (36 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce, Jana Nováková

Reklama