Jak poznat nejlepší rebarboru?
Foto: Shutterstock
Nejlepší způsob je vybrat si pevné a lesklé rostliny se silnou a zelenou barvou s menšími a tmavěji zbarvenými stonky, protože ty jsou sladší a měkčí. Pozor na tmavě hnědé a měkké stonky, ty mohou znamenat, že je rebarbora přezrálá. Doporučujeme také stonky nejprve oloupat a poté nakrájet na menší kousky.
Pro tento recept budete také potřebovat brambory, doporučujeme používat ty s větším obsahem škrobu, mají méně vody a lépe drží pohromadě při vaření. Zda brambory mají tyto vlastnosti, poznáte podle varného typu. K tomuto receptu doporučujeme typ C. Když budete vybírat brambory, hledejte ty, které jsou pevné, hladké a bez skvrn. A kam se vydat pro jahody? Mnoho lidí rádo sbírá jahody na farmách, což je skvělá jarní i letní aktivita, do které se může zapojit celá rodina. Pro nejlepší výsledek hledejte suroviny označené logy kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Recept:
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 200 g hrubé mouky
- 200 g krupice
- 100 g cukru krupice
- 3 ks vajec
- 500 g čerstvých jahod
- 400 g rebarbory
- 80 g cukru moučky
- 50 g strouhanky
- 100 g másla
Postup:
Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce v osolené vodě do měkka a necháme vychladnout. Poté brambory oloupeme, nastrouháme na struhadle, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a důkladně uhněteme v pevné těsto. Podle hustoty můžeme přidávat více mouky nebo krupice.
Na oleji zprudka orestujeme 200 g rebarbory, přidáme 50 g cukru krupice a necháme vychladnout. Těsto rozválíme na tenký plát a skleničkou vykrojíme z těsta kolečka, která plníme rebarborou a čerstvými očištěnými jahodami. Vytvarujeme knedlíky, které poté uvaříme ve vroucí osolené vodě po dobu cca 15 minut.
Na pánvi si rozpustíme cukr tak, aby nám vznikl karamel, podlijeme jej trochou vody a přidáme 50 g másla, zbytek nakrájené rebarbory, jahody a svaříme za občasného dolévání vody, dokud se nám nevyvaří hustá omáčka. Na sucho si na pánvi orestujeme do zlatova strouhanku. Zbytek másla rozpustíme a použijeme na polití knedlíku.
Zdroj infromací: Akademie kvality
Další náč tip:
Když se vám nechce zdržovat s plněnými knedlíky, tak jsou skvělé i knedlíky s ovocnou omáčkou.
Foto: Alena Kolaříková
Nebo můžete vyzkoušet kynuté těsto:
Foto: Jana Nováková
Nový komentář