Máte rádi husté zeleninové polévky? Pak jistě budete mít radost z nové řady polévek, se kterou na začátku tohoto roku přišel Knorr. Polévky Plná zeleniny obsahují  80 % zeleniny – díky tomu jsou opravdu husté. Zbytek tajemství jejich jedinečné chuti pak tvoří bylinky, koření a extra panenský olivový olej.

 

Na výběr máte 4 polévky Plné zeleniny na vaření, a také 4 Prima Pauzy Plné zeleniny – ty stačí zalít vroucí vodou a chutná svačinka je hotová.

 

Abychom vás s jednotlivými členy rodiny této nové řady blíže seznámili, vybrali jsme za každou polévku jednoho „zeleninového zástupce“, o kterém jsme zjistili několik zajímavostí. Pusťte se s chutí do čtení!

 

 

 

 

Polévka z 8 druhů zeleniny s olivovým olejem

Kukuřice – má vysoký obsah cukrů, zejména škrobu – ten je dobrým zdrojem energie. Kukuřičný olej  rovněž obsahuje „dobré tuky“ a vitamin E. Jedna kukuřice střední velikosti (asi 100 g) obsahuje přibližně 3 g vlákniny (tzn. 10 % doporučeného denního množství) a taky mnoho minerálních látek.


Provensálská s bylinkami a olivovým olejem
Cuketa – příbuzná tykve. Výborně chutná dušená, vařená a také pečená. Mladé cukety jsou velmi vhodné do salátů. V její delikátní dužině nalezneme minerální látky i některé vitaminy. Cuketa je nízkokalorická – 100 g cukety má sotva 15 kcal.


 

Bramborová s pórkem a hráškem
Brambor – ne všichni vědí, že brambory jsou zdrojem vitaminu C. Obsahují cenný draslík a pro svůj vysoký obsah škrobu jsou výborným zdrojem energie.

Sedlácká s čočkou a bramborami

Čočka – tak jako všechny luštěniny, je pro naši stravu důležitá pro svůj obsah bílkovin, které v čočce tvoří 25 %. Obsahuje také hodně škrobu. Čočka se může pochlubit i vysokým obsahem železa a také jiných minerálních látek: draslíku, fosforu, vápníku.

 

Letní zeleninová s olivovým olejem

Červená paprika - věděli jste, že v červené paprice je více vitaminu C než v citrónu? Sníme-li 1 střední papriku (120 g), máme na celý den vystaráno (uspokojili jsme celodenní potřebu tohoto vitaminu) a nemusíme tak již sahat například po kyselých citrónech (těch bychom museli sníst zhruba 2 kousky (120 g).

Brokolicová s karotkou

Brokolice – podobně jako bratránek květák je vlastně květ. Ceněná je zejména pro vysoký obsah kyseliny listové (vitaminu B9). Povede-li se vám sníst 140 g brokolice, dodáte vašemu tělu 5 g vlákniny (18 % z toho, co bychom měli sníst každý den).

Rajčatová s olivovým olejem

Rajče – rajčata obsahují 94 % vody a jsou neobyčejně bohatá na draslík, hořčík, sodík a vápník. Jejich čerstvá syrová šťáva je čisticí a posilující.

 

Bramborová s pórkem a karotkou

Mrkev – pro svůj vysoký obsah přírodního cukru je mimořádně oblíbená syrová. Má vysoký obsah beta-karotenu (provitaminu A), který příznivě ovlivňuje zrak i pleť.

 

Více informací o polévkách Knorr Plná zeleniny najdete na www.knorr.cz/plnazeleniny

TÉMATA:
DŮM A BYT