Momentálně je ideální doba vyrazit na sběr kopřiv. Mladé lístky jsou totiž nejlepší. Zahrajte si na babku bylinkářku a prospějte svému zdraví zvenku i zevnitř. Jaké různé možnosti kopřiva nabízí?
Skvělé účinky propůjčují kopřivě obsažené látky. Jsou mezi nimi například antioxidanty v podobě flavonoidů, vitaminy B2, C, glukoniny, které snižují hladinu krevního cukru, kyselina pantotenová či hořčík.
- Vlasová kúra
Kopřiva se dá využít jako výživa pro vlasy a vlasovou pokožku. Podporuje růst vlasových vláken a zamezuje jejich vypadávání. Postup na přípravu kopřivového odvaru je jednoduchý, stačí 4 lžíce listů kopřiv přelít vroucí vodou a nechat 30 minut louhovat. Odvarem si následně opláchněte vlasy a vmasírujte ho do pokožky.
- Čaj
Popíjení kopřivy ve formě čaje pomáhá odplavovat z těla škodliviny. Dále posiluje cévy, povzbuzuje játra, žlučník a slinivku. Čaj by měl také zmírňovat menstruační krvácení a snižovat hladinu krevního cukru. Na jeho přípravu budete potřebovat 2 čajové lžičky listů a 250 ml vroucí vody. Nechte louhovat asi 10 minut.
- Koupel
Kopřiva má také schopnost ulevit bolavým kloubům. Povařte pět velkých hrstí nasekané kopřivy ve dvou litrech vody a nechte asi 3 hodiny louhovat. Sceďte, tekutinu ohřejte a vlijte ho do koupele s teplou vodou. Do odvaru můžete také namáčet obklady a přikládat je na bolavá místa.
- Pokrmy
Kopřiva má všestranné využití také v kuchyni. Její štiplavost zlikvidujete krátkým spařením. Spařené listy můžete přihodit například do salátu, do velikonoční nádivky. Lze jimi také nahradit listy špenátu nebo je přimixovat do smoothie.
Nový komentář
Komentáře
Kopřiva
Kopřivu mam na zahrádce...čajík piji denně
Kopřivy super, ale pozor na antibiotika, když se berou současně....všeho s mírou....Mě trošku pozlobil žlučník. Podle lékařky se bylinky s ATB moc rády nemají...
Jo , čeština není zrovna in. Dubová kůra na léčebnou kúru , kur na kostelní věži nad kůrem...
Kůru na vlasech zrovna mít nemusím , ale kopřivovou kúru si určitě dopřeju.
Špenát z kopřiv dělám z mladých jarních, teď je na řadě na Zelený čtvrtek...
Všem špenát z kopřiv doporučuji - chutný i zdravý.