V kuchyni pravděpodobně budete trávit hodně času. Ne nadarmo se říká, že je kuchyň tlukoucím srdcem domova. Často neslouží pouze k přípravě jídla, ale je jakýmsi místem setkání. Zatímco dospělí vaří, děti se motají někde kolem. Pozvete-li přátele na večeři, často se první sklenička vína nalévá právě v kuchyni u vaření. Kuchyň musí tedy splňovat nejnáročnější kritéria na funkčnost prostoru, která jde ruku v ruce s pohodlím a útulností. A proto je třeba prostor dobře promyslet.


Jste vyznavači moderního designu? Nebo se řadíte spíše ke konzervativním typům? Milujete rustikální nábytek? Plánujete kuchyň do nově postaveného domu? Nebo na chalupu? Nejprve si při plánování kuchyně vyberte typ kuchyně odpovídající vašim potřebám.

Dělení kuchyní dle typu:

  • Moderní, trendová – představuje pro kuchaře prostor pro kreativitu, originální design se snoubí s nejmodernějšími technologiemi a praktickým využitím pracovních ploch
  • Konzervativní, klasická – typické pro klasickou kuchyň jsou jednoduchost, praktičnost a pohodlí. Většinou jde o kombinaci materiálů přírodních odstínů dřeva a jemných barev
  • Rustikální – připomínají stará venkovská sídla, typické jsou ně kazety, frézování apod.
  • Selská – podobně jako rustikální kuchyně jsou selské kuchyně jakýmsi výletem do minulosti s nádechem moderna, jen se inspirují kuchyněmi ve vesnických chalupách a často jsou volnou číslo jedna v případě vybavování horských chat a chalup

Prostor


Dalším určujícím faktorem při plánování kuchyně je prostor. Změřte si půdorys místnosti a samozřejmě výšku, šířku a hloubku prostoru, kde má kuchyň být. Důležitá jsou okna, dveře, topení, výklenky, sloupy apod.

Základní tvary kuchyní

Tvar kuchyně je více méně daný právě prostorem. Rovná kuchyň je praktická, protože nemá špatně dostupné rohy, ale abyste do ní umístili vše, co potřebujete, měla by být alespoň 4 m dlouhá, takže se nachodíte. Nejčastěji se kuchyně vyrábějí do tvaru L nebo U s barem či bez něj. A i když se rohům v tomto případě nevyhnete, máte vše potřebné blízko u sebe. Oblíbené jsou také kuchyně s ostrůvkem. Ty jsou většinou záležitostí nových domů s velkým obytným prostorem, kde ostrov slouží také jako dělící prvek.

Ať už zvolíte jakýkoliv tvar, pamatujte, že vzdálenost mezi jednotlivými částmi kuchyně by neměla být menší než 100 cm, abyste pohodlně otevřely všechny skříňky nebo šuplíky.

Máte-li v místnosti okno, které bude součástí kuchyňské linky, výška parapetu by měla být alespoň 90 cm kvůli pracovní desce. V případě podkrovních místností pozor na zkosené stropy, v kuchyni se potřebujete pohodlně narovnat!

Zóny a vnitřní vybavení kuchyně

Zamyslete se, co vše v kuchyni chcete a potřebujete mít. Je velmi praktické kuchyň rozčlenit do jednotlivých oblastí - „zón“. Usnadní vám práci i orientaci v kuchyni. Zvláště máte-li omezený prostor, je třeba kuchyň pečlivě plánovat právě s ohledem na jednotlivé zóny.

Zóna ukládání potravin

Nemáte-li samostatnou spíž nebo sklep, potravinové skříni se nevyhnete. Vyplatí se ji naplánovat blízko lednice, protože máte všechny potřebné suroviny k přípravě jídel na dosah v jednom místě. Ideální je pak dostatečná odkládací (a pracovní) plocha v blízkosti, abyste mohli připravené suroviny hned zpracovávat.

Zóna ukládání nádobí

Vaše kuchyň musí pojmout vše, co potřebujete k vaření, ale také k servírování jídla (hrnce, pánve, rendlíky, misky, hrnky, skleničky, talíře, kuchyňské náčiní…). Úložný prostor na nádobí by měl být v blízkosti mycí zóny (myčky) kvůli snadnému uklízení.

Zóna mytí

Zónu mytí představují dřez, myčka, odpadkový koš, poblíž pak čisticí prostředky, houbičky, utěrky apod.

Zóna přípravy jídla

Příprava jídel by měla navazovat na mycí zónu a současně být poblíž zóny vaření a pečení. Odpovídající pracovní plocha (alespoň 90 cm) by měla být dobře osvětlená. Do skříněk či šuplíků této zóny počítejte s prkénky, noži, kuchyňským náčiním potřebných při vaření (míchátka, obracečky, lisy na česnek), ale také třeba s drobnými elektrickými spotřebičem nebo s olejem…


Zóna vaření a pečení

Varná deska a trouba nebo kombinovaný sporák a samozřejmě digestoř jsou nedílnou součástí této zóny.

Kuchyňský nábytek

Snažte se nábytkovou část kuchyně plánovat s ohledem na množství věcí, které má vaše kuchyň pojmout.

Spodní skříňky

Nezapomeňte na šuplíky. Doporučujeme minimálně jednu sadu šuplíků alespoň 60 cm široké, nejčastěji se vyrábějí ve složení – šuplík na příbory, 2 hluboké šuplíky, 1 mělký anebo 1 hluboký + 3 mělké. Standardním vybavením spodních skříněk jsou pak police, ale existuje celá řada jiných řešení – výsuvy, drátěné výsuvy, vestavěné nebo výklopné odpadkové koše apod.

Vrchní skříňky

S ohledem na prostor můžete mít klasické skříňky s otvíravými dveřmi, nebo různé typy výklopů, otevřené police.

Spotřebiče

Jaké spotřebiče chcete mít ve své kuchyni? Volně stojící nebo vestavěné? V dnešní době převládají spíše ty vestavěné, což ale není pravidlem například u lednice nebo domácí vinotéky.

Co by ve vaší kuchyni nemělo chybět? (řadíme dle důležitosti, zatímco bez varné desky a trouby se neobejdete, kávovar může být jen bonusovým spotřebičem)

  • Trouba + deska/vařič, sporák
  • Digestoř
  • Lednice
  • Dřez + baterie
  • Myčka
  • Mikrovlnná trouba (ačkoliv funkci ohřevu dnes již umí pojmout i klasická trouba)
  • Kávovar
  • Pračka – občas je třeba, aby se i pračka začlenila do kuchyňského prostoru…

Spotřebiče a moderní trendy

Moderní spotřebiče jsou neocenitelnými pomocníky nejenom v kuchyni a při vaření a jejich výběr je dnes téměř neomezený. Cenově při tom nemusí jít o náročnou investici.

V kuchyni oceníte parní troubu nebo indukční varnou desku s integrovaným odsáváním, které nabízejí praktické řešení dvou špičkových spotřebičů v jednom. Výkonná odsávací jednotka je zcela zapuštěná do varné desky, což vypadá skvěle, umožňuje snadné čištění a bezproblémovou manipulaci s nádobím. Varná deska tvoří souvislý povrch s pracovní plochou a kuchyňské linky nebo ostrůvky tak působí naprosto jednotně z jakéhokoli úhlu pohledu.

Náš tip: Indukční varná deska Siemens inductionAir Plus řady studioLine nabízí špičkové technologie, inteligentní senzory i fantastický design. Indukční desky s integrovaným odsáváním nenápadně zapadnou do otevřených kuchyní a promění je v reprezentativní prostory. Zajistí vždy čerstvý vzduch v celé místnosti, přitom jsou velmi tiché.

Každé moderní kuchyni sluší spotřebiče Siemens

Sous-vide doma

Sous-vide vaření už dávno není pouze věcí profesionálních šéfkuchařů. Pokud vás baví sous-vide vaření, můžete například vyzkoušet vakuovací zásuvku Siemens v kombinaci s troubou s programem sous-vide. Trouby je možné vybírat podle multifunkčnosti, abyste mohli využívat více technologii v jednom spotřebiči. Například kombinované pečení s párou, 100% parní vaření, sous-vide, pečení pomocí teplotní sondy atd. V jedné troubě tak zvládnete připravit úplně cokoli, od předkrmu po dezert, včetně příloh jako je rýže, vařené brambory nebo dokonalý houskový knedlík.

Každé moderní kuchyni sluší spotřebiče Siemens

Pracovní desky

Pracovní deska musí být hlavně odolná a samozřejmě vzhledově příjemná. Naštěstí i v případě materiálů pro výběr pracovních desek je v dnešní době z čeho vybírat – od pracovní desky z masivního dřeva, tzv. spárovky, kamenné, polymerové (umělý kámen), skleněné až po MDF desky s laminátovým povrchem. Moderní jsou také industriálně působící povrchy, například beton nebo nerez.

Doplňky

Kromě šuplíků nejsou doplňky pro funkčnost kuchyně nezbytné, ale rozhodně zvyšují komfort užívání kuchyně. Praktické je doplňkové řešení rohového prostoru – drátěný výsuv nebo výsuvy ve skříňkách o šířce 30 cm a méně, protože usnadňují přístup. Na druhou stranu ale zase nevyužijete rohový prostor naplno. Šuplíky mohou být klasické nebo s tlumením a plným výsuvem.

Osvětlení kuchyně

Osvětlení kuchyně je velmi důležité, na vaření potřebujete vidět. Moderním řešením jsou LED diodové pásky, ale stejně dobře poslouží klasické zářivky či bodovky.

Materiál

Nepohledové části korpusů kuchyně se z 90 % vyrábějí z lamina, a to bílého, antracitového, šedého, stříbrného, nebo dle dekoru dveří. Pohledové části kuchyně (tzn. pohledové korpusy – například u otevřených poliček, dvířka a šuplíky) je pak možné vyrobit dnes již téměř z čehokoliv. I nejobyčejnější lamina se vyrábějí v nádherných a moderních dekorech, ale každý levnější materiál má i své proti. Každopádně při výběru materiálu nešetřete. Přeci jen budete v kuchyni vařit roky a určitě chcete, aby odolala běžnému užívání a vypadala i po letech perfektně.  

Co všechno se promítne do celkové ceny kuchyně a na koho se obrátit?

Cenu kuchyně určuje její velikost, materiál, kování, spotřebiče a doplňky. Tento článek jsme vytvořili spolu s odborníky z interiérového studia Vestavstyl www.vestavstyl.cz . Pokud byste se na ně chtěli s plány a realizací kuchyně či jakéhokoliv jiného vybavení interiéru obrátit, rádi vám vytvoří nabídku. Veškerý nábytek vyrábějí na míru, od vestavěného, přes solitérní i zcela atypický. Kontaktní osoba: Martin Děkanovský Tel.: 608 025 664 E-mail: mdekanovsky@vestavstyl.cz

Reklama