„Při rozumné konzumaci (sklenka denně) lze považovat všechny druhy piva za „zdravá“. Obsahují totiž vitamíny skupiny B a vlákninu, tmavá piva navíc antioxidanty a minerály. Nicméně je třeba zdůraznit, že důležitou složkou piva je voda a kvalitní suroviny. U nás využíváme horskou vodu z vlastního vrtu, která má kvality vody kojenecké, a proto ji nemusíme už nijak upravovat. Další suroviny získáváme od našich lokálních dodavatelů, které máme roky prověřené,“ popisuje prospěšnost oblíbeného českého nápoje Blanka Strnadová z hanušovického pivovaru Holba.

62dfb02556ab1obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Pokud si dáme denně skleničku piva (pozor, nemyslíme tuplák!), co nám to může přinést? Čím je prospěšné?

1) Podporuje spalování tuků
Jestliže chcete urychlit spalování tuků, můžete si dát pár doušků piva. Chmel totiž obsahuje látky, které nejenom způsobují jeho hořkost, ale také stimulují citlivost na inzulín a podporují metabolismus lipidů (tuků), jak naznačuje japonská studie.

2) Může snížit hladinu cukru v krvi
Malé množství piva prý dokáže snížit riziko inzulinové rezistence (zhoršené schopnosti tkání reagovat na inzulín) u lidí s prediabetem (stav, který je předzvěstí cukrovky), jak potvrzují některé studie. Důležité je ale nekonzumovat ho ve velkém, protože pak by byl efekt opačný.

3) Může redukovat riziko srdečních onemocnění
Podle jedné studie zvýšil mírný příjem piva (zhruba 350 ml) hladinu HDL „dobrého“ cholesterolu a zlepšil přirozenou schopnost těla odstraňovat LDL „špatný“ cholesterol. Toto množství piva totiž zvyšuje antioxidační vlastnosti HDL „dobrého“ cholesterolu a pomáhá zlepšovat funkci výstelky vnitřního povrchu cév, což může bránit ukládání lipidů v jejich stěnách, jedné z příčin vzniku onemocnění oběhové soustavy.

4) Chrání před Alzheimerem
Střídmá konzumace piva může napomoci vyhnout se degenerativním onemocněním mozku, jako je např. Alzheimerova choroba, což prokázala studie z roku 2019. Nejspíše je to díky obsahu křemíku, který ochraňuje činnost mozku. Křemík také podporuje budování silnějších kostí, čímž mj. snižuje riziko vzniku osteoporózy v pozdějším věku.

5) Pomáhá předcházet ledvinovým kamenům
Finská studie se pokusila přijít na kloub předpokladu, že pivo napomáhá vyplavovat ledvinové kameny. Během několika let zkoumání bylo skutečně odhaleno, že lidé, kteří si dali denně skleničku
piva, měli o 40 % nižší pravděpodobnost rizika vzniku ledvinových kamenů. Tento efekt vědci přisuzují zejména diuretickým účinkům piva (častému močení). Výsledek je to velmi zajímavý, nicméně vyšší přísun alkoholu naopak ledvinám škodí. Pozor na to!

6) Zvyšuje naši kreativitu
I jedno pivo dokáže rozproudit naší fantazii do neskutečných otáček, takže se nám v hlavě rodí neotřelé nápady. Studie věnující se tomuto jevu prokázala, že kromě kreativity může pivo pomáhat zlepšovat paměť.

Zdroj informací: Tiskové informace, Holba, studie ohledně piva a cukrovky, studie zkoumající souvislosti mezi pitím piva a srdečními příhodami, japonská studie řešíci spalování tuků v závislosti na konzumaci piva, studie Nutriční složky piva a jejich vztah k neurodegeneraci a Alzheimerově chorobě, studie Příjem živin a konzumace nápojů a riziko ledvinových kamenů u mužských kuřáků

TÉMATA:
PIVO PIVOVAR ZDRAVÍ