Projekt, který s podporou města a Nadačního fondu Zelený poklad realizuje sdružení Envic, propojuje kavárny a zahradníky a ukazuje, jak vyžívat lógr při kompostování a pěstování.

„V současnosti s námi spolupracuje deset kaváren," říká Alena Lehmannová, která projekt koordinuje. Kavárny jsou označeny samolepkou „Piju kafe pro žížaly“ a Plzeňané si z nich mohou odnášet lógr a využít ho na zahradě, nebo spolu s bioodpadem z kuchyně ho zkompostovat ve vermikompostérech.

Právě vermikopostér (kompostér, ve kterém bioodpad zpracovávají žížaly) je ideálním řešením pro kompostování v bytě. „Vermikompostér si můžete koupit hotový. Snadno si ho ale sami za pár korun vyrobíte například z plastových kbelíků nebo bedýnek,“ doplňuje Lehmannová. Návod najdete v následujícím videu. 

Lógr si lze vyžádat i v některých kavárnách v Praze. Dají vám ho například na pobočkách sítě kaváren Costa Coffee, konkrétně na Národní, na Chodově a na Černém Mostě.

Kompostováním se dá kávová sedlina neboli lógr přeměnit na kvalitní přírodní hnojivo. Nejlepší je, když projde zažívacím ústrojím žížal na kompostu. Obsahuje minerály, zejména draslík, které rostlinnám prospívají.

Foto: Shutterstock

Reklama