r1.jpg

Letos je tomu sto let, co světlo světa spatřil první želatinový medvídek Haribo. Tehdy se mu ještě říkalo tančící, neboť se jeho autor Hans Riegel inspiroval oblíbenou atrakcí – na pouti tančícími medvědy. Jelikož měl želatinový medvídek pro svého tvůrce cenu zlata, stal se později známým zlatým medvídkem – Goldbären. Oslavte s ním jeho narozeniny a upečte si šťavnatou, barevnou a hravou roládu, která bude chutnat malým, stejně tak i dospělým.

Recept na narozeninovou piškotovou roládu s Haribo Goldbären

INGREDIENCE

Piškot

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krystal
  • 5 lžic polohrubé mouky
     
    Citronový curd
  • 3 žloutky
  • 60 ml citronové šťávy
  • 60 g cukru krystal
  • 45 g másla

Vanilkový krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g cukru moučka
  • 1 hrst jahod pokrájených na menší kousky
  • HARIBO Goldbären na ozdobení

POSTUP

  1. ro2.jpgZačněte s přípravou citronového krému. V nerezové nebo skleněné misce smíchejte žloutky, citronovou šťávu a cukr a posaďte ji na hrnec tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vařte pár minut, dokud směs nezhoustne na konzistenci krému. Poté odstavte z tepla a ručně vmíchejte máslo. Nechte vychladnout.
  2. Bílky vyšlehejte na pevný sníh a dejte stranou. Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Mouku prosejte a spolu s bílkovým sněhem střídavě vmíchejte stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promíchejte.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečícím papírem, nalijte na něj těsto, povrch uhlaďte stěrkou a pečte dozlatova zhruba 9 minut.
  4. Na upečený piškotový plát položte navlhčenou utěrku a za pomoci prkénka ho převraťte. Sloupněte pečící papír a roládu po delší straně zaviňte i s utěrkou a nechte vychladnout.
  5. Na vanilkový krém dejte do mixéru mascarpone, smetanu, vanilkový extrakt a cukr, šlehejte na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience spojily. Poté zvyšte výkon téměř na maximum a rychle vyšlehejte tužší krém.
  6. Vychladlou roládu rozviňte, potřete citronovým a vanilkovým krémem (část si dejte stranou na závěrečné zdobení), posypte kousky jahod, zaviňte do rolády a nechte asi hodinu vychladit, aby náplň ztuhla a zpevnila. Poté na hřbet rolády nastříkejte zbylý krém a ozdobte medvídky HARIBO Goldbären.

627e25649db65obrazek.jpg