Pizzu milují skoro všichni. Proč tak obyčejná placka pobláznila celý svět a když se řekne „Pizza“ všichni ví, o co jde? Díky své jednoduché a výtečné chuti. Pizzu si totiž můžete vybrat podle toho, co vám chutná. Variant je tolik, že i velmi vybíravá osoba si najde ingredience, které ji vyhovují. Ať už jsou to artyčoky, ančovičky, plody moře, všechny druhy sýrů, sladké věci jako ananas či dokonce čokoláda, šunka, pršut,... vše co si dokážete představit může být použito na pizzu.
Připravíte si klasické těsto, které se propeče pěkně do tenka a na něj pokladete ingredience, které zvolíte. Na každé pizze by správně neměl chybět rajčatovopestový základ, na posypání jemný parmezán.
Díky tomu, jak je pizza oblíbeným pokrmem vzniklo snad více jak 100 receptů. Vedle klasických tradičních, jako je pizza Margerita (tu milují hlavně děti), Pizza 4 druhy sýrů, Capricioza, Frutti di Mare nebo pizza Havaj, vzniklo mnoho dalších, které se přizpůsobily chuti strávníků. Ti, kteří mají rádi něco pikatního a pálivého si oblíbili pizzu Picante nebo Diavola - pálivou ingrediencí je buď štiplavý salám či klobáska, chilli papričky nebo omáčka - jakou je TABASCO® Brand Pepper Sauce. Tato skvělá omáčka s velmi širokým využitím v kuchyni dá pizze ten správný říz. Pokud vám chutnají ostřejší chutě, vyzkoušejte pro vylepšení své pizzy známé omáčky TABASCO® Brand Pepper Sauce!
Omáčky TABASCO® Brand Pepper Sauce představují jednu z nejoriginálnějších forem zkoušky odvahy. A když vás jednou jejich chuť chytne, jídlo bez nich už nikdy nebude chutnat tak dobře. Doporučujeme klasiku - Original Red!
Original Red:
Je to originál TABASCO® Brand Pepper Sauce - zlatý standart, matka všech pálivých omáček. Vyrábí se již 140 let dle stále stejného receptu.Je bez chemických konzervantů a barviv. Nezdráhejte se a klidně si ji přidejte do čehokoli, co máte rádi. A ještě lépe, dochuťte si s ní pokrmy, které vám zase tolik nejedou. Skvěle se hodí na všechno, od vajíček přes ryby až po pizzu. Její dokonalé chuti se nic nevyrovná.
Naše doporučení: přinášíme vám dva recepty, které můžete vyzkoušet a pochutnat si tak na pikantní pizze!
Ohnivá mini pizza pro každou příležitost, jedinečná pro párty
- chlazené těsto na pizzu nebo listové těsto
Náplň:
- krájená konzervovaná rajčata s bylinkami
- 3 lžíce pesta ala Genovese
- smetanový bílý jogurt
- koření na pizzu
- čerstvá bazalka
- pršuto (prosciutto), paprikový salám, klobása čabajkového typu - zvolte dle své chuti
- parmezán, mozzarela (kdo nemá rád může dát tvrdý sýr)
- TABASCO®Brand Pepper Sauce
Chlazené těsto na pizzu rozválíme nebo použijeme vyválená plát. Tvořítkem (kdo nemá, může použít skleničku) vykrajujeme kolečka a opatrně přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Smetanový jogurt rozdělíme na dvě části. Polovinu promícháme s rajčatovým pestem, druhou půlku s pestem ala Genovese. Sýr nastrouháme, mozzarelu nakrájíme. Listová kolečka potřeme půl napůl, jogurtovou směsí (díky jogurtu bude pizza krásně vláčná a získá jedinečnou chuť). Jemně posypeme kořením na pizzu. Na polovinu koleček dáme prošuto a parmezán. Na druhou půlku dáme paprikový salám a mozzarelu. Ingredience můžeme dle své fantazie a chuti různě kombinovat. Na mini pizzy přidáme ještě pár kapek TABASCO®Brand Pepper Sauce a můžeme rozehřát troubu na 220 °C. TABASCO®Brand Pepper Sauce použijte dle své chuti, pokud chcete mít pizzy pikantnější, přidejte.
Mini pizzy dáme do trouby, zapečeme a po 8 minutách teplotu snížíme na 170 - 180 °C a dopečeme dozlatova.
Mini pizzu podáváme jako rychlou chuťovku, teplá i studená chutná skvěle.
Pikantní pizza s pestem a TABASCO®Brand Pepper Sauce
chlazené těsto na pizzu nebo listové těsto
Náplň:
- 4 rajčata oloupaná, najemno nakrájená (mohou být konzervovaná)
- 3 lžíce bazalkového pesta
- 50g pršutu nebo slaniny
- 150 g mozzarelly nakrájené na plátky
- 20g čerstvě nastrouhaného parmazánu
- TABASCO®Brand Pepper Sauce, čerstvá bazalka
Těsto potřeme pestem, rozprostřeme rajčata, poklademe plátky mozzarelly, na ně plátky pršutu nebo slaniny a postrouháme parmazánem. Přidáme pár kapek TABASCO Brand Pepper Sauce. Pečeme cca při 220 C asi 20 min, až těsto zezlátne a sýr se roztaví. Nakonec posypeme čerstvou bazalkou.
TABASCO®Brand Pepper Sauce vám přeje dobrou chuť! Více receptů najdete na www.tabasco.cz
Zajímavosti o pizze: V Polsku se rozhodli překonat italský rekord v nejdelší pizze. Italové drželi rekord s pizzou 407 metrů dlouhou. Tento rekord se podařilo dvěma stovkám polských pizzařů překonat hned dvojnásobně. Polsko drží rekord od 29.srpna 2010 s pizzou dlouhou přes 1 km (1010 m a 28 cm). Rekord je zapsán v Guinnessové knize rekordů. Celý tým i s dobrovolníky začal pracovat od dvou hodin v noci a nejdelší pizza na světě byla připravena za necelých 18 hodin. Pizza byla připravena z 3,5 tuny mouky. V polském městě Krakow měli co delat, aby celou pizzu snědli ještě teplou. zdroj: Guinnesova kniha rekordů První recept na pizzu, tak jak jej známe dnes, popisuje dílo vydané r. 1858 v Neapoli. Zde se popisuje způsob, jakým se v tomto období připravovala „Vera Pizza Napoletana „ (pravá neapolská pizza), znám je dále seznam některých druhů pizz, které se zachovaly tradičně do dnes. Tyto speciality byly k dostání v ulicích Neapole v desítkách restauracích - nově vzniklých pizzerií, které si okamžitě získaly oblibu měšťanů. Něco z „černé kroniky“ : V Itálii vyšel skandální článek o dřevě, kterým italští pizzeristi vytápějí své pece. Italské soudy v Neapoli údajně podezírají malé, levné pekárny a pizzerie z toho, že si nechávají dovážet dřevo z rakví z místního hřbitova.“Pizza, jeden z mála přetrvávajících symbolů Neapole, se ocitla ve vážném podezření, že se peče na dřevě, které patří mrtvým,“ psal o kauze italský deník Il Giornale. |
---|
Nový komentář
Komentáře
Právě tuto pálivou omáčku máme doma a musím říct, že je velmi dobrá. Pálivá jídla mám ráda, takže najde využití poměrně často. :-) Co se týče té domácí pizzy, tak tu taky čas od času děláme. Dřív jsme ji dělali v troubě, ale od té doby, co máme takovou tu malou pec na pizzu, viz https://www.testino.cz/pece-na-pizzu tak ji děláme v ní a je to mnohem lepší. Skoro jak z pizzerie.
To vypadá dobře. Pizzu mám moc ráda a vůbec mi nevadí, když je trochu pikantnější. Letos jsem dokonce poprvé zkoušela dělat pizzu doma - na grilu a musím říct, že to dopadlo velmi dobře. Kdyby to náhodou někdo chtěl vyzkoušet, tak zkuste mrknout sem: https://www.grilguru.cz/pizza-kameny-a-prislusenstvi Mají tam všechno, co je k tomu potřeba.
Jj, pizzu můžu
dnes sa po nej iba zaprášilo
pizzu u nas mame moc radi,
Trefa:pizzu mam velice rada.
Pizzu moc nemusím
hubajda — #9 U nás to je podobné.
Pizzu občas dělám.
Děti žumraji na tátovi pizzu snad každý týden. Já ji moc nemusím, ale jednou za čas si ráda dám...
V19 — #7 u nas je to podobne muz si veme ale nemusi to
pizza u nás letí
u nás má pizzu rada celá rodinka- okrem manžela
Pizzu můžu,mám ji ráda
,chutná skvěle.
pizzu od Itala miluju
pizzu miluju!
pizza vypadá výborně
Já pizzu nemusím, ale když je od Itala, vždy si pošmáknu!
Pizzu si občas dám, dcera ji zbožňuje, manžěl ji nemá vůbec rád - je tedy výjimka