Vietnamská slaďárna


Foto: Shutterstock

Ve Vietnamu mají rádi, když je káva sladká, ale nestačí jim k tomu jen obyčejný cukr. Velmi oblíbený je nápoj, který tvoří nejen uvařená káva, ale také žloutek vyšlehaný s kondenzovaným mlékem do pěny. Další variantou je, že se černá káva smíchá s trochou kondenzovaného mléka a s kokosovým mlékem. Někteří Vietnamci také rádi mléko v kávě nahrazují jogurtem.

Indonéské nažhavení
Za další specialitou se podíváme do Indonésie, například do města Jogdžakarta. Velmi populární je tam káva, které se říká kopi joss. Příprava spočívá v tom, že se uvaří káva a na závěr se do hrnečku hodí rozpálený kus uhlí z grilu, což udělá bublající a syčící efekt. Její milovníci tvrdí, že je to nejen líbivá podívaná, ale káva prý tímto způsobem získává i výraznější chuť s nádechem karamelu. Pití tohoto nápoje je ovšem na vlastní nebezpečí. Je totiž třeba počkat, až uhlí zchladne, aby vám vařící tekutina nepodráždila zažívání.

Finské sýrové překvapení


Foto: Shutterstock

Kaffeost je finská specialita, na které je vidět, že severský národ se jen tak něčeho nebojí. Na dno hrnečku nebo navrch nápoje se vkládá kousek sýra jménem juustoleipä, další možností je i namáčet kousky sýra do kávy a rovnou je jíst. Tento sýr se ve Finsku často podává jako součást dezertu. Finové si ho tak vychutnají třeba s marmeládou a šlehačkou.

Tchajwanský dotek soli
Zvláštností rozšířenou nejen na Tchajwanu je káva, kam se přidá i trochu soli. Milovníci sladko-slaných kombinací se po tomto nápoji budou moci utlouct, protože se do něj přidává i cukr. Sůl se při přípravě rozpouští ve smetaně a vytváří se pěna.

Káva říznutá tonikem ze Švédska


Foto: Shutterstock

Spojení espressa a tonicu vznikla pravděpodobně ve Švédsku kolem roku 2007, kdy ho začala nabízet jedna z tamních kaváren. Původně šlo o nápoj, který připravil student vysoké školy po jednom z bouřlivých večírků tím, že smíchal zbytky. Nápoj se rozšířil po celém světě.

Neprůstřelná káva
Američan Dave Asprey stojí za nápojem, který se nazývá také jako neprůstřelná káva. Její příprava spočívá v tom, že se káva šlehá spolu se lžicí kokosového oleje a obyčejného másla nebo přepuštěné varianty. Jde o poměrně kaloricky náročný nápoj, takže ho někteří pijí místo snídaně. Asprey se inspiroval v Tibetu, kde ochutnal čaj s máslem.

Na irské vlně


Foto: Shutterstock

Irská káva zlidověla i u nás, pochází totiž už ze čtyřicátých let. A rozhodně jde o nápoj, který spolehlivě zahřeje. Obsahuje totiž whisky, dále cukr a bohatou čepici smetany na vrchu.  

Ze sloních bobků
O cibetkové kávě, která se připravuje z kávových zrn, co prošly trávicím traktem malé šelmy jménem cibetka, už jste možná slyšely. Thajský podnikatel ovšem vyzkoušel ještě něco jiného. Takzvanými kávovými třešněmi začal krmit slony a z jejich trusu následně vyrábět kávu.

Asijská páchnoucí specialita


Foto: Shutterstock

Při tomto nadpisu se vám asi chutě sbíhat nebudou, přesto se tato káva pije v asijských zemích. Nelibě voní proto, že se do ní dává asi nejsmradlavější ovoce vůbec – durian, jehož odér připomíná zkaženou cibuli či vajíčka.

S likérem z Kanárů
V oblasti Kanárských ostrovů si můžete dát nápoj jménem Barraquito, ale jen v případě, že máte ráda sladké. Kromě kávy ho totiž tvoří vrstva kondenzovaného mléka, dále likér z citrusů, vanilky a bylinek, našlehané mléko a finální chuťový dojem je dotvořený špetkou citronové kůry a skořice.

Marocká kořeněná káva


Foto: Shutterstock

V Maroku milují všemožné koření, a proto si ho neodpustí ani v kávě. Tu obohacují například směsí skořice, zázvoru, kardamomu, hřebíčku, muškátového oříšku a červené papriky. Často přidávají také smetanu a cukr na oslazení.

Pro pivaře
Další kombinaci ocení zejména pivaři. V americkém Texasu si můžete dát nápoj, který tvoří dva shoty espressa a pivo. Určitě chuťově netradiční kombinace.

Dalšími zajímavými kombinacemi, které se pijí různě po světě, jsou například káva s citrónovou šťávou či s kolovým nápojem.

Čtěte také:

Reklama