Pozitivní účinky piva na ženský organismus jsou známy již tisíce let.
Již ve starém  Egyptě se pivo využívalo v lékařské praxi.
Díky svému bohatému obsahu vitaminů a minerálů prospívá pivo ženám především  v klimakteriu, kdy prožívají řadu metabolických změn z nedostatku ženských hormonů, trpí nedostatkem vitaminů, minerálů a jiných potřebných látek.
Následkem nedostatku těchto látek vznikají  poruchy a onemocnění jako např. osteoporóza, ateroskleróza s rizikem zlomenin aj.

Prevence a léčba:
1. Správná výživa  je postavena na vyváženosti bílkovin, tuků a cukrů, na dostatku vápníku, hořčíku, fosforu, stopových prvků, vitaminů, tzv. antioxidantů, ale i dostatku tekutin.
2. Pravidelný pohyb, zdravý životní styl a vyhýbání se stresu.
3. Léčba hormonální - estrogeny. Pro případy, kdy ženy estrogeny užívat nemohou nebo nechtějí, máme alternativní způsoby léčby.

Pivo, jako kvalitní izotonický roztok s dostatkem vápníku, hořčíku a dalších prvků, s antioxidačním účinkem, dostatkem celé škály vitaminů B, bez obsahu tuků, přitom s dostatečným energetickým potenciálem a s nízkým obsahem alkoholu, může léčebně zasáhnout do všech těchto oblastí.

Je neuvěřitelné, že pivo,  často spojované s opilstvím a alkoholismem, může být lékem.

Jeho využití v medicíně tedy můžeme rozdělit následovně:

A. Prevence kardiovaskulárních nemocí

Pivo pozitivně ovlivňuje  krevní tuky, zvyšuje hladinu "dobrého" cholesterolu o vysoké hustotě (HDL) a snižuje hladinu "zlého" cholesterolu o nízké hustotě (LDL).
Navíc jsou v něm obsaženy "proticholesterolově" působící polyfenoly, látky s antioxidačním účinkem .
Cholesterol se mění v rizikový až oxidačním vlivem tzv. volných radikálů. Na vzniku ischemické nemoci srdeční se abnormální lipidy v krvi dyslipidemie - podílí asi jednou třetinou.

Ostatní faktory rizika představují nedostatek tekutin, vitaminů, vápníku a dalších prvků, nesprávný životní styl a stresové situace.

I tady má pivo co nabídnout - jednak tím, že obsahuje dostatek kvalitní vody a zabraňuje dehydrataci organismu, jednak obsahuje alkohol, který zde působí jako antistresový lék, rozšiřuje cévy, podporuje krevní oběh a snižuje tak riziko srdečních onemocnění.

Pivo obsahuje řadu vitaminů, hlavně skupiny B, jako např. niacin, kyselinu panthotenovou, pyridoxin, riboflavin a kyselinu listovou.
Z minerálů to je především vápník a hořčík, ale i  zinek, železo, fluor a měď.

Kardiologové doporučují jako "léčebnou dávku" pravidelnou denní konzumaci 1/2 l piva, pochopitelně bez cigaret.

Ateroskleróza a riziko infarktu myokardu se u mužů objevuje asi o 10 let dříve než u žen, měli by proto s pitím piva začínat dříve, ve 20-30 letech, ženy pak asi ve 40. Pokud však začnou v 50 letech, ani pak není ještě pozdě.

B. Prevence osteoporózy
Je dána obsahem vápníku (1 litr piva představuje 7 % denní spotřeby vápníku) a hořčíku (1 litr = 40 % denní spotřeby).

C. Prevence Alzheimerovy nemoci
Může být pozitivně ovlivněna obsahem vitaminu B2, posilujícího nervovou aktivitu a obsahem křemíku, který brzdí absorpci hliníku v těle. O něm je známo, že podporuje vznik Alzheimerovy nemoci.

D. Lék "zelené medicíny"
Je známo, že chmel patří mezi 300 rostlin, které mohou být zdrojem přírodních látek s estrogenním účinkem (fytoestrogeny), nebo s účinkem hormonům podobným (fytohormony).

V této kapitole zůstává ještě velmi mnoho neobjeveno a je možné, že současný trend hledání alternativ estrogenní léčby nás zavede až k chmelu, a tím i k pivu.
TÉMATA:
ZDRAVÍ