Nic naplat, ať již chceme, nebo ne, zima se nám pomalými krůčky blíží. V dnešní době již nejsme omezeni ročním obdobím a v obchodech si můžeme v podstatě kdykoliv koupit cokoliv. :-) Za časů nedávno minulých však v této době bylo možné zvlášť z hlediska potravin sehnat pouze sezónní produkty. Jedna z důležitých složek našeho života, která má podle mě zásadní a opomíjenou magickou podstatu, je jídlo.

O své lásce k jídlu jsem se zde rozepisovala již mnohokrát. Kulinářská magie je podle mě jedna ze zapomenutých a též podceňovaných moudrostí celého lidstva. Jídlo je pro mě jak potěšení, tak i lék na spoustu neduhů a trápení. Může ovlivnit kvalitu našeho života víc, než si myslíme a víc, než mu dokážeme přiznat. Zelenina  je podle mě velký dar, poznatky současné vědy a také tzv. přírodní lidé to dokládají. Když zajdeme dnes do obchodu, kde zeleninu prodávají, máme tak skoro celý svět téměř na dlani.

petržel

Současnost se ale vyznačuje obdivem k plodům spíše exotickým se zaručenými zázračnými schopnostmi a zapomíná na prokázaný fakt, že člověk je spojen s místem, kde se narodil, kde žije a které je mu ve všech ohledech vlastní. Takovou zeleninou je pro mě mimo jiné celer a petržel. Bez této dvojky si tradiční českou kuchyni skoro neumím představit, tedy nesmíme zapomínat ještě na mrkev - ale té bylo před časem věnováno na stránkách Ženy-in prostoru dost. 

Můj oblíbený bylinkář Pavel Váňa ve své knize průvodce bylináře Pavla říká: Tělo je nutno udržovat jak ve vnější, tak i ve vnitřní čistotě, pak mnohé nemoci zmizí. Zdravá pleť, jasné oči, krásné zuby, celkové zdraví - to je ukryto v petrželi zahradní! Podle něj petržel v lásce choval i věhlasný léčitel páter František Ferda, který doporučoval sníst jednu polévkovou lžíci petržele denně, pro její zásadotvorný účinek, v dnešní překyselené době zvlášť vhodný a potřebný k udržení zásaditosti krve. A stav krve, jak je známo, ovlivňuje veškeré dění v našem těle, potažmo mysli. Vřele doporučoval i petrželovou nať, která se konzumuje v čerstvém stavu k hotovým pokrmům, denní dávka pro dospělé by ovšem neměla překročit dvě lžíce.

Druhým parťákem na cestě ku zdraví jest celer. Ten obsahuje celou škálu pro naše zdraví pozitivně ovlivňujících substancí. Celerové listy mají nezanedbatelný obsah vitamínu C, spoustu karotenu, minerálních látek, především fosfor a železo, a také rostlinné hormony. V samotné bulvě celeru najdeme silice, cholin, vitaminy B1, B2 a PP, což jsou důležité vitaminy především pro dětičky školou povinné, jelikož zvyšují soustředění! Důležité jsou ale i pro lidi, kteří častěji prožívají stres a ve své práci potřebují pevné nervy...

celer

Již zmíněné vitamíny skupiny B jsou nutné pro zdravý růst vlasů, mladistvý vzhled naší pleti, pro ostrý zrak a správnou funkci jater. Celer má také moc odvodňovat, takže je dobré ho zařadit při každé dietě, kdy se snažíme něco shodit. Éterické oleje, které celer nabízí zvláště v dušeném stavu, umí uvolnit hleny při rýmě a kašli, a jsou tedy skvělým prostředkem v boji s nachlazením. Zmíněné éterické oleje jsou známé i svou antibakteriální podstatou, její síla je natolik velká, že dokáže zabít na sliznicích v ústech, krku, žaludku a v tlustém střevě nejrůznější odolné plísně. Dnes jsou velmi oblíbené různé šťávy především z kořenové zeleniny, pro ostrost celeru se však doporučuje vždy přidat trochu šťávy z mrkve a okurky, taková kombinace je podle doporučení bylinkářů jednou z nejlepších kombinací užívaných při léčbě lupenky a úporných ekzémů.