Nesnídáme vůbec
Nesnídáte? Velká chyba. Pokud ráno nezasytíte žaludek, tak o to víc bude tělo vysílat signály hladu a odpoledne spořádáte vše, co vám přijde pod ruku. Právě příjem vysoce energetických potravin ve větším množstvím je spouštěčem nadváhy. Odepřením snídaně si navozujeme únavu a nesoustředění. „Nasnídat se v klidu zvládneme za 15 minut, ale je důležité si čas udělat. Snídat bychom totiž měli do hodiny a půl po probuzení,“ říká František Lomský.
Odbýváme se
Snídaně by u žen měla tvořit necelou čtvrtinu našeho celodenního energetického příjmu, bavíme se tedy o 1600 až 2100 kJ. V případě, že pracujeme na redukci váhy, tak by maximální energetický příjem u snídaně neměl přesáhnout hranici 1500 kJ. Stejně důležité jako hlídání kJ je složení snídaně. „Obecně nevhodné k snídani je sladké pečivo jako mazance, koblihy, plněné sladké pečivo, croissanty nebo bílé pečivo s máslem a džemem. Takto pojatá snídaně na bázi tuků a cukrů má vysoký glykemický index. To znamená, že tělo cukr velmi rychle zpracuje a brzy po jídle budeme mít opět pocit hladu,“ vysvětluje František Lomský, který vyvíjí pro českou značku Iswari snídaňové směsi.
Nevíme co snídat
Problémem tedy často je, že nevíme, jak by měla zdravá snídaně obecně vypadat. Zdravá snídaně by měla v sobě zahrnout bílkoviny, menší množství tuků, a zejména tzv. pomalu metabolizované sacharidy pro zasycení, které nám dodají energii a dostatek síly na celé dopoledne. Tuky jsou mimo jiné zdrojem některých vitamínů jako jsou A, D, E, K. Nesmíme také opomenout vlákninu, která pročišťuje střevní trakt a dodává pocit plnosti. Příkladem zdravé snídaně s využitím pečiva může být jeden kus celozrnného pečiva/plátku chleba (obsahuje „pomalé“ složené sacharidy, vlákninu a tuk) s kvalitní šunkou, nebo vajíčkem (zdroj bílkovin) a čerstvou zeleninou (zdroj vlákniny, vitamínů a minerálů).
Není müsli jako müsli
Zdravou, lehce stravitelnou a variabilní snídaní mohou být i různá müsli, snídaňové směsi a kaše. Ale zde si musíme dávat pozor, abychom do sebe neládovali zbytečně moc cukrů a nepřepískli to s výší glykemického indexu. Příkladem mohou být různé doslazované či kukuřičné lupínky. „Ačkoliv se energeticky různé snídaňové směsi, ovesné vločky či kukuřičné lupínky pohybují podobně, je důležité sledovat na obalech obsah vlákniny a cukrů. Většina produktů obsahuje zbytečně vysoké množství „rychlých sacharidů“. Čím více cukrů a méně vlákniny, tím vyšší glykemický index a taková snídaně bude tělu dodávat nadbytečné kalorie a méně nás zasytí. Ideální pro zdravou snídani jsou cereální směsi, které se obejdou bez konzervantů, barviv, rafinovaných cukrů a obsahují ingredience v biokvalitě či ve stravitelnější formě jako např. naklíčená ovesná zrna,“ dodává František Lomský.
Zapomínáme na pestrost
Zažitým omylem je, že zdravá snídaně = chuťově nevalná snídaně. Není tomu tak. Existuje celá řada přísad, které nás chuťově nadchnou, jsou bohaté na živiny, zdravé, a díky jejich variabilnosti bude snídaně pokaždé jiná. „Přidaný cukr ve snídaňových směsích může být nahrazen banánovým práškem, moruší nebo lucumou. V našich směsích používáme výhradně suroviny bez laktózy a lepku, což potěší lidi s dietetickým omezením. Snídaňovou směs můžeme ještě obohatit superpotravinami, které jsou bohaté na živiny nebo doplnit čerstvým sezónním ovocem. Získáme tak snadno stravitelnou a chutnou snídani s nízkým glykemickým indexem,“ uzavírá Lomský.
Nový komentář