f661d9ab4bd77-oci-seznam.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Zadýmené prostředí

Zadýmené, prašné nebo klimatizované prostředí škodí vašim očím. Hlavními příznaky, že jsou oči nepřirozeně namáhané, jsou podráždění, svědění, pálení, pocit cizího tělesa v oku nebo únava očí. Častý pobyt v takovém prostředí může vést až k syndromu suchého oka. Pokud tedy pracujete například v továrnách, na stavbách, ale i častěji navštěvujete koncerty v nočních barech s umělým kouřem, měli byste být na pozoru. Dopřejte svým očím pravidelnou hydrataci.

Přímý pohled do slunce

I krátký pohled do slunce je obvykle bolestivý a nepříjemný, což nás instinktivně nutí přivřít oči a odvrátit zrak. Při přímém pohledu do slunce nebo jiného jasného světla, například při svařování, ultrafialové světlo dopadá přímo na sítnici a může ji poškodit, a to jak krátkodobě, tak dlouhodobě. Krátkodobé poškození se může projevit citlivostí na světlo a bolestí, přičemž příznaky se obvykle objeví do 24 hodin po expozici.

Nošení levných, necertifikovaných brýlí a nevhodných dioptrií

Pokud nechodíte pravidelně na kontroly ke svému očnímu lékaři, hrozí, že budete nosit nevhodné dioptrie, které neodpovídají vašemu aktuálnímu zdravotnímu stavu. Bohužel pak mohou být oči výrazně namáhány. Dospělý člověk by měl absolvovat kontrolu zraku jednou ročně. Stejně tak není dobré si půjčovat brýle od někoho jiného na čtení nebo prohlížení textu. Podobné je to s levnými slunečními brýlemi. Jejich funkce ochrany před UV zářením klesá, protože při nošení brýlí bez certifikace zůstává zornice oka rozšířená, jako kdyby byla ve tmě. Sluneční paprsky tak snadno proniknou do oka a mohou způsobit škody. Kvalitní sluneční brýle by měly mít dostatečně silné čočky a speciální povrchovou úpravu, tzv. polarizaci, která zabraňuje odrazu slunečních paprsků zpět do oka.

Nedostatek vitamínů

Každý ví, že mrkev prospívá zraku díky vysokému obsahu betakarotenu. Vhodné je myslet také na dostatek ryb ve stravě, zejména těch s vysokým obsahem nenasycených omega-3 a omega-6 mastných kyselin, jako jsou tuňák, makrela nebo losos. Výbornou alternativou jsou borůvky, které obsahují zinek, flavonoidy a selen. Nezapomínejte ani na zelenou zeleninu, jako je kapusta, růžičková kapusta nebo brokolice. Brokolice obsahuje sulforafan, který chrání sítnici před oxidačním stresem.

df11741fcd804-jidlo.jpg

Modré světlo

Modré světlo specificky aktivuje sítnici oka až 100krát více než jiné druhy světla. Při sledování obrazovky telefonu, televize nebo počítače dáváte tělu signál, že je den, což může zmást váš přirozený biorytmus a způsobit problémy se spánkem. U starších lidí (50–60 let) může modré světlo na fotoreceptorech vytvářet toxiny, které poškozují sítnici a oslabují zrak. Proto je důležité se před modrým světlem dostatečně chránit.

Zdroj info: Tiskové materiály/Alensa, optometristka Dita Borde