Foto: Shutterstock
Slupky z pomerančů byly v minulosti žádanou komoditou. Možná jste je i vy poctivě sušila a následně nosila do školy v rámci hromadného sběru. Přitom je můžete zužitkovat sama. Předně je však třeba si říct, že musíte dobře vybírat. Ty běžné jsou totiž chemicky ošetřené. Jednak už během jejich pěstování, a pak také kvůli dozrávání a přepravě. V kůře proto bývají stopy po nežádoucích látkách od pesticidů až po ochranný vosk. A ne všechno bohužel ani při důkladné očistě smyjete. Rozhodně se nehodí ke konzumaci, nebo aplikaci na pleť. Pro takové případy volte raději bio pomeranče od osvědčeného dodavatele.

Foto: Shutterstock

Proč nevyhazovat kůru z pomerančů?

  1. Je zdravá a chutná
    Věděla jste, že kůru z chemicky neošetřených pomerančů můžete jíst? Prospějete tak svému zdraví. Obsahuje celou řadu cenných látek. Od vlákniny, přes flavonoidy bojující proti vzniku rakoviny, vitaminy A, B a C, minerály a stopové prvky až po látku zvanou hesperidin. Ta je velmi prospěšná pro žíly, a tak ji často najdete i v léčivých přípravcích (venofarmaka a venotonika).

    Sušenou kůru (zbavenou bílého spodku) pak lze použít i v kuchyni k dochucení pokrmů a nápojů, nebo ji třeba kandovat. Jen musí být zaručeně bio!

  2. Svědčí pleti
    Děláte si domácí pleťové masky? Pak do nich přidejte i sušenou a rozemletou pomerančovou kůru (zbavenou bílého spodku). Má schopnost vytáhnout z pokožky to špatné, což jí svědčí hlavně v případě, že bojujete s akné. Pleť zároveň jakožto antioxidant zbaví volných radikálů a omladí ji.

    Foto: Shutterstock

  3. Nádherně voní
    Stačí oloupat jeden pomeranč a je to cítit po celém bytě. Je totiž doslova nabitý vonnými silicemi. Proč toho nevyužít a nenechat jeho kůru působit déle? Možností je nespočet.

    Patří například do potpourri, nebo si z ní můžete vyrobit domácí osvěžovat vzduchu v rozprašovači. Kůru povařte v troše vody a přidat můžete i další ingredience, například skořici.

    Sušenou kůru vložte celou, nebo drcenou do plátěných pytlíků, a ty rozvěste v domácnosti. Hodí se i do šatníku, kde navíc bude odpuzovat moly.

    Čerstvá kůra z pomeranče vás dokáže zbavit také zápachu z bot. Jen ji tam zkuste zabalenou v prodyšné látce na 24 hodin vložit.

    Foto: Shutterstock

  4. Skvěle čistí
    Kůru z pomerančů využijete i k péči o domácnost. Ještě čerstvou ji naskládejte do zavařovací sklenice a zalijte octem (bílým či obyčejným). Uložte sklenici do lednice a čas od času protřepejte. Za zhruba tři týdny slijte výluh do rozprašovače a můžete čistit. Od oken až po koupelnu.

  5. Bojuje s hmyzem
    My se vůně pomerančů nemůžeme nabažit, ale hmyz je na tom přesně naopak. Látku zvanou limonen doslova nesnáší. A tak lze slupky z tohoto ovoce použít i k jejich odpuzení. Pomoci od komárů by měly hromádky nastrouhané kůry rozmístěné na parapetu. Zahnat mravence zase můžete rozmístěním kaše ze slupky a trochy vody umístěné na jejich cestičky či k mraveništi.

Čtěte také:

Reklama