Vyzkoušejte sílu přírody... Zbytky zeleniny nemusíte hned vyhazovat. Spoustu zbytků lze opakovaně využít a znovu vypěstovat. Zde je našich 5 favoritů.
1. PASTIŇÁK A MRKEV...
můžete pěstovat úplně stejně. Stačí jen dát uříznuté vršky do vody (nezapomeňte dolévat, jinak vám zelenina uschne) a za pár dnů se vám objeví zelené lístky. Mrkvové jsou skvělé na příklad do salátu nebo do polévek.
2. POKUD VÁM ZBYLA...
bulva řapíkatého nebo bulvového celeru, dejte ji rovněž do vody (kořeny dolů) a za pár týdnů budete mít čerstvou celerovou nať, která je ideální do salátů. Pokud chcete, aby vám u řapíkatého celeru opět narostly i dlouhé řapíky, zasaďte celer opět do hlíny.
3. JEDNODUŠŠÍ UŽ TO BÝT NEMŮŽE.
Vezměte pár starých stroužků česneku, které už začaly rašit, a zasaďte je do země na slunné místo. Z každého stroužku získáte výhonky, jejiž jemná česneková chuť je ideální pro saláty nebo do jídel připravených čínskou technikou stir-fry.
4. TENTO NÁPAD JE SPÍŠ PRO OKO A PRO ZÁBAVU.
Vzali jsme tři batáty a nechali je 3 týdny ve sklenici s vodou – vidíte sami, jak začaly rašit. Pokud je necháte trochu déle, vyrostou vám z nich krásné, sytě zelené listy, které můžete využít např. místo špenátu.
Inspiraci jsme hledali na www.ikea.com
Fotografie: Mats Ekdahl
Nový komentář
Komentáře
To je super! Už jsem na tohle téma narazila taky tady, tak to určitě zkusím taky. Přece jen to nic nestojí a navíc je to ještě zdravé :)
Je to supr i chutné
Petržel i celer dávám naklíčit dál. Mrkev mě nikdy nenapadla, ale polepším se.Cibulové výhonky dávám samozřejmě do vody a potom dávám jako zelené vitamíny do polévky.
Máme zahrádku na vsi, vše na záhonech, tohle jsem nikdy nezkoušela.
takhle si pěstuji cibulku - seříznu vršek a dám na micku s vodou, krásně zelené oživí pomazánku na chlebu či vejce
Já jsem ještě mrkvové listy nikdy do polévky nebo salátu nedala. Jen petrželové.
free — #8 je to fakt. Koupila jsem dva batáty,stály 60,-Kč,takže docela drahá zkouška. To raději koupím ten špenát. Ostatní znám a některé dělám
Při ceně batátů a množství listů hodně neekonomické. Ovšem jsem pro každý pokus.... ostatně vidět moje neesteticky zaplněná okna, uvěřili byste.
Pavla_b — #6 přesně.
Žádná novinka, odříznuté vršky petržele dávala do mističky s vodou už moje babička.
tak to se mi moc líbí
to jsou super tipy ! vyzkouším
vyzkouším
Tak toto je pro mě hodně zajímavé...díky...
dobré rady