Staročeská rodina se od rána postila, aby večer všichni uviděli "zlaté prasátko". Za celý den tedy jedli pouze vánočku a hlavní jídlo je čekalo až večer. Podávala se rybí polévka, její úprava se lišila podle krajových zvyklostí. Další oblíbené jídlo byla pučálka, černý kuba, perník, preclíky, jablka a ořechy.
Pučálka
Celý neloupaný hrách se namočil do slané vody a nechal několik hodin stát, aby změkl a nabobtnal. Potom se dal na misku, prkénko nebo tác a na teplém místě se nechal dva až tři dny klíčit. Po vyklíčení (vypučení - odtud jméno pokrmu) se upražil na omastku, většinou na sádle, a podával slazený medem, cukrem, nebo osolený a opepřený. Upražit se mohl i na sucho. Pučálka se mohla ale jíst i za syrova. (zdroj)
Kapr na černo
Omáčka se vařila den předem, protože rozleželá byla chutnější.
Podle Magdaleny Dobromily Rettigové (1785-1845) probíhala příprava takto:
Do hrnce se nalil litr vody, přidaly se 4 lžíce octa (nejlépe vinného nebo jablečného), půlka cibule a půl lžíce rozkrájené mrkve, celeru a kořenové petržele, jeden bobkový list, hřebíček, 3 zrnka nového koření a 4 zrnka černého pepře, lžička soli, 2 lžíce piva - to vše se nechalo vařit na mírném ohni. Když zelenina změkla, dal se do hrnce naporcovaný a osolený kapr a vše se pomalu vařilo ještě asi čtvrt hodiny.
Hotové maso se vyndalo a do šťávy na omáčku se přidalo několik vlašských ořechů, tři tabulky perníku a vše se za stálého míchání vařilo, dokud omáčka nezhoustla. Potom se dochutila špetkou nastrouhané citronové kůry a trochou citronové šťávy, dvěma lžícemi červeného vína a malinovou zavařeninou. Vše se nechalo ještě chvíli za stálého míchání vařit, a když měla omáčka podle hospodyňky správnou chuť, barvu a hustotu, procedila se, vložila se do ní ryba, přidala lžíce hrozinek a nakrájených mandlí a mohla se podávat. (zdroj)
Kapr na modro
Jednou z rybích vánočních pochoutek byl v 19. století kapr připravený na modro v rosolu. Stejným způsobem se pro štědrovečerní stůl mohl upravit i pstruh, štika nebo úhoř.
Ryba se nejdříve zbavila šupin a nakrájela na kusy, které se urovnaly do pekáče kůží dolů a polily se vařícím osoleným octem (nejlépe jablečným), aby kůže zmodrala. Den předem si hospodyňka začala připravovat rosol. V osolené vodě uvařila telecí a vepřové nožičky spolu s vepřovou kůží do měkka. Druhý den z polévky sebrala mastnotu, procedila ji, přidala do ní ocet z kapra, sůl, na plátky nakrájenou mrkev, kořenovou petržel a celer, cibuli, zrnka pepře podle chuti, čtyři zrnka nového koření, malý bobkový list, proutek tymiánu a vše nechala povařit. Potom se kapr nebo jiná ryba vložila do marinády namodralou stranou dolů a uvařila se v něm do měkka (20-25 minut). Kapr se nechal v odvaru vychladnout, opatrně se vyndal a vložil do pekáče. Odvar se procedil, zamíchaly se do něj kousky želatiny, dva rozšlehané bílky a za stálého míchání se přivedl do varu. Potom se rychle odstavil na nahřátou plotýnku nebo okraj kamen. Po ¼ hodině se rosol přecedil přes čisté plátýnko a nalil do pekáče na kapra tak, aby v něm
Další recepty:
Černý kuba
Teď pro změnu něco netradičního...
Losos v listovém těstě
Suroviny: 150 ml smetany, 50 g zakysané smetany, 800 g filetů z lososa (bez kůže a kostí), špenátové listy, 1 listové těsto (400 g), sůl, pepř, 1 žloutek.
Na omáčku: 2 šalotky, 50 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 400 ml rybího vývaru, 100 ml bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, 100 ml smetany, sůl.
Částečně zmražené smetany rozmixujeme s částečně zmraženými kostkami lososa. Osolíme, opepříme - to vše podle chuti. Listové těsto rozválíme na obdelník, který je široký a dlouhý tak akorát, abychom do něj zabalili náš připravený kus lososa. Na těsto
Pečeme v troubě asi 20-25 minut.
Mezitím si připravíme omáčku. Šalotku zesklovatíme na olivovém oleji. Přilijeme vývar, víno a na mírném ohni povaříme, až se polovina odpaří. Z másla a mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme směsí vývaru a vína a také smetanou. Ochutíme solí a pepřem.
Upečeného lososa krájíme na plátky, na talíři podáváme spolu s omáčkou.
Nemáte rádi ryby? Vyzkoušejte drůbeží maso či pečenou šunku s medovou kůrkou...
Šunka s medovou kůrkou
Suroviny: 2 kg vařené šunky, 1/4 hrnku celých hřebíčků, 2 hrnky medu, 200 g másla.
Postup: Šunku nakrájíme na silnější plátky a ozdobně propícháme celými hřebíčky. Glazuru z medu a másla prohřejeme a šunku během pečení potíráme každých 15 minut. Pečeme asi hodinu při 160-180 °C, během posledních několika minut zvýšíme teplotu na maximum nebo zkaramelizujeme glazuru pod grilem.
Suroviny: 1 menší krůta, 1 kg jablek, 1 kg cibule, 600 g suchého chleba, 1,5 l mléka, vývar, citronová kůra, muškátový oříšek, pepř, sůl.
Postup: Do pekáče naskládáme neoloupanou očištěnou cibuli, podlijeme vodou a upečeme do měkka. Po vychladnutí ji oloupeme a prolisujeme.
V mléce mezitím rozmočíme chléb, který pak smícháme s cibulovou kaší, ochutíme špetkou muškátu, opepříme, osolíme a takto připravenou nádivkou plníme krůtu. Po obou stranách ji sešijeme a dáme péci.
Podléváme šťávou zředěnou vývarem. Oloupaná jablka zbavená jadřinců pokrájíme na silnější plátky. Jablka povaříme ve vodě s citronovou kůrou.
Do měkka upečenou krůtu naporcujeme, přelijeme šťávou a obložíme jablky.
(zdroj)
Dobrou chuť přeje
Nový komentář
Komentáře
zajímavé tipy
kapra ani kubu
cerneho kubu dela moje mamka a ja krutu