Chtěli byste se inpirovat vánočními zvyky našich předků? V tom případě se připravte na velice jednoduchý a skromný jídelníček.
Staročeská rodina se od rána postila, aby večer všichni uviděli "zlaté prasátko". Za celý den tedy jedli pouze vánočku a hlavní jídlo je čekalo až večer. Podávala se rybí polévka, její úprava se lišila podle krajových zvyklostí. Další oblíbené jídlo byla pučálka, černý kuba, perník, preclíky, jablka a ořechy.

Pučálka
Celý neloupaný hrách se namočil do slané vody a nechal několik hodin stát, aby změkl a nabobtnal. Potom se dal na misku, prkénko nebo tác a na teplém místě se nechal dva až tři dny klíčit. Po vyklíčení (vypučení - odtud jméno pokrmu) se upražil na omastku, většinou na sádle, a podával slazený medem, cukrem, nebo osolený a opepřený. Upražit se mohl i na sucho. Pučálka se mohla ale jíst i za syrova. (zdroj)

Kapr na černo
Omáčka se vařila den předem, protože rozleželá byla chutnější.
Podle Magdaleny Dobromily Rettigové (1785-1845) probíhala příprava takto:
Do hrnce se nalil litr vody, přidaly se 4 lžíce octa (nejlépe vinného nebo jablečného), půlka cibule a půl lžíce rozkrájené mrkve, celeru a kořenové petržele, jeden bobkový list, hřebíček, 3 zrnka nového koření a 4 zrnka černého pepře, lžička soli, 2 lžíce piva - to vše se nechalo vařit na mírném ohni. Když zelenina změkla, dal se do hrnce naporcovaný a osolený kapr a vše se pomalu vařilo ještě asi čtvrt hodiny.
Hotové maso se vyndalo a do šťávy na omáčku se přidalo několik vlašských ořechů, tři tabulky perníku a vše se za stálého míchání vařilo, dokud omáčka nezhoustla. Potom se dochutila špetkou nastrouhané citronové kůry a trochou citronové šťávy, dvěma lžícemi červeného vína a malinovou zavařeninou. Vše se nechalo ještě chvíli za stálého míchání vařit, a když měla omáčka podle hospodyňky správnou chuť, barvu a hustotu, procedila se, vložila se do ní ryba, přidala lžíce hrozinek a nakrájených mandlí a mohla se podávat.  (zdroj)

Kapr na modro
Jednou z rybích vánočních pochoutek byl v 19. století kapr připravený na modro v rosolu. Stejným způsobem se pro štědrovečerní stůl mohl upravit i pstruh, štika nebo úhoř.
Ryba se nejdříve zbavila šupin a nakrájela na kusy, které se urovnaly do pekáče kůží dolů a polily se vařícím osoleným octem (nejlépe jablečným), aby kůže zmodrala. Den předem si hospodyňka začala připravovat rosol. V osolené vodě uvařila telecí a vepřové nožičky spolu s vepřovou kůží do měkka. Druhý den z polévky sebrala mastnotu, procedila ji, přidala do ní ocet z kapra, sůl, na plátky nakrájenou mrkev, kořenovou petržel a celer, cibuli, zrnka pepře podle chuti, čtyři zrnka nového koření, malý bobkový list, proutek tymiánu a vše nechala povařit. Potom se kapr nebo jiná ryba vložila do marinády namodralou stranou dolů a uvařila se v něm do měkka (20-25 minut). Kapr se nechal v odvaru vychladnout, opatrně se vyndal a vložil do pekáče. Odvar se procedil, zamíchaly se do něj kousky želatiny, dva rozšlehané bílky a za stálého míchání se přivedl do varu. Potom se rychle odstavil na nahřátou plotýnku nebo okraj kamen. Po ¼ hodině se rosol přecedil přes čisté plátýnko a nalil do pekáče na kapra tak, aby v něm byla ryba celá ponořená. Když rosol na rybě ztuhl, nakrájel se na porce, ty se urovnaly na mísu a ozdobily zbytkem sekaného rosolu, citronem, různě vykrajovanou zeleninou a petrželkou. (zdroj)

Další recepty:
Černý kuba

Teď pro změnu něco netradičního...

Losos v listovém těstě
Suroviny:
150 ml smetany, 50 g zakysané smetany, 800 g filetů z lososa (bez kůže a kostí), špenátové listy, 1 listové těsto (400 g), sůl, pepř, 1 žloutek.
Na omáčku: 2 šalotky, 50 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 400 ml rybího vývaru, 100 ml bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, 100 ml smetany, sůl.

Postup: Smetanu a zakysanou smetanu na lososa dáme asi na hodinku do mrazáku. Lososa omyjeme a osušíme. Odřízneme měkké okraje (celkem asi 200 g) a ty nakrájíme na kostičky, které dáme také asi na půl hodiny do mrazáku. Zbude nám rovnoměrně silný kus lososa, dlouhý asi 30 cm. Špenátové listy opereme. Kousek (jeden plát) listového těsta odložíme na ozdobu, zbylé těsto rozválíme. Mezitím si ještě můžeme nakrájet šalotku najemno a máslo na kousky. Předehřejeme si troubu na 200 °C.
Částečně zmražené smetany rozmixujeme s částečně zmraženými kostkami lososa. Osolíme, opepříme - to vše podle chuti. Listové těsto rozválíme na obdelník, který je široký a dlouhý tak akorát, abychom do něj zabalili náš připravený kus lososa. Na těsto namažeme lososovo-smetanové pyré a můžeme trochu posolit. Špenátové listy můžeme povařit asi 2 minuty v osolené vodě a poté jimi obalíme lososa (půjde to určitě špatně). Tento balíček pak umístíme na listové těsto a lososa do těsta zabalíme. Potřeme žloutkem a ozdobíme zbylým listovým těstem. Opět potřeme žloutkem.
Pečeme v troubě asi 20-25 minut.
Mezitím si připravíme omáčku. Šalotku zesklovatíme na olivovém oleji. Přilijeme vývar, víno a na mírném ohni povaříme, až se polovina odpaří. Z másla a mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme směsí vývaru a vína a také smetanou. Ochutíme solí a pepřem.
Upečeného lososa krájíme na plátky, na talíři podáváme spolu s omáčkou.

Nemáte rádi ryby? Vyzkoušejte drůbeží maso či pečenou šunku s medovou kůrkou...

Šunka s medovou kůrkou
Suroviny:
2 kg vařené šunky, 1/4 hrnku celých hřebíčků, 2 hrnky medu, 200 g másla.
Postup: Šunku nakrájíme na silnější plátky a ozdobně propícháme celými hřebíčky. Glazuru z medu a másla prohřejeme a šunku během pečení potíráme každých 15 minut. Pečeme asi hodinu při 160-180 °C, během posledních několika minut zvýšíme teplotu na maximum nebo zkaramelizujeme glazuru pod grilem.

Plněná krůta
Suroviny:
1 menší krůta, 1 kg jablek, 1 kg cibule, 600 g suchého chleba, 1,5 l mléka, vývar, citronová kůra, muškátový oříšek, pepř, sůl.
Postup: Do pekáče naskládáme neoloupanou očištěnou cibuli, podlijeme vodou a upečeme do měkka. Po vychladnutí ji oloupeme a prolisujeme.
V mléce mezitím rozmočíme chléb, který pak smícháme s cibulovou kaší, ochutíme špetkou muškátu, opepříme, osolíme a takto připravenou nádivkou plníme krůtu. Po obou stranách ji sešijeme a dáme péci.
Podléváme šťávou zředěnou vývarem. Oloupaná jablka zbavená jadřinců pokrájíme na silnější plátky. Jablka povaříme ve vodě s citronovou kůrou.
Do měkka upečenou krůtu naporcujeme, přelijeme šťávou a obložíme jablky.
(zdroj)


Dobrou chuť přeje