Italská hladkolistá petržel

Naši tradiční kadeřavou petržel (neboli petržel kudrnku) vystřídala v řadě záhonů i kuchyní hladkolistá (či hladká) petržel. Italská hladkolistá petržel má výraznější chuť než kudrnka a používá se především ve středozemní kuchyni. Neoddiskutovatelným nedostatkem kudrnky je její dřevnatost – pokud kudrnka oschne, její konzistence se začne blížit plastu. Takovými neduhami ovšem hladkolistá petržel netrpí. Ze zdravotního hlediska má hladkolistá petržel i další nespornou výhodu – zatímco většina potravin, které konzumujeme, je kyselé povahy, petržel je jako jedna z mála zásaditých.

Do jakých jídel se petržel hodí?

  • K těstovinám,
  • do smetanových omáček,
  • k zelenině,
  • do polévek,
  • k drůbežímu masu,
  • k rybám a darům moře.


Hladkolistá petržel má výraznou chuť a skvěle se hodí k těstovinám.

I když se bylinky v posledních letech těší opravdu nevídané oblibě, naše zákaznice stále nejčastěji sahají po petrželi a pažitce. Proto je nabízíme v praktickém osázeném truhlíku Salátové bylinky, který expedujeme od konce dubna do konce května. Truhlík s pažitkou a kadeřavou i hladkolistou petrželkou doporučujeme umístit na slunné okno. V polostínu by se bylinkám také dobře dařilo, ale jejich aroma by bylo méně intenzivní,“ vysvětluje Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha.

Losos ve smetanové omáčce s petrželkou
Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 4 porce lososa
  • 3 dcl bílého vína
  • smetanu ke šlehání
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • petrželku
  • sůl a pepř

Příprava:

Na dno zapékací misky rozprostřete petrželku. Lososa osušte, osolte, opepřete a položte na bylinky. Zalijte vínem a 20 minut pečte přikryté alobalem při teplotě 180 stupňů Celsia. Výpek sceďte do kastrůlku, přidejte lžíci másla a povařte. Hladkou mouku mezitím rozmíchejte ve vodě a výpek zahusťete. Na závěr vaření přidejte smetanu a omáčku provařte. Rozdělte porce lososa na talíře, přelijte ho omáčkou a ihned podávejte.

Voňavá a zklidňující meduňka

Meduňka, oblíbená bylinka našich babiček, dodává pokrmům jemný citronový nádech. Nikdy se nevaří, protože varem ztrácí aroma i své cenné vlastnosti. Naopak je velmi vhodná na sušení – ze sušené meduňky se připravuje výborný čaj na spaní a zklidnění nervů.

Do jakých jídel se meduňka hodí?

  • Do sladkých jídel,
  • do ovocných dezertů a koktejlů,
  • k rybám,
  • k drůbeži.


Meduňka zklidňuje nervy a pomáhá usínat.

Panna Cotta s meduňkou a jahodami
Budete potřebovat:

  • 800 ml 30% smetany
  • 5 plátků želatiny
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 200 g jahod
  • hrstku meduňky

Příprava:

V hrnci promíchejte cukr se smetanou a počkejte, než se cukr rozpustí. Mezitím vložte plátky želatiny do malého množství studené vody a nechejte je povolit. Po okapání je vložte do smetany. Teplota směsi v hrnci by neměla přesáhnout 80 stupňů Celsia, jinak by želatina ztratila své schopnosti. Směs rozdělte na dvě poloviny. Do jedné přidejte na jemné kousky nastříhanou meduňku. Zbytek postupně rozlévejte do hrnků od kávy – vždy naplňte jenom polovinu. Poté nechte vychladit a přidejte do druhé poloviny každého hrnku i směs s meduňkou. Dejte zchladit do lednice. Jahody nakrájejte na malé kousky a promíchejte s třtinovým cukrem a nakrájenou meduňkou. Panna Cottu vyklopte na talíř, ozdobte jahodami s cukrem a snítkou meduňky.

Aromatická a svěží máta

Čerstvá a voňavá máta má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni. Připravíte s ní nejen perfektní mojito a osvěžující čaj, ale spoustu dalších pokrmů.

Do jakých jídel se máta hodí?

  • K rybám a plodům moře,
  • k jehněčímu masu,
  • do koktejlů,
  • k ovocným i zeleninovým salátům,
  • ke zmrzlinám a dalším sladkým jídlům.


Výborný mátový čaj je vhodný na jaro, v létě si z máty uděláte mojito.

Pravé mátové mojito
Budete potřebovat:

  • čerstvou mátu
  • 4 cl bílého rumu Havana
  • třtinový cukr
  • limetku
  • sodu
  • drcený led

 Příprava:

Do vysoké sklenice vložte několik lístků máty, třtinový cukr, nakrájené kousky limetky a vše roztrťte. Naplňte sklenici nadrceným ledem a zalijte bílým rumum. Celý koktejl dolijte sodou. Sklenici dozdobte mátou a kouskem limetky.

Reklama