DSC_1173.jpg (70 KB)

Kromě jednotlivých perníčkových tvarů se dá z perníkového těsta vytvořit spousta vánočních trojrozměrných dekorací. Třeba adventní kalendář, betlém, adventní svícen nebo krásný stromeček.

Suroviny

  • 250 - 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 g cukru krupice
  • 130 g Hery bez laktózy
  • 130 g medu
  • 1 vejce
  • žloutek na potření perníčků

Postup

Hladkou mouku smíchejte ve velké míse se špetkou soli, kořením a sodou.

Do hrnce vsypejte cukr, který zahřívejte tak dlouho, až z něj vyrobíte karamel. Vydržte, až je karamel krásně zlatavý. Poté přidejte med a Heru. Stále zahřívejte a míchejte. Směs musí být krásně hladká.

Vychladlý karamel vlijte k sypké směsi v míse. Vyklepněte vajíčko a umíchejte hladké, nelepivé těsto.
Pokud těsto lepí, můžete přidat trochu mouky. Vypracované těsto nechejte odpočívat v lednici do druhého dne.

Z těsta vykrajujte hvězdičky, od nejmenší po největší. Vykrajujte také malá kolečka, kterými vytvoříte „kmen“ stromečku.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 10 - 15 minut. Ihned po upečení a vytažení z trouby potřete rozšlehaným žloutkem.

Perníčky jsou hned měkké, ale zároveň vydrží dlouho, dlouho dobré.

Do tvaru stromečku kompletujte vychlazené perníčky, ideálně až druhý den po upečení. Začněte největší hvězdičkou, na spodek stromečku. Na nic bílkovým sněhem nalepte do středu kolečko. Na něj menší hvězdičku, opět kolečko a tak pokračujte, dokud nebude stromeček hotový. Celý stromeček nechejte několik hodin pořádně zatuhnout.  A nakonec ozdobte bílkovým sněhem.

Tip pro zpevnění stromečku: Středem veďte čtyři špejle, které k sobě spojte izolepou.

Krásné Vánoce přeje Elly.

Inspirujte se vánočními recepty na našem magazínu

Včelí úly s likérovým krémem

ul1.jpg (152 KB)

Vánoční lakronky

lakronky1.jpg (214 KB)

Vánoční roláda s Nutellou

5a1eaf1133f02obrazek.png (1.65 MB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama