65325e6cd74bcseznam.jpg
Foto: Shutterstock

Jakmile se řekne perník, co si vybavíte? Možná jako my měkké perníčky, vánoční a slavnostní atmosféru a podzimní teplé nápoje. V posledních letech se totiž stalo hitem perníkové latté, které nabízí známé kavárenské řetězce. Možná vám ale na tom kupovaném něco vadí – může to být přepálená cena, přílišná sladkost nebo nadbytek koření, které nemusíte.

Ideální je udělat si svůj sirup, který bude o mnoho levnější, připravíte si ho dle svých chutí a preferencí, vydrží dlouho a můžete ho přidat, kam jen budete chtít. Buďte si jisti, že se vám neztratí, maximálně ho rychle spotřebujete, ale jeho chuť je nakažlivá a zamilují si ho děti.

Recept na perníkový sirup

Do kastrůlku dejte hrnek cukru a dva hrnky vody a svařte, dokud se cukr úplně rozpustí. Nyní je čas na koření, které si můžete zvolit dle libosti. Nakombinujte svitky skořice, vanilku, badyán, kardamom, hřebíček, zázvor a pokud máte radši pikantnější chutě, přidejte pepř nebo chilli. Vařte do zhousnutí. Následne nechte směs vychladnout a přeceďte přes velmi jemné sítko nebo plátýnko. Nalijte do uzavíratelné sklenice. Takto hotový sirup vám v lednici vydrží 14 dní.

Zdroj: tchibo, TikTok. autorka článku