Perníkové těsto

Z běžně připravovaného vánočního cukroví mají perníkové zázraky určitě nejdelší historii, a není divu. Pečeme je většinou jako první, protože aby získaly tu správnou chuť, musejí se nechat uležet.

Hera radí s přípravou perníkového těsta

- Perníčky jsou typicky vánočním cukrovím. 
- Heru rozehřejeme na mírném ohni společně s medem a cukrem. 
- Suroviny však nesmíme vařit příliš dlouho, aby se Hera nepřepálila. 
- Med přidáváme za stálého míchání a zahříváme tak dlouho, až se obě složky spojí a vytvoří hladkou konzistenci. 
- Takto zpracovanou Heru necháme mírně vychladnout a pak přidáme k ostatním surovinám, vypracujeme těsto a necháme dva dny odležet. 
- Mouku nesmíme přidávat do příliš horké hmoty, aby se nespařila. 
- Odleželé těsto je vláčné, dobře provoněné kořením a lehce zpracovatelné. 
- Pokud chceme mít perníčky lesklé, ihned po upečení je potřeme bílkem. 
- Z perníkového těsta připravujeme cukroví malých tvarů, např. na zdobení stromečku nebo k jídlu. 
- Typicky vánočním výrobkem z perníkového těsta jsou chaloupky nebo adventní kalendáře.
- Perníčky by se měly připravovat nejméně 14 dní před konzumací. Uchováváme je v dobře uzavřené dóze nebo zabalené v celofánu, aby změkly. 
- Pokud jsou i po 14 dnech příliš tvrdé, můžeme na jeden až dva dny přidat do dózy půlku citronu nebo jablka, do kterého napícháme hřebíček. 
- Zdobení perníčků vyžaduje trpělivost a fantazii. 
- Hmotu na zdobení připravujeme z bílků a moučkového cukru. Cukr by měl být velice jemný, aby se vytvořila hladká glazura. Také přidáváme trochu octa, aby cukr nekrystalizoval. Na zdobení použijeme papírový sáček. Glazuru můžeme přibarvovat potravinářskou barvou.

Inspirace od Hery  - Vánoční perníkový kalendář /1 hrníček = 250 ml/

Perníkové těsto

50 g Hery (1 dílek na obale)
½ hrníčku přírodního hnědého cukru
1 hrníček včelího medu
1½ hrníčku hladké mouky
½ hrníčku vlašských ořechů
1 vejce 3 lžíce rumu
1 lžíce perníkového koření
1 lžíce jedlé sody

Dohotovení

1 hrníček moučkového cukru
1 bílek citronová šťáva potravinářská barva – červená, zelená

Med rozehřejeme s Herou a cukrem, až se vše rozpustí. Vzniklou směs přidáme do mouky s jedlou sodou, perníkovým kořením, vejcem, rumem, jemně sekanými vlašskými ořechy a pak vypracujeme hladké těsto. Perníkové těsto bychom měli připravovat nejméně dva dny dopředu, aby chuť, vůně a konzistence byly co nejlepší.
Po odležení těsto propracujeme a vyválíme na obdélník asi 1 cm vysoký, přeneseme na plech a vyznačíme tupou hranou nože 24 polí. Na polích 21 až 24 do těsta zatlačíme formičku ve tvaru hvězdy.
Pečeme v elektrické troubě při 180 °C asi 30 minut. Necháme vychladnout a jednotlivá políčka ozdobíme čísly a hvězdy plošně vyplníme bílkovou glazurou přizdobenou potravinářskou barvou.

Příprava glazury:
Prosetý cukr utřeme s bílkem a několika kapkami citronové šťávy do hladké hmoty. Zdobíme pomocí malého papírového sáčku.

Jaké druhy vánočního cukroví můžeme z perníkového těsta připravit:

Medové perníčky
Perníkový adventní kalendář
Slepované perníkové dortíčky
Perník s čokoládovou polevou

Převzato z internetového magazínu www.nadoma.cz   

 

 

      
Reklama