76980250_2435719696693248_7074301046251585536_n.jpg (115 KB)

Perník na strouhání koupíte určitě téměř v každém obchodě. Ale co si takhle upéct svůj vlastní? Víte přesně, co jste do něj dali a používat ho potom můžete na spoustu dalších jídel. Někdo si perník rád nastrouhá na ovocné knedlíky nebo sladké těstoviny. Výborný je na obilné kaši nebo ho můžete použít do bílého jogurtu. Když přidáte pár oříšků a sušené ovoce, máte vánoční snídani.

Tento perník můžete nastrouhat také do rajské omáčky, kde vytvoří velice zajímavou chuť. Když pečete jablečný štrúdl, nastrouhejte na těsto perník, místo strouhanky pod jablka. 

Perník můžete nastrouhat také do makové náplně na koláče nebo jím zahustit některé z polévek. Vyzkoušejte si sami, které chutě vám budou vyhovovat.

Perník vydrží po upečený i několik týdnů, až měsíců. Perník můžete skladovat vcelku nebo ho po vychladnutí nastrouhat a ještě prosušit v troubě, uzavřít do vzduchotěsné nádoby a používat podle potřeby.

Suroviny

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 200 g medu
  • 100 ml vody
  • 2 lžičky prášku do pečení
  • 2 lžičky perníkového koření

Postup

Všechny suroviny smícháme a propracujeme v těsto, které vyválíme na výšku 1 cm a přemístíme na plech vystlaný pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů 1 hodinu.

Perník se mi lépe strouhal až druhý den, až trochu změkl. Doporučuji použít kvalitní směs na perník nebo si namíchat směs vlastní.

Uložte do těsnící dózy a používejte dle libosti.

Dobrou chuť přeje Hanka Rychnovská - Z lásky k jídlu.

K čemu všemu můžete perník použít?

Rajská omáčka - na zahuštění

DSC_2596.jpg (117 KB)

Snídaňová kaše - na dochucení

DSC_1639.jpg (93 KB)

Do jablkového závinu

strudl.jpg (374 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Hana Rychnovská, Jana Nováková

Reklama