Potřebujete
- 1 kg švestek
- 1–2 lžičky koření na perníčky
- BIO Třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta
- šťávu z 1 citronu nebo 1 lžičku Kyseliny citronové
- (perníkové koření lze zaměnit i za kombinaci skořice, mletého kardamomu, mletého hřebíčku a 1 ks badyánu. Množství koření dejte dle chuti)
Postup
Připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Švestky, pokud máte měkké, rovnou rozmixujte a smíchejte s bio třtinovým želírovacím cukrem. Pokud jsou tvrdší, nejprve je krátce povařte na mírném stupni a podlijte troškou vody, a až poté smíchejte s želírovacím cukrem. Přidejte šťávu z citronu nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové a také koření, promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Nebo se můžete pustit do klasických povidel:
Nový komentář
Komentáře
Ukládám a udělám příští rok, dělala jsem čokopovidla a ty jsou taky moc dobrá na palačinky apod.
děkuji za tip, vyzkouším
Zkusím