Máme pro vás první perníčky, které nám zaslaly naše čtenářky. Celá výzva se pomalu blíží ke konci a už brzy vybereme vítěze. Ještě jste nám neposlali své výtvory? Tak si pospěšte...
Na mailu elly@bohynekuchyne.cz čekáme vaše recepty, ale tentokrát především fotografie.
Vánoční perníčky! Fantazii se meze nekladou. Bereme figurky, závěsné ozdoby, chaloupky, svícny, adventní věnce. Cokoliv pečete a zdobíte a jste na to pyšní. Bílé i barevné zdobení, dekorování marcipánem nebo čokoládou. Těšíme se!
Do předmětu e-mailu uveďte heslo PERNÍČKOVÁ VÝZVA a do zprávy nezapomeňte uvést váš nick na našem magazínu.
Na vaše velké ohlasy na výzvu a prosby o prodloužení, jsme se rozhodli, že příspěvky můžete posílat až do 1. ledna 2016. Budete mít čas v klidu perníčky nazdobit a mezi svátky nám fotografie poslat. V redakci potom vybereme ty nejhezčí výtvory.
První příspěvek nám zaslala čtenářka krokodýlice. Ta přidala i rodinný recept.
Těsto
600 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
100 g másla
2 lžičky sody
2 vejce
100 g medu
lžíce perníkového koření
(lžíce kakaa - není nutná pro chuť, ale zvýrazní kontrast mezi těstem a polevou)
1 žloutek na potření
Poleva
1 bílek
200 g prosátého moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy
1 lžička škrobové moučky
Důkladně vypracované těsto dávám na 1 den do ledničky odležet. Peču při 180 stupních podle velikosti tvarů 7-12 minut. Ihned po upečení potírám perníčky žloutkem (přidám lžičku vody, aby se líp roztíral).
Na zdobení používám papírový kornoutek. Z pečícího papíru stačí vystřihnout trojúhelník a stočit ho do kornoutu. Dá se použít i pevný mikrotenový sáček, kterému se odstřihne špička.
Další foto příspěvek nám poslal čtenář oprava1s.
Perníčky peče jeho manželka...
- 2 vejce
- 20 dkg cukru
- 125 g rozpuštěného másla
- 125 g medu
- 1 lžíce sody
- 1 lžíce perníkového koření
- 0,5 kg hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
Vejce a cukr ušleháme do pěny, přidáme vlažné máslo a med. Nakonec smícháme vše ostatní a necháme v lednici 2 hodiny uležet. Pečeme při 150 - 170 °C asi 7-10 min. Kdo chce potřít před pečením nebo po je to jedno, protože stejně je budete zdobit.
Nový komentář
Komentáře
Krásné.
kobližka — #20Taky jsem si to sama sobě náležitě vasvětlila
pokud máme čas do 1. ledna 2016!!!, tak toho už moc nestihneme...
pokud by se soutěžilo do 1. ledna 2017, pak také něco pošlu
Krokodýlko,ty jsi šéfka perníkové věže


Majoranka1997 — #17 Tak každému je asi jasné,že tenhle perníkový věnec k jídlu nebude
Nádherné a odesilatelky jsou opravdu moc šikovné.
Smekám klobouk, který na hlavě nemám.

moc povedené
Krásné perníčky a věnec luxusní. Jen by mne zajímalo, zda ten věnec potom snědí, dají zvířatům, nebo co vlastně? Mě by to asi k jídlu po čtyřech týdnech na stole a hoření svíček nelákalo
Ale na oko opravdu úžasná věc 
Ostatně podle receptu níže, jistě krokodýlice dělá i perníčky k jídlu a jsou jistě i stejně krásně zdobené. V tomto kole u mě vede na 100%
krásné výtvory, já jsem asi 2x už pekla adventní věnec z perníku ,podobně jako krokodýlice,jen méně zdobený
Moc krásné

Perníčky peču, letos už 2x. Poprvé na věnce a pár perníčků na girlandu na ozdobu do práce. Podruhé k nám domů na ozdobu stromečku.
to je krásné, kdo umí ten umí
Ten věnec úžasný.
ten venec je luxusni
Jsou moc hezké všechny. A ty různé tvary těch svícnů - opravdu krásné. Škoda, že to neumím.
Chutné perníčky dělám podle starého receptu každý rok na Vánoce i Velikonoce , mám i tvořítka s oběma motivy . Zásadně používám žitnou mouku .Nezdobím , neumím to.
perníčky mám ráda . adventní věnec je krásný
Ten věnec je nádhernej